ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βάζουν στο κάδρο των παρακολουθήσεων και την Κύπρο

Παρέμβαση των Βρυξελλών για τις καταγγελίες στην Αθήνα ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ώρα που ο αντίκτυπος για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα φαίνεται να έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο, δυο κύπριοι ευρωβουλευτές προεκτείνουν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας βάζοντας στο παιχνίδι και την Κύπρο. Με αφορμή τα όσα αποκαλύφθηκαν στο παρελθόν, αρχικά με το κατασκοπευτικό βαν και στη συνέχεια με το λογισμικό PEGASUS, καλούνται τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε να παρέμβουν τόσο προς την πλευρά της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας προκειμένου να εξεταστούν οι καταγγελίες για υποκλοπές κινητών τηλεφώνων. Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου το απόγευμα Δευτέρας έδωσε στην δημοσιότητα επείγουσα επιστολή που απέστειλε προς το προεδρείο της Επιτροπής PEGASUS με την οποία ζητείται «να οργανωθεί άμεσα μια διερευνητική αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις». Παράλληλα ο κ. Γεωργίου στην επιστολή του αναφέρεται και στην Κύπρο και στα όσα ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα τις Κεντρικές Φυλακές.

Ανησυχία

Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της εν λόγω Επιτροπής, ο κ. Γεωργίου εκφράζει τη λύπη του για τα όσα έχουν γίνει γνωστά στην Ελλάδα με την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. «Αυτή η τελευταία αποκάλυψη έρχεται μόλις μήνες μετά την τελευταία έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022 για την Ελλάδα, η οποία αναφερόταν στην περίπτωση ενός δημοσιογράφου που «φέρεται να παρακολουθούνταν από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών» και επιπλέον, στοχοποιήθηκε από λογισμικό παρακολούθησης spyware αντίστοιχο του Pegasus (Predator)». Ο κ. Γεωργίου στην επιστολή του έχει συμπεριλάβει και τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησε το ΚΚΕ αναφορικά με τις συνακροάσεις μέσα από τις οποίες παρακολουθούντο τα τελευταία χρόνια οι εργασίες της Κεντρικής του Επιτροπής.

Η Κύπρος

Αναφορά από πλευράς του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ γίνεται και για την Κύπρο και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για φερόμενες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές. Ο κ. Γεωργίου στην επιστολή του επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες με βάση τις οποίες η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου φέρεται να έδωσε προφορικές οδηγίες, στο τμήμα φυλακών «να αναβαθμίσει και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του υπάρχοντος λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ενεργοποίησης του συστήματος επιτήρησής του και της καταγραφής του μοναδικού κωδικού μιας συσκευής, την ταυτότητα της κάρτας sim, την ημερομηνία και την ώρα μιας κλήσης και τις γεωγραφικές της συντεταγμένες». Αναφέρεται σε επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης που διέρρευσε και στην οποία όπως αναφέρεται στην επιστολή δόθηκαν οδηγίες γραπτώς, ενισχύοντας την ιδέα, όπως υποστηρίζεται, ότι το υπουργείο θέλει να αναβαθμίσει το λογισμικό ώστε να περιλαμβάνει δυνατότητες παρακολούθησης αντί για παρεμβολές.

Λογισμικά

Ο κ. Γεωργίου στην επιστολή του έχει συμπεριλάβει και την ουρά της υπόθεσης με το κατασκοπευτικό βαν που αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και κατασκευάζουν λογισμικά παρακολούθησης τηλεφώνων. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή: Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι αυτές οι νέες αποκαλύψεις σε συνδυασμό με επίμονες ενδείξεις, ακόμα και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά, συνθέτουν ένα πιθανό τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Κύπρο που απαιτούν να θέσουμε αυτή την υπόθεση στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής μας. Ανυπομονούμε να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα στην επόμενη διαθέσιμη ευκαιρία με σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των απειλών για τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες και τα ατομικά μας δικαιώματα.

Και ο Παπαδάκης

Μετά τον κ. Γεωργίου συνέχεια στο όλο θέμα θα δώσει την Τρίτη ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος θα επικεντρωθεί στην κυπριακή πτυχή των παρακολουθήσεων με αιχμή το κατασκοπευτικό βαν. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει τελεσιδικήσει ενώπιον της δικαιοσύνης ο κύπριος ευρωβουλευτής θεωρεί πως δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για την δράση του κατασκοπευτικού βαν. Ο κ. Παπαδάκης στην αυριανή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους θα ζητήσει να δημοσιοποιηθούν τα πρόσωπα που έπεσαν θύματα της δράσης του κατασκοπευτικού βαν. Το δεύτερο ζήτημα που θα θέσει ο κ. Παπαδάκης είναι η απουσία, κατά τον ίδιο, θεσμικού πλαισίου δράσης των εταιρειών που βρίσκονται στην Κύπρο, κατασκευάζουν και εξάγουν λογισμικά παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Παπαδάκης θεωρεί στο θέμα αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έκανε πολλά παρά το θόρυβο που ξέσπασε στο παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση