ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαρύ το κλίμα στην Ερευνητική για διαβατήρια

Ρήγμα προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση του Παύλου Ιωάννου για το έργο της Επιτροπής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ενώπιον αστάθμητων παραγόντων που δυσχεραίνουν το έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας, βρίσκεται η Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις. Οι δημόσιες απόψεις που εξέφρασε την περασμένη Δευτέρα ο εκ των Επιτρόπων Παύλος Ιωάννου έχουν βαρύνει το κλίμα εντός της Επιτροπής, σε μια περίοδο όπου καταβάλλονται έντονες προσπάθειες να ετοιμασθεί και να παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη, η ενδιάμεση αναφορά. Αντί αυτού, τα ζητήματα που έθιξε δημόσια ο κ. Ιωάννου έφεραν στην επιφάνεια διαφορετικές απόψεις εντός της Επιτροπής, όχι τόσο επί της ουσίας αλλά κυρίως επί διαδικαστικών θεμάτων, τα οποία ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ότι πλήττουν την αξιοπιστία της Επιτροπής, προτού καλά-καλά ολοκληρώσει το πρώτο μισό του έργου της. Μέσα στο κλίμα αυτό, τα τέσσερα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής πραγματοποιούν αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν την ενδιάμεση αναφορά τους.

Με το έργο που έχει απομείνει να διεκπεραιωθεί, ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της ενδιάμεσης αναφοράς μέχρι τέλη της εβδομάδας. Υπό την πίεση των δημόσιων απόψεων του κ. Ιωάννου, εκφράζονται έντονες ανησυχίες η ενδιάμεση αναφορά να παραδοθεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των παραρτημάτων που θα την συνοδεύουν και που εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2 χιλιάδες σελίδες.

Οι ισχυρισμοί Ιωάννου

Τα όσα ανέφερε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου για διαφορετικές απόψεις εντός της Επιτροπής, λίγο πολύ ήταν γνωστά σε όσους παρακολουθούν στενά το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής.

Τα ζητήματα καθυστερήσεων που θίχθηκαν από τον κ. Ιωάννου, πηγάζουν και από τις διαφορετικές απόψεις που φαίνεται να υπάρχουν εντός της Επιτροπής για το περιεχόμενο της ενδιάμεσης αναφοράς. Μάλιστα, κάποια μέλη της Επιτροπής, σε ανύποπτο χρόνο, είχαν εκφράσει προβληματισμό αν η σύνταξη της ενδιάμεσης αναφοράς ολοκληρωνόταν εντός των αναθεωρημένων χρονικών πλαισίων.

Ωστόσο, κανένα από τα μέλη αυτά δεν είχε δημοσιοποιήσει τις απόψεις αυτές, υπό τον φόβο πλήγματος της αξιοπιστίας της Επιτροπής, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή. Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που έθεσε ο κ. Ιωάννου αφορούσε το κατά πόσο οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αποτελούν αποφάσεις της κυβέρνησης ή διοικητικές πράξεις. Επί του προκειμένου, εντός της Επιτροπής είχαν εκφρασθεί διαφορετικές απόψεις.

Υπήρχαν Επίτροποι που θεωρούν τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου διοικητικές πράξεις και άλλοι αποφάσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, και εδώ, όπως υποστηρίζεται από άλλα μέλη της Επιτροπής, οι απόψεις ήταν προσωπικές, θα καταγραφόντουσαν στην ενδιάμεση αναφορά και σε τελική ανάλυση, όπως λέγεται, δεν θα μπορούσαν να δώσουν μια κατεύθυνση στην ενδιάμεση αναφορά μιας και όπως υποστηρίζεται η Ερευνητική με βάση τους όρους εντολής της, δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποφάσεις αλλά να παρουσιάσει γεγονότα. Όσοι διαφωνούν με τον κ. Ιωάννου παραπέμπουν και στον Γενικό Εισαγγελέα και σε ένα προδικαστικό ζήτημα που έχει εγερθεί σε υπόθεση πολιτογράφησης, η οποία βρίσκεται ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου. Όπως υποστηρίζεται το όλο θέμα, δηλαδή αν οι πολιτογραφήσεις αποτελούν απόφαση της κυβέρνησης ή διοικητική πράξη, θα ξεκαθαρίσει από την Δικαιοσύνη.

Οι καθυστερήσεις, οι διαρροές και οι αντιδράσεις

Το τρίτο ζήτημα που έθιξε ο κ. Ιωάννου αφορά το έργο που έχει παραχθεί από την Ερευνητική με αναφορές στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Επί του προκειμένου οι απόψεις Ιωάννου έχουν βάση, επί του αποτελέσματος και όχι επί της μεθοδολογίας έργου. Μάλιστα, την Τρίτη το βράδυ, υπήρχαν διαρροές πως ο ίδιος ο κ. Ιωάννου δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το χρόνο παράδοσης του έργου που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει και θα συμπεριληφθεί στην ενδιάμεση αναφορά. Ένα θέμα που έχει προκαλέσει έκπληξη είναι η απουσία επίσημης αντίδρασης της Επιτροπής στο όσα είπε δημόσια το μέλος της.

Μοναδική αντίδραση αυτή του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και μέλους της Επιτροπής Κυριάκου Κυριάκου. Οι ονομαστικές αναφορές του κ. Ιωάννου για τον κ. Κυριάκου προκάλεσαν την αντίδραση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.

«Είμαι αναγκασμένος να αναφέρω, προς υπεράσπιση της τιμής και της υπόληψής μου και αποκατάσταση της αλήθειας, ότι δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, ενώ χρησιμοποιείται και απαράδεκτη φρασεολογία. Απερίφραστα δε, δηλώνω ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει οποιουδήποτε να εκφράζει ελεύθερα απόψεις, επειδή διαφέρουν από τις δικές του», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωσή του. Ο κ. Κυριάκου, εμμέσως πλην σαφώς, θέτει θέμα πλήγματος της αξιοπιστίας της Επιτροπής, από τις δημόσιες αντεγκλήσεις των μελών της.

«Οποιαδήποτε άλλα συναφή σχόλια, θα τα εκφράσω ενώπιον της Επιτροπής, και όχι δημόσια, προς διαφύλαξη του κύρους της Επιτροπής και του σοβαρού έργου που έχει να επιτελέσει, σεβόμενος τις όποιες αποφάσεις της, είτε ομόφωνες είτε κατά πλειοψηφία, όπως ορίζει ο Νόμος για όλα τα μέλη της Επιτροπής», τονίζει ο κ. Κυριάκου στην ανακοίνωσή του.

Έντυπη έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση