ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απορρίπτει την λύση δύο κρατών ο Ακιντζί

«Όσο βρίσκομαι σε αυτό το καθήκον δεν πρόκειται να επιτρέψω κάτι τέτοιο» προειδοποιεί ο Ακιντζί.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στέλνει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στα πλαίσια του μηνύματος του για την εορτή του Ραμαζανιού.

Με βάση τα όσα δημοσιεύονται στον τουρκοκυπριακό τύπο, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, στο Κυπριακό ζήτημα έχει προκύψει ένα σοβαρό αδιέξοδο εξαιτίας της παραγνώρισης της πολιτικής ισότητας των τ/κ. Στην συνέχεια αυτής της τοποθέτησης, ο κ. Ακιντζί στέλνει το εξής σημαντικό μήνυμα: «Ωστόσο, αυτή η κατάσταση (το αδιέξοδο) δεν μας υποχρεώνει να εγκαταλείψουμε την σωστή και δίκαιη στάση μας. Είναι ξεκάθαρο το τι θα συμβεί την στιγμή που παρασυρθούμε πίσω από έναν άκυρο στόχο, έξω από τις παράμετρούς του ΟΗΕ. (Σε αυτήν την περίπτωση) θα παρέχουμε μεγάλη ευκολία στην ε/κ ηγεσία. (Οι ε/κ) θα έχουν την άνεση να προβάλλουν την τ/κ πλευρά και την Τουρκία ως την πλευρά που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί την λύση. Όσο βρίσκομαι σε αυτό το καθήκον δεν πρόκειται να επιτρέψω κάτι τέτοιο. Σε αυτό το ζήτημα την μεγαλύτερη δύναμη (υποστήριξη) την λαμβάνω από εσάς».

Ο κ. Ακιντζί υπογραμμίζει την σημασία της λύσης. Παράλληλα, αναφέρεται στην σημασία της προσπάθειας που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρά το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό, οι κάτοικοι του νησιού δεν πρέπει να παρασυρθούν από αυτόν τον στόχο.

«Οι ευθύνες της ε/κ ηγεσίας»

Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στην ομοσπονδιακή λύση ως το μοναδικό μοντέλο λύσης που έχει γίνει αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Έτσι τονίζει τα εξής: «Όπως γνωρίζουν όλοι οι προσπάθειες μας (για την ομοσπονδιακή λύση) δεν απέδωσαν καρπούς στην διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Σε αυτήν την αρνητική εξέλιξη, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε η αρνητική στάση της ε/κ ηγεσίας. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν δυο χρόνια και παρατηρήσαμε ότι η ε/κ πλευρά τηρεί αμφιλεγόμενη στάση. Κάποτε πληροφορούμαστε ότι πίσω από κλειστές πόρτες συζητά την λύση δυο κρατών. Στην συνέχεια πληροφορούμαστε ότι λένε ότι “δεν εννοούσαμε αυτό, αλλά ίσως την συνομοσπονδία’’. Στην συνέχεια θόλωσαν τα νερά λέγοντας πρώτα ‘’χαλαρή ομοσπονδία’’ και στην συνέχεια ‘’αποκεντρωμένη ομοσπονδία’’. Και σαν δεν έφταναν όλα αυτά τήρησαν μια στάση με την οποία απορρίπτουν τις βασικές παραμέτρους της πολιτικής ισότητας μας».

«Να μην ξεγελάμε την κοινωνία»

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η τ/κ πλευρά θα μπορούσε να κλείσει το κεφάλαιο της ομοσπονδίας. Ωστόσο, ο κ. Ακιντζί φέρει την συγκεκριμένη άποψη: «Εάν οραματιστούμε μια φόρμουλα που απορρίπτει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και (η οποία) μας παρασέρνει πίσω από στόχους που δεν πρόκειται να επιτευχθούν και υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια φόρμουλα με δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη στις διαπραγματεύσεις, την στιγμή που σε αυτές συζητάμε μια λύση που έχει (ήδη) τεθεί σε διαπραγμάτευση, με την ελαφρύτερη έκφραση αυτό θα σημαίνει ότι εξαπατούμε την κοινωνία μας».

Στην συνέχει του μηνύματος του, ο κ. Ακιντζί αναφέρεται σε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με ειδική έμφαση στην κινητή τηλεφωνία και στις νάρκες.

Ο Ακιντζί για την εκλογή του Κιζίλγιουρεκ

Ο κ. Ακιντζί, στο μήνυμα του για το μπαϊράμι, αναφέρθηκε και στην εκλογή του Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζοντας ότι «καθώς συγχαίρουμε τον ίδιο δεν πρέπει να επιχειρούμε να υποβαθμίσουμε την σημασία του, ούτε να το παρουσιάσουμε με περισσότερη σημασία από ότι φέρει». Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι στο ΕΚ, δυο από τις έξι έδρες της Κύπρου ανήκουν στην τ/κ κοινότητα.

Οι κίνδυνοι που συνοδεύουν το κατεστημένο

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε επίσης, στα δεινά που υπέστησαν οι δυο κοινότητες την προηγούμενη περίοδο, δίνοντας έμφαση στην δυνατότητα των δυο πλευρών για ειρηνική συμβίωση και συνεργασία. Στα πλαίσια αυτής της τοποθέτησης, και με αναφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, ο τ/κ ηγέτης αναφέρει τα εξής: «Σε περίπτωση που δεν συναντηθούμε στον δρόμο της λογικής και δεν πραγματοποιήσουμε βήμα προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιακής λύσης με την οποία θα υπάρξει στην Κύπρο ένα μέλλον με ισότητα και ασφάλεια, και δεν συμφωνήσουμε για τον καταμερισμό του φυσικού πλούτου που βρίσκεται γύρω από το νησί, θα διαιωνιστεί το υφιστάμενο κατεστημένο. Ωστόσο, (στην νέα περίοδο) το υφιστάμενο κατεστημένο θα πάψει να βρίσκεται σε στασιμότητα και θα μετεξελιχθεί προς μια πιο επικίνδυνη κατεύθυνση. Ειδικά όταν πρόκειται για φυσικό αέριο, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο. Φυσικά και δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο τρόπος για να αποτραπεί αυτό περνά μέσα από βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της λύσης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση