ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτό είναι το πολιτικό μανιφέστο των Δημητρίου

H κ. Αννίτα τονίζει πως άμεση προτεραιότητά της είναι η διασφάλιση της ενότητας, ενώ από την άλλη ο κ. Δημητρίου αναφέρει πως δεν είναι πολιτικό πρόγραμμα, αυτό θα είναι ευθύνη συλλογικής δουλειάς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τις πολιτικές τους θέσεις για τον Δημοκρατικό Συναγερμό παρουσίασαν οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία του κόμματος Αννίτα Δημητρίου και Δημήτρης Δημητρίου.

H κ. Αννίτα Δημητρίου στο πολιτικό της πλαίσιο τονίζει μεταξύ άλλων πως άμεση προτεραιότητά της είναι η διασφάλιση της ενότητας του κόμματος, ενώ από την άλλη ο κ. Δημήτρης Δημητρίου αναφέρει πως δεν είναι πολιτικό πρόγραμμα, αυτό θα είναι ευθύνη συλλογικής δουλειάς που θα πάρει μήνες.

Το πολιτικό πλαίσιο της Αννίτας Δημητρίου

Τις ημέρες που ακολούθησαν την υποβολή της υποψηφιότητας μου για τη θέση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού η δημόσια συζήτηση, όπως ήτανε αναμενόμενο, επικεντρώθηκε κυρίως στους λόγους που με ώθησαν σε αυτή την απόφαση.

Τώρα όμως χρειάζεται να πάρουμε τον δημόσιο διάλογο για τη μελλοντική πορεία της Παράταξης μας ένα βήμα παρακάτω.

Ως εκ τούτου είναι πιστεύω, στοιχειώδης μου υποχρέωση να παρουσιάσω ένα Πολιτικό Πλαίσιο που να περιλαμβάνει τις βασικές πολιτικές και δομικές προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσουμε όλοι και όλες μαζί στον Δημοκρατικό Συναγερμό από τις 12 Μαρτίου, τις πολιτικές που θα πρέπει να υπηρετήσουμε στα κρίσιμα ζητήματα της πατρίδας μας, και απαραίτητα, να καταθέσω το προσωπικό ιδεολογικό μου στίγμα.

Διασφαλίζουμε την ενότητα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δημοκρατικού Συναγερμού

Άμεση προτεραιότητα την οποία ήδη υπηρετώ από την ημέρα υποβολής της υποψηφιότητας μου είναι η διασφάλιση της ενότητας της Παράταξης μας. Είμαι αισιόδοξη και πεπεισμένη πως όλοι και όλες μαζί μπορούμε και θα υπερβούμε τις όποιες δυσκολίες, διασφαλίζοντας την ενότητα, την ενίσχυση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι πεποίθηση μου ότι πρέπει να βγει δυνατότερος από αυτή τη διαδικασία. Και θα βγει.

Θα χρειαστεί όμως σκληρή δουλειά. Όπως και διάθεση για πραγματική ενότητα που προϋποθέτει την εγκατάλειψη συμπεριφορών και ρητορικής που αντί να επουλώνει, μεγαλώνει τις πληγές, ιδιαίτερα από την ηγεσία της παράταξης. Και φυσικά αποφασιστικότητα. Αποφασιστικότητα και τόλμη. Ώστε να προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή αυτοκριτική. Που δεν θα εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, αλλά θα οδηγεί σε πραγματική παραδοχή λαθών και αδυναμιών. Και ακολούθως στη συλλογική τους επίλυση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι αξίες, είναι ιδέες, είναι πολιτικές. Είναι η δυναμική που βρίσκεται στα ζωντανά του κύτταρα, στον κόσμο του. Και όλοι εμείς, έχουμε τα πιο ισχυρά και διαχρονικά εφόδια για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Είναι οι αξίες και η Σχολή Σκέψης του Πατριωτικού Ρεαλισμού. Είναι η ανεκτίμητη παρακαταθήκη του ιδρυτή της παράταξης, του Γλαύκου Κληρίδη.

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ τον Αγώνα για επίλυση του Κυπριακού

Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος ήταν, είναι, και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδεολογικής μας ταυτότητας, του πατριωτικού ρεαλισμού, που μας δίδαξε και άφησε ως παρακαταθήκη ο ιδρυτής της παράταξης μας, ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης.

Η Κληριδική Σχολή Σκέψης δεν αποτελεί κάτι το αόριστο, ούτε μια βολική συνθηματολογία για να τη χρησιμοποιούμε αβασάνιστα εμείς οι νεότεροι πολιτικοί. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ιδρύθηκε για να συμβάλει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Με τις θέσεις που καταγράφονται στην Ιδρυτική Διακήρυξη Αρχών της Παράταξης μας να παραμένουν και σήμερα όσο ποτέ επίκαιρες.

Παρά την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς η οποία απορρίπτει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και προτάσσει Λύση δύο Κρατών, εμείς οφείλουμε να προσπαθούμε ακόμη περισσότερο. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να απευθυνθούμε προς τη Διεθνή Κοινότητα με τρόπο που θα αυξάνει την αξιοπιστία μας και θα πείθει και τον πλέον κακόπιστο κριτή ότι έχουμε ειλικρινή βούληση για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και στόχο μια συνολική λύση που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση και ενότητα της πατρίδας μας. Προς μια τέτοια κατεύθυνση θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια του νεοεκλεγέντα ΠτΔ.

Παράλληλα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις νέες προτεραιότητες της Διεθνούς Κοινότητας για επέκταση της περιφερειακής ασφάλειας και δημιουργία νέων ενεργειακών οδών, όπως επίσης και τη διαφαινόμενη πρόθεση Ε.Ε. – Τουρκίας για αναθέρμανση της συζήτησης για υλοποίηση της ευρωτουρκικής ατζέντας.

Θα πρέπει όμως να είμαστε σαφείς. Κανείς, καμία από εμάς δικαιούται να ωραιοποιεί ενδεχόμενους κινδύνους. Τυχόν απόφαση της δικής μας πλευράς να αποσύρει προηγούμενες θέσεις που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ ως προς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, θα εκμηδενίσει την όποια προοπτική εκδήλωσης νέας πρωτοβουλίας και ταυτόχρονα θα διευκολύνει την Τουρκία να μεθοδεύσει τη σιωπηλή αποδοχή της Διεθνούς Κοινότητας, στην τουρκική απαίτηση για αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου λύσης

Η πολιτική και ιδεολογική μας ταυτότητα

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να εφαρμόζουμε στην πράξη τις αρχές και την πολιτική μας φιλοσοφία. Να μην ξεχνούμε ποτέ ότι είμαστε κόμμα αρχών και κόμμα λαϊκό. Όπως αναφέρει η ιδρυτική μας διακήρυξη του 1976, ο ΔΗΣΥ «είναι κόμμα ιδεολογικό και όχι προσωπικό». Ο ΔΗΣΥ, «προέρχεται από τον λαό και υπέρ του λαού τάσσει την ίδρυση, τη λειτουργία, την αποστολή του και όλους τους στόχους και σκοπούς του».

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ιδεολογίας ή πολιτικής ταυτότητας. Πολύ πρόσφατα, το 2022, συλλογικά και δημοκρατικά διατυπώσαμε ένα σύγχρονο ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο που εδράζεται στη Διακήρυξη Αρχών του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως αυτή υιοθετήθηκε στο Ιδρυτικό του Συνέδριο το 1976.

Αν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού με τιμήσουν με την ψήφο τους και μου εμπιστευτούν τη θέση της πρόεδρου του Κόμματος, με ενότητα και συλλογικότητα θα εργαστώ σκληρά ώστε όλοι μαζί να υπηρετήσουμε τις αρχές, τις αξίες, τα πιστεύω μας, προς όφελος του απλού πολίτη, της κάθε οικογένειας και της κοινωνίας ευρύτερα. ‘Εχουμε στέρεη ιδεολογική βάση και θα συνεχίσουμε να αντικρύζουμε με προσοχή και υπευθυνότητα κάθε θέμα που αφορά τον τόπο και την κοινωνία. Είτε αυτά είναι μεγάλα, είτε είναι μικρά. Είτε αφορούν τους λίγους, ή τους πολλούς. Είτε είναι ζητήματα προϋπάρχοντα, είτε που προκύπτουν για πρώτη φορά.

Ισχυρή Οικονομία – Αξιοπρεπείς Πολίτες – Αντιμετώπιση της Απαξίωσης Πολιτών στην Πολιτική

Έχω εδώ και χρόνια συνεχή επαφή με εκατοντάδες συμπολίτες μας. Επιχειρηματίες, αγρότες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους. Μοιράζονται μαζί μου την ίδια ανησυχία. Μπορεί σήμερα η παράταξη μας, να διασφαλίσει τη σταθερότητα της οικονομίας, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και τη βιωσιμότητα των μέτρων κοινωνικής στήριξης που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει;

Η απάντηση μας είναι σαφής. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν παίζει παιχνίδια σε βάρος της ευημερίας των πολιτών. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε υπεύθυνα, κάθε κυβερνητική απόφαση που κρίνουμε ότι έχει θετικό πρόσημο στον τόπο και την κοινωνία. Θα ασκούμε όμως υπεύθυνη κριτική εκεί και όπου τα πράγματα οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση με δικές μας εισηγήσεις και αντιπροτάσεις. Αρκεί όλοι να κατανοούν, ότι η ευθύνη της διακυβέρνησης ανήκει στους κυβερνώντες και όχι σε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Πιστεύουμε στην κοινωνική οικονομία της αγοράς. Πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, όπου το κράτος έχει επαρκή εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο, διασφαλίζοντας την ευημερία και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Το περασμένο καλοκαίρι, συλλογικά και δημοκρατικά διατυπώσαμε ένα σύγχρονο ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο, βασισμένο στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Παράταξης. Και πάνω σε αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο βασιστήκαμε για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη, πρωτοπόρα και ωφέλιμη πολιτική πρόταση. Την οποία όλες και όλοι μαζί υιοθετήσαμε και καταθέσαμε στην κοινωνία πρόσφατα. Εξελισσόμαστε, βελτιωνόμαστε, προσθέτουμε εισηγήσεις, συγχρονιζόμαστε με ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει, ποτέ όμως δεν πρόκειται να αυτοαναιρεθούμε.

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου σε σχέση με τη στάση του κόμματος έναντι της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι από την 1η Μαρτίου στην αντιπολίτευση. Αυτό το ρόλο μας ανέθεσε ο λαός και θα τον ασκήσουμε με δημιουργική διάθεση και πρωτίστως υπευθυνότητα, όπως επιτάσσει η ιστορία, η φυσιογνωμία και η φιλοσοφία του κόμματος μας και φυσικά με συνέπεια. Συνέπεια που επιτάσσει να στηρίξουμε την κυβέρνηση σε ότι ανταποκρίνεται και στις δικές μας προτεραιότητες, όπως η εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς στοχεύοντας στη διαρκή αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών μέσα από την αποδοτική λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού και τον απαραίτητο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Θα επιμένουμε σταθερά στην διαφύλαξη των μεγάλων κοινωνικών προγραμμάτων που εισήγαγε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως είναι για παράδειγμα το ΓΕΣΥ και το κοινωνικό δίκτυ προστασίας των πολιτών. Θετική επίσης στάση ασφαλώς και θα έχουμε απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ορθή εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, επίσης ένας πολύ σημαντικός σχεδιασμός της δικής μας κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, θα αξιολογούμε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και θα παίρνουμε θέση στη βάση του οφέλους για τον τόπο και την κοινωνία, με αξιοπιστία, σοβαρότητα και τεκμηρίωση.

Παραγωγή Πολιτικής – Συλλογική Ηγεσία και Λογοδοσία

Θα ενισχύσουμε τους υφιστάμενους πολιτικούς μηχανισμούς της παράταξης, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία νέων αλλά και παλαιοτέρων στελεχών μας που έχουν ακόμη πολλά να προσφέρουν. Χρειαζόμαστε τη συσσωρευμένη τους εμπειρία. Και εμείς απαιτείται να διασφαλίσουμε ότι θα γνωρίζουμε τις απόψεις της βάσης του κόμματος για κάθε πολιτική που προτείνουμε. Ούτως ώστε οι πολιτικές μας να είναι και ωφέλιμες και εφαρμόσιμες.

Ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου οι διεθνείς εξελίξεις και οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν συνεχώς καινούργιες προκλήσεις. Πώς αξιοποιούμε λοιπόν την πολύ σημαντική υπάρχουσα εμπειρία σε συνδυασμό και με τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες στη διαδικασία παραγωγής πολιτικής;

Ενώ την ίδια στιγμή να μπορούμε να λαμβάνουμε συνεχή ανατροφοδότηση, τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής μιας πολιτικής όσο και μετέπειτα; Θα πρέπει ακόμη να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς οι απλοί συναγερμικοί σε επίπεδο τοπικών επιτροπών, επαρχιακών συμβουλίων και Νεολαίας προσλαμβάνουν συγκεκριμένες πολιτικές μας. Και αξιολογώντας τα μηνύματα που μας στέλνουν, εάν απαιτείται να προχωρούμε έγκαιρα στις αναγκαίες τροποιήσεις.

Για κάθε πολιτική απόφαση, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η συλλογικότητα. Αυτό είναι και το προσωπικό μου στοίχημα. Επιμένω στο θέμα της συλλογικής ηγεσίας και της ομαδικής προσπάθειας. Ο καθένας ή καθεμιά από μόνος του/της δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Μόνο ένα κόμμα με συλλογική ηγεσία που να λειτουργεί με διαφάνεια, ανοικτό στα μέλη του και την κοινωνία και μακριά από κλειστές πόρτες, μπορεί να αναστρέψει την καχυποψία της κοινωνίας αλλά και εσωκομματικά να αντιμετωπίσει φαινόμενα διχόνοιας και εσωστρέφειας. Η σοφία των πολλών είναι πάντοτε πολυτιμότερη και αναγκαία έναντι της σοφίας του ενός ή της μίας.

Επιπρόσθετα, πέραν της παραγωγής πολιτικής η παράταξη μας θα πρέπει να διαθέτει και συνεχώς να εξελίσσει, νέα, σύγχρονα και επαρκή κανάλια αλληλοεπικοινωνίας, αλληλοενημέρωσης, αλλά και πολιτικής ζήμωσης με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τους φίλους και τα μέλη της Παράταξης.

Οι αξιωματούχοι που θα εκλεγούν τον Μάϊο θα αναλάβουν αναβαθμισμένους και συγκεκριμένους ρόλους και θα έχουν κάθε δυνατή διοικητική υποστήριξη, όπως και η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Με ανάλογο πνεύμα θα κινηθούμε σε όλο το εύρος των δομών. Διαθέτουμε εκατοντάδες αξιόλογα στελέχη σε όλη την Κύπρο, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, σε κάθε τομέα και πρέπει να τους δώσουμε έμπνευση και μέσα για να δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά.

Εάν λοιπόν η βάση του Δημοκρατικού Συναγερμού. επιλέξει να με εμπιστευθεί στην ηγεσία της Παράταξης μας, θα προχωρήσουμε στην:

• Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης, ανοικτή σε όλα τα μέλη, για υποβολή εισηγήσεων και ανταλλαγή απόψεων.

• Καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογικές συνελεύσεις.

• Ενδυνάμωση του διοικητικού και επιστημονικού μηχανισμού στήριξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

• Ενίσχυση και διεύρυνση των δομών του κόμματος με στόχο την παραγωγή πολιτικής με τρόπο που να αναβαθμίζεται ο ρόλος του Πολιτικού Γραφείου και των αντίστοιχων ομάδων πολιτικής και που θα θέτει το κόμμα σε διαρκεί διάλογο με τη βάση του.

• Επαναλειτουργία και Αναβάθμιση της Σχολής Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η Σχολή Πολιτικής Επιμόρφωσης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα αποτελούν τον χώρο όπου οι πολιτικές μας, σε τακτική βάση θα δοκιμάζονται μέσα από τον διάλογο και θα εμπλουτίζονται, όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και επιστημονικά.

• Διοικητική ανασυγκρότηση όλων των δομών του κόμματος προκειμένου με επάρκεια να μπορεί να υποστηριξει την παράταξη στον νέο αναβαθμισμένο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει.

• Θεσμοθετημένος και διαρκής διάλογος του κόμματος, με όλα τα τμήματα, επαρχιακά σώματα και ειδικότερα με τις τοπικές επιτροπές, το πιο ζωντανό κύτταρο της δομής μας όπως και τα εκλελεγμένα μέλη μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία αποτελούν και το σημείο επαφής της παράταξης μας με την κοινωνία. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την απαραίτητη ανανέωση του κόμματος μας, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουμε ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό μας με στόχο τη διεξαγωγή πραγματικής πολιτικής συζήτησης, την καταγραφή απόψεων και εισηγήσεων, τη στήριξη και θεσμική επαφή της βάσης του κόμματος με την ηγεσία, για να ενισχύσουμε την αλληλοεπικοινωνία και την ανατροφοδότηση μέσω της μεταφοράς παρατηρήσεων, εισηγήσεων και κριτικής για αποφάσεις του κόμματος.

• Συγκρότηση συμβουλίου παρακολούθησης και ελέγχου κυβερνητικού έργου, στα πρότυπα και κατ’ αναλογία ενός «Shadow cabinet». Θα παρακολουθεί τις κυβερνητικές πολιτικές και θα προτείνει δράσεις και εισηγήσεις για βελτίωση ή για αλλαγές ή ακόμα και για αντιμετώπιση των κυβερνητικών προτάσεων ανά τομέα.

• Δημιουργία φορέα Πρώην Πολιτειακών και Κομματικών Αξιωματούχων στην οποία θα συμμετέχουν ιστορικά στελέχη του κόμματος.

• Δημιουργία Γραφείου επαφής και αλληλεπίδρασης του κόμματος με την κοινωνία των πολιτών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

• Το Πολιτικό Γραφείο, όπως και όλα τα υπόλοιπα μη κυρωτικά όργανα του κόμματος θα συνεδριάζουν τακτικά, τουλάχιστον κάθε μήνα και έκτακτα όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Το πολιτικό πλαίσιο του Δημήτρη Δημητρίου

Παρουσιάζω περιληπτικά τις προγραμματικές προτεραιότητές μου. Δεν είναι πολιτικό πρόγραμμα, αυτό θα είναι ευθύνη συλλογικής δουλειάς που θα πάρει μήνες. Μιλάω, όμως, για άξονες και κατευθύνσεις πολιτικής.

Οι τρεις πυλώνες μου θα είναι:

Δύναμη ευθύνης στο Κυπριακό.
Διαφάνεια παντού.
Έξυπνη Κύπρος.
Δύναμη ευθύνης στο Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά στο εθνικό θέμα θα αγωνιστώ για να παραμείνει ο ΔΗΣΥ ο βασικός εκφραστής της ρεαλιστικής σχολής. Και ειδικά σήμερα, λόγω των κομμάτων που στηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη και των εξαρτήσεων που αυτό ενδεχομένως του δημιουργεί, ο ρόλος του Συναγερμού ως φωνή λογικής και εθνικής ευθύνης είναι ακόμα πιο κρίσιμος.

Ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της ΔΔΟ. Το πλαίσιο Γκουτιέρες θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων και να αποτελέσει τη βάση των νέων συνομιλιών. Ενώ θα πρέπει μέσα από ενεργητική διπλωματία, διασφαλίζοντας πάντα τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και αξιοποιώντας την συμμετοχή μας στην ΕΕ να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη ως καταλύτη εξελίξεων.

Ο ρεαλισμός που αποτελεί την μεγάλη παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη θα παραμείνει πυξίδα για την παράταξή μας σε κάθε προσπάθεια επανένωσης της πατρίδας μας.

Ενίσχυση της Διαφάνειας

Η Κύπρος χρειάζεται να βελτιώσει την κακή εικόνα που δυστυχώς υπάρχει. Πρέπει στα επόμενα χρόνια να είμαστε ξανά πολύ περήφανοι. Είναι σήμερα βασικός λόγος που ο κόσμος αποστρέφεται την πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να αλλάξει.

Και θα το αλλάξουμε με μια σειρά από συμβολικές κινήσεις αλλά και με βαθιές ουσιαστικές τομές στη λειτουργία του Κράτους. Ως πρόεδρος του κόμματος θα δημοσιεύω το ημερήσιο πρόγραμμά μου και όλες τις συναντήσεις μου ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες για συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες. Επιπλέον, θα προτείνουμε άμεσα να προχωρήσει στη Βουλή ο νέος κανονισμός της νομoθεσίας για το lobbying και εξέταση με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου της εφαρμογής του νόμου για την προστασία μαρτύρων. Στους τομείς αυτούς έχει γίνει ήδη καποια προεργασία από την Επιτροπή θεσμών στην οποία είμαι πρόεδρος, αλλα θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

Μια άλλη αλλαγή αφορά τις εισφορές προς τον ΔΗΣΥ. Παρά το ότι η νομοθεσία προβλέπει όριο 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως για εισφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα, προσωπικά δεν θα δέχομαι πάνω από 35 χιλιάδες από κανέναν. Για την δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής διαφάνειας παντού, θα συνεργαστούμε ως κόμμα άμεσα με διεθνείς οργανώσεις που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, ώστε να αντλήσουμε προτάσεις και τεχνογνωσία που θα εισαγάγουμε προς συζήτηση στο εσωτερικό μας. Ενώ θα αξιοποιήσουμε και τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές από χώρες της Ένωσης που είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.

Έξυπνη Κύπρος

Ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους, την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιακή οικονομία και την Εκπαίδευση. Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά αυτό μας δίνει και σημαντικά πλεονεκτήματα. Ευελιξία, ταχύτητα προσαρμογής, σχετική ομοιογένεια. Έχουμε δε ως λαός επιχειρηματικό δαιμόνιο και υψηλό βαθμό οικονομικής κουλτούρας ο οποίος μας έχει επιτρέψει να επανακάμψουμε μετά από καταστροφές.

Για τα επόμενα χρόνια πρέπει ως χώρα – αλλά και εμείς ως παράταξη που φιλοδοξεί να ηγηθεί στο μετασχηματισμό της πατρίδας μας – να θέσουμε υψηλούς στόχους.

Συγκεκριμένα:

- Περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών πρέπει να γίνονται ψηφιακά. Στην Εσθονία παλαιότερα και στην Ελλάδα σήμερα έχει γίνει μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση που αλλάζει την εικόνα του κράτους. Ο αριθμός συναλλαγών που γίνονται πλέον από υπολογιστή ή από το κινητό μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει και εδώ. Το ίδιο θα πράξουμε και στο κόμμα μας. Θα τα κάνουμε πρώτα στο σπίτι μας. Σε μια πρότυπη ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και τω λειτουργιών.

- Πράσινη Κύπρος. Την περασμένη δεκαετία κάναμε βήματα αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Η Κύπρος λόγω μεγέθους και φυσικών χαρακτηριστικών (ηλιοφάνεια, αέρας) μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή μετάβαση και να αποτελέσει έτσι χώρα-πρότυπο σε όλη την ΕΕ.

Σημαντικό επίσης στην κατεύθυνση αυτή είναι να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, τόσο στα δημόσια Μέσα Μεταφοράς, όσο και με την ανάπτυξη κινήτρων για την αλλαγή αυτοκινήτων. Για όλα αυτά θα διαμορφώσουμε εξειδικευμένες προτάσεις τις οποίες θα θέσουμε υπόψη των πολιτών.

- Καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά μας. Στις τελευταίες διεθνείς αξιολογήσεις υπάρχει μια βελτίωση των Κυπρίων μαθητών. Ο στόχος όμως πρέπει να τεθεί ακόμα ψηλότερα. Όπως τα Πανεπιστήμιά μας κερδίζουν διαρκώς διεθνή αναγνώριση, έτσι και τα σχολεία μας πρέπει να γίνουν σημείο αναφοράς διεθνώς. Θα μελετήσουμε συνεπώς ως κόμμα όλα όσα πρέπει να γίνουν για να προτείνουμε ένα νέο εκπαιδευτικό σχέδιο που θα ενισχύει τις δεξιότητες των παιδιών μας, θα τα βοηθάει σε ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και φυσικά θα τα αναπτύσσει το σεβασμό και την ενσυναίσθηση, γιατί πάνω απ’ όλα τα σχολεία μας πρέπει να προετοιμάζουν καλούς ανθρώπους.

Για να είμαστε αποτελεσματική αντιπολίτευση αλλά και για να ετοιμάσουμε ακόμα καλύτερα το νέο πρόγραμμα του ΔΗΣΥ θα εισηγηθώ τη δημιουργία σκιώδους Κυβέρνησης από κορυφαία στελέχη (Βουλευτές και όχι μόνο) του κόμματός μας ώστε να μην είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων αλλά μάχιμοι σε κάθε βήμα και κάθε επίπεδο. Λειτουργώντας άλλοτε υποστηρικτικά και άλλοτε επικριτικά στην Κυβέρνηση. Αλλά πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια πρόταση στην συνυποψήφιά μου Αννίτα Δημητρίου. Να οργανώσουμε αύριο ή την Παρασκευή μια ωραία δημόσια συζήτηση για την επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ. Και οι δύο έχουμε κινηθεί με μεγάλη ευπρέπεια σε αυτές τις εκλογές, έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι στην παράταξη, θεωρώ ότι μπορούμε να συζητήσουμε με επιχειρήματα και ευγένεια για την επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ.

Νομίζω ότι το δικαιούνται τα μέλη μας και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε και τη συμμετοχή στις εκλογές που μόνο καλό θα κάνει στο κόμμα μας.

Ελπίζω η Αννίτα να αποδεχθεί την πρότασή μου και να δείξουμε ότι Συναγερμός μπαίνει στη νέα εποχή ενωμένος, ανανεωμένος και δυνατός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε μια δύσκολη συγκυρία, διεθνώς και στο Κυπριακό, η Λευκωσία εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον – Οι προεκτάσεις ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ