ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξημένη η συμμετοχή των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα προϋπολογιστούν για το 2022, 15.735.000 δολάρια

ΚΥΠΕ

Αυξημένα κατά 472.400.000 δολάρια θα είναι - στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το έτος 2022 – τα κονδύλια για τις συνεισφορές των ΗΠΑ σε διεθνείς ειρηνευτικές δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε την Παρασκευή στο Κογκρέσο και προνοεί 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση ειρηνευτικών επιχειρήσεων, αλλά και την πληρωμή καθυστερημένων οφειλών περασμένων 4 ετών, ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα προϋπολογιστούν για το 2022, 15.735.000 δολάρια (5,828 περισσότερα από το 2021). Το 2020 είχαν διατεθεί 8.722.000 δολάρια.
 
Στην σχετική επεξηγηματική αναφορά για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το κείμενο του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να διατηρεί την αναγκαία σταθερότητα για την επανέναρξη των υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών κυπριακής ηγεσίας συνομιλιών για τη διευθέτηση, στόχος των οποίων είναι η επανένωση της Κύπρου υπό το εγκεκριμένο από το Σ.Α. του ΟΗΕ πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».
 
Το κείμενο τονίζει ότι «η αποστολή υπηρετεί τις αμερικανικές προτεραιότητες εθνικής ασφαλείας, διατηρώντας την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και μειώνοντας την πιθανότητα ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης που θα ενέπλεκαν τις Νατοϊκές συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία».
 
Να σημειώσουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2022 καταχωρείται και το ποσό του μισού εκατομμυρίου δολαρίων για την εκπαίδευση Κυπρίων στρατιωτικών μέσω του Διεθνούς Προγράμματος Στρατιωτικής Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (IMET), στη βάση των σχετικών προνοιών του Νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο. Το αντίστοιχο ποσό για την Ελλάδα ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Κυπριακό  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση