ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αθήνα για Τουρκία: Πρώτη φορά λαμβάνονται μέτρα για Διεθνές Δίκαιο

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου υπογραμμίζουν «τη σοβαρότητα της επίδρασης που έχουν οι παράνομες ενέργειες»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το γεγονός ότι η ΕΕ αποφασίζει για πρώτη φορά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αναδεικνύουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως σημειώνουν οι συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζουν «τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

«Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ τονίζουν ότι «σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση».

Επιπλέον, σε σχέση με την Αλβανία, το Μέγαρο Μαξίμου χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου να θέσει για πρώτη φορά επισήμως ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία της χώρας την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

Τέλος, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αναγνωρίζει τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και τη σημασία της εφαρμογής της. «Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Αθήνα  |  Τουρκία  |  Κύπρος  |  ΕΕ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X