ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχές του 2019 αρχίζει η διαδικασία για το Κυπριακό, λέει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με διάσκεψη, πρέπει να υπάρξει σωστή προετοιμασία και να λυθούν τα προβλήματα που είναι σε εκκρεμότητα, τονίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν θα ήταν ρίσκο να μιλήσει κανείς για επανέναρξη της διαδικασίας στο Κυπριακό, πιθανώς αρχές του 2019, η οποία και δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι μη εξελίξεις εγκυμονούν πάντα κινδύνους. Ο κ. Νεοφύτου που μιλούσε στο ΡΙΚ εξήγησε ότι, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι πριν από το τέλος του χρόνου, αν τα Ηνωμένα Έθνη δια της κ. Λουτ, έρθουν και καταθέσουν κάποιους όρους εντολής, μεθοδολογία, συμπεριλάβουν μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα ζητήματα αλλά και καταγράψουν ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης για να επέλθει σύγκλιση και συμφωνία, τότε επαφίεται στις πλευρές που είναι αναμεμειγμένες στη διαδικασία -όχι μόνο ε/κ και τ/κ- να δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσει με το νέο χρόνο μια νέα διαδικασία η οποία δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους. Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος εξήγησε ακόμα ότι, «δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με διάσκεψη. Πρέπει να υπάρξει σωστή προετοιμασία και να λυθούν τα προβλήματα που είναι σε εκκρεμότητα», ενώ πρόσθεσε σκωπτικά, ότι, «οι μόνοι που μπορούν να θέτουν ερωτηματικά είναι αυτοί που δεν έχουν διαβάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Το ΝΑΤΟ είναι εδώ

Σε ερώτηση σχετικά με επικρίσεις του ΑΚΕΛ ότι η κυβερνητική πλευρά κινείται προς νατοϊκή λύση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι, το ΝΑΤΟ είναι εδώ έμμεσα και με πολλές μορφές και απάντησε δια ρητορικών ερωτημάτων ως εξής: «Δυο στρατιωτικές βρετανικές βάσεις έμμεσα δεν είναι και ΝΑΤΟικές; Έχουμε ΤΟΥΡΔΙΚ ΚΑΙ ΕΛΔΥΚ, και συνθήκη συμμαχίας του 1960. Τα ελληνικά στρατεύματα και τα τουρκικά δεν είναι ΝΑΤΟικά; Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ή δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ; Από την άλλη κατανοώ τις ευαισθησίες του ΑΚΕΛ επειδή θέλω λύση για να απαλλαγώ από την κατοχή, την Τουρκική εισβολή και τα κατοχικά στρατεύματα. Παρόλο που είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι εδώ έμμεσα και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι Τούρκοι λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν με εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα, θα μπορούσε κάποιος να βάλει στο τραπέζι το επιχείρημα ότι μετά τη λύση του Κυπριακού, αφού όλοι είναι μέλη του ΝΑΤΟ, και έμμεσα το ΝΑΤΟ είναι εδώ τώρα και δεκαετίες, γιατί να μην ενταχθεί η ενωμένη Κύπρος στο ΝΑΤΟ; Με το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ είναι αυτονόητο ότι εγγυάται την ανεξαρτησία και την κυριαρχία. Δεν θα το έθετα αυτό, το λογικότατο επιχείρημα στο τραπέζι, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες του ΑΚΕΛ, που για να μπορέσουμε να βρούμε λύση στο Κυπριακό χρειάζεται και η στήριξη του κόμματος της Αριστεράς» σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Καμιά διάσταση με το Προεδρικό

Στο ερώτημα κατά πόσον υπάρχει διάσταση μεταξύ του Προεδρικού και της Πινδάρου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι καμία διάσταση υπάρχει «όσον αφορά τον στόχο και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ομάδα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όχι μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο αλλά τονίστηκε από τον Πρόεδρο και την ομάδα του ότι πρέπει μέσα στους όρους εντολής και στην μεθοδολογία να αναφέρεται ρητά η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Φυσικά, είναι γνωστή η θέση του Προέδρου την οποία ο ΔΗΣΥ στηρίζει, για να εκχωρηθούν αρμοδιότητες στις συνιστώσες πολιτείες, χωρίς να επηρεάζεται η μια κυριαρχία, η μια ιθαγένεια η μια προσωπικότητα, η μια οικονομία, ο ένας εναέριο χώρος και μια αποκλειστική οικονομική ζώνη. Για να μπορέσουμε να είναι όντως λειτουργική η λύση για να μην επηρεάζεται η καθημερινότητα των πολιτών αλλά από την άλλη να είναι ισχυρή η ομοσπονδία που να διασφαλίζει την μια οντότητα. Θέλουμε μια κρατική οντότητα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σύνολο του λαού μας χωρίς ξένους εγγυητές και ξένα στρατεύματα. Και αυτό ο μόνος δρόμος να το πετύχουμε είναι μέσα από την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Στο ερώτημα για το ζήτημα της θετικής ψήφου όπως το έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν θίγονται ζωτικά τους συμφέροντα το οποίο και προκάλεσε αντίδραση της τ/κ πλευράς, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είπε τα ακόλουθα: «Από την στιγμή που θα εκχωρηθούν αρμοδιότητες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών στις συνιστώσες πολιτείες περιορίζονται και τα θέματα πιθανών τριβών στο ομοσπονδιακό επίπεδο. Αν θέλουμε να πετύχουμε λύση και να απαλλαγούμε από την κατοχή και τα στρατεύματα και να ζήσουμε σε ένα φυσιολογικό κράτος δεν μπορούμε να ανατρέψουμε την θέση της πολιτικής ισότητας. Εάν θεωρούμε ως Ε/κ ότι θα πετύχουμε μια λύση απαλλασσόμενοι από την κατοχή και τα κατοχικά στρατεύματα και θα λειτουργούμε στην βάση του εμείς ως πλειοψηφία αποφασίζουμε και η μειοψηφία ακολουθεί, δεν θα πετύχουμε απλά λύση γιατί δεν θα το δεχτούν οι Τ/κ. Από την άλλη είναι σωστό να διευκρινιστεί ότι, ναι η πολιτική ισότητα, αλλά όχι στο σημείο που η μειοψηφία θα επιβάλει και την θέση της στην πλειοψηφία. Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα ότι αυτά τα θέματα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν όχι μόνο μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, αλλά και μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ καθώς και μεταξύ προηγούμενων προέδρων. Από και πέρα είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «υπάρχει ένα ζήτημα και έχει δίκιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί επί όλων των ζητημάτων. Σας μεταφέρω και από τις δικές μου επαφές. Κατανοούν την θέση του Προέδρου και της ε/κ πλευράς ότι δεν μπορεί να είναι επί όλων των ζητημάτων γιατί όντως θα δημιουργήσει προβλήματα δυσλειτουργικότητας. Χρειάζεται καλή θέληση, με το καλό να δούμε τους όρους αναφοράς πρώτα και να δούμε αν θα γίνουν αποδεχτοί οι όροι από μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X