ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άντρος: Τεραστίας σημασίας η απόφαση του Δικαστηρίου Χάγης

Έχει σοβαρές προεκτάσεις ειδικότερα για το καθεστώς των βάσεων στην Κύπρου, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την Κύπρο η γνωμοδότηση χθες του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Χάγη, για την υπόθεση του Μαυρικίου, σημειώνοντας ότι το πότε θα ακολουθήσουμε την οδό του Μαυρίκιου, που αποδεδειγμένα συνιστά ένα σοβαρό όπλο στη φαρέτρα μας, αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση.

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στα γραφεία του ΑΚΕΛ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Θα ήταν «πιο σοφό πιο σοφό να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα, να δούμε τι έχει διαμειφθεί σε αυτή την συνάντηση, να μην προτρέχουμε», είπε.

«Η Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον Μαυρίκιο, κατόπιν σχετικού αιτήματος, βέβαια, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρόλο που δεν είναι δεσμευτική, έχει αναντίλεκτα τεράστια σημασία και προφανώς σοβαρές προεκτάσεις, ειδικότερα για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο», είπε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι «με 13 ψήφους υπέρ και μόνο μία κατά, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η διαδικασία απο-αποικιοποίησης του Μαυρίκιου δεν ολοκληρώθηκε νόμιμα».

«Ο διαχωρισμός του Αρχιπελάγους Τσάγος από τα εδάφη του Μαυρικίου πριν την ανεξαρτητοποίησή του, κονταροχτυπιέται με θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και σχετικά ψηφίσματα, τα οποία απαγορεύουν το διαχωρισμό μιας αποικίας πριν την ανεξαρτησία της», είπε.

Για αυτό, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «και το Δικαστήριο κατέληξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπέχει ευθύνης για τον άμεσο τερματισμό της διοίκησης που ασκεί στο Αρχιπέλαγος του Τσάγος». 

Ο Άντρος Κυπριανού συνέχισε λέγοντας ότι «δεδομένου ότι και η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε με απόσπαση μέρους των εδαφών μας από τη Μεγάλη Βρετανία, η σημασία της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου για την Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται αυταπόδεικτη χωρίς όμως να παραγνωρίζονται και οι διαφορές».

Έδωσε το παράδειγμα του ότι η συμφωνία στη περίπτωση του Μαυρίκιου είχε συνομολογηθεί πριν αποκτήσουν ανεξαρτησία, ενώ τυπικά στη δική μας περίπτωση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που υπέγραψε τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «από το 1991 το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο ανάλυση με την οποία υπογραμμίζαμε, μεταξύ άλλων, ότι η προσφυγή στη Γενική Συνέλευση για να ζητήσει γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο είναι δυνητικό εργαλείο που διαθέτουμε όταν θα κρίνουμε κατάλληλη τη στιγμή για να αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα της παρουσίας των βρετανικών βάσεων στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν υπογράμμιζε ότι η παρουσία στρατιωτικών βάσεων στην επικράτεια ανεξαρτήτων κρατών, ως κατάλοιπο της αποικιοκρατίας, συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των κρατών, συνιστά αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση των αρχών του ίδιου του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε.

Τη θέση αυτή, πρόσθεσε, «συνεχίζουμε να προβάλλουμε και σήμερα με πληθώρα δράσεων που αναπτύσσουμε, εντός και εκτός των συνόρων της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «το πότε θα ακολουθήσουμε την οδό του Μαυρίκιου, που αποδεδειγμένα συνιστά ένα σοβαρό όπλο στη φαρέτρα μας, αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση».

Αυτή, είπε, «θα πρέπει να ληφθεί την πλέον προσφερόμενη στιγμή, δεδομένου ότι σε αντίθεση με τον Μαυρίκιο έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μεταξύ άλλων, την παράνομη τουρκική κατοχή του 37% των εδαφών μας».

Κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί είπε «νομίζω να περιμένουμε να ολοκληρωθεί».  Σε επιπρόσθετη ερώτηση για την συνάντηση σε σχέση και με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις απάντησε ότι «νομίζω είναι πιο σοφό να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα, να δούμε τι έχει διαμειφθεί σε αυτή την συνάντηση, να μην προτρέχουμε». Διότι, πρόσθεσε, «είναι γεγονός ότι – εκατέρωθεν κατά την άποψή μου – το τελευταίο διάστημα γίνονται τοποθετήσεις, με πολύ πιο έντονες, βέβαια, τις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά σε διάφορα ζητήματα». «Το τι θα γίνει στη συνάντηση όμως ας το αφήσουμε να το σχολιάσουμε όταν θα έχουμε το αποτέλεσμα. Να μην προτρέξουμε», επανέλαβε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση