ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βασιλική Κασσιανίδου: Περιθώρια ελπίδας στο Κυπριακό με το διορισμό απεσταλμένης ΓΓ ΟΗΕ

Η Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Για «μια νέα περίοδο για το Κυπριακό με ειλικρινή πολιτική βούληση» έκανε λόγο το πρωί της Κυριακής η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, σημειώνοντας ότι ο «διορισμός απεσταλμένης του Γενικού Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, μετά από τις επίμονες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, αφήνει περιθώρια ελπίδας πως θα υπάρξει εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν το 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας».

Η κ. Κασσιανίδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνου λόγου στο μνημόσυνο του Λουκή Ακρίτα και των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων της κατεχόμενης Μόρφου.

Επισήμανε ότι «δική μας αποστολή είναι να διαφυλάξουμε ό,τι μας κληροδοτήσαν οι αιώνες και η ιστορία του Μόρφου του χθες και του σήμερα». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «η δικαίωση του αγώνα μας για λευτεριά θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον αείμνηστο Λουκή Ακρίτα και όλους τους διατελέσαντες Δήμαρχους και Δημοτικούς Συμβούλους της αγαπημένης Μόρφου».

Η Υφυπουργός ανέφερε ότι ο διορισμός της απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ θεωρείται «υπό τις περιστάσεις και τις δυσκολίες που υπήρχαν στο εθνικό ζήτημα -εξαιτίας του παρατεταμένου αδιεξόδου -ως μια πολύ θετική εξέλιξη». Είπε ότι «η ελπίδα είναι πως, έτσι θα δημιουργηθεί το κλίμα για επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που μοναδικό στόχο θα έχει μια βιώσιμη, οριστική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ευθυγραμμισμένη, με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Αναφερθείσα εν συντομία στο έργο και στον ρόλο του Λουκή Ακρίτα στο Κυπριακό, η κ. Κασσιανίδου υπενθύμισε ομιλία του το 1964, στην οποία «διαπλέκει τους αέναους αγώνες του Μεσολογγίου και της Κύπρου», λέγοντας ότι «οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι της Κύπρου, ζωσμένοι τα άρματα, που δεν διαφέρουν και πολύ από καριοφίλια και τις πιστόλες της Φρουράς, όρθιοι στο μετερίζι του γένους, ξαναστήνουν το Μεσολόγγι κατάντικρυ στις στρατιές της Ανατολής …».

Η Υφυπουργός σημείωσε ότι ο Λουκής Ακρίτας, αφού ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές, υπηρέτησε ως δάσκαλος στη Μόρφου, στο Πραστειό του Κελλακιού και στη Σύγκραση, και το καλοκαίρι του 1930 έφυγε στη Ελλάδα, όπου κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με το εθνικό, πνευματικό και πολιτικό κέντρο του Ελληνισμού. Πολέμησε στον Αλβανικό πόλεμο, ενω στη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε στην αντίσταση, ηγούμενος μιας ομάδας δημοσιογράφων και διανοούμενων. Εξέδωσε, μάλιστα, τη δική του παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα «Καθημερινά Νέα», η οποία συνέχισε την έκδοσή της και μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Το Σεπτέμβρη του 1951 εκλέχθηκε πρώτος Βουλευτής Αθηνών και υπήρξε ο πρώτος Βουλευτής που διατύπωσε το αίτημα για την αυτοδιάθεση της Κύπρου, και ο πρώτος που θέτει το Κυπριακό στα Ηνωμένα Έθνη. Μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, έσπευσε στην Κύπρο για να ζήσει από κοντά τον αγώνα των συμπατριωτών του και να μεταφέρει τα μηνύματα της συμπαράστασης της Ελλάδας στον Εθνάρχη Μακάριο και στον κυπριακό λαό. Το 1964 διορίστηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου ως Υπουργός Παιδείας. Έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή, το 1965, σε ηλικία 57 ετών, στερώντας από την Κύπρο και την Ελλάδα ένα φλογερό αγωνιστή, σπουδαίο διανοητή και στοχαστή.

Η Υφυπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι «άξιοι σκαπανείς του πολιτισμικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι της κωμόπολης, ήταν και οι διατελέσαντες Δήμαρχοι, και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μόρφου των οποίων το μνημόσυνο τελείται σήμερα. Οι αείμνηστοι Ιωάννης Κυριακίδης, Κωστής Γεωργιάδης, Ιωσήφ Χειμωνίδης, Ερατοσθένης Ιερείδης, Πολύκαρπος Νικολόπουλος, Πολύκλειτος Ιακωβίδης, Αντρέας Χαραλάμπους, Χριστάκης Χριστοφίδης, Άντης Παντελίδης, Αντρέας Φρυδάς και Χαράλαμπος Πίττας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση