ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βήμα Αθηνών: Σκιές για σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΚΕΛ με offshore

Το δημοσίευμα εμπλέκει το κόμμα της αριστεράς για δοσοληψίες μέσω τις ΣΠΕ Αμμοχώστου και στελεχών του.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ερωτηματικά για σχέσεις του ΑΚΕΛ με πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, αναφορικά με τραπεζικές δοσοληψίες σε φορολογικούς παραδείσους, προκαλεί δημοσίευμα του Βήματος των Αθηνών. Το δημοσίευμα παρουσιάζει δυο έγγραφα στα οποία φαίνεται πως δυο εταιρείες - η Pizzazz Limited και η Elazzoulian Limited είχαν λογαριασμούς στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου. Και οι δυο εταιρείες, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρουσιάζονται να έχουν σχέση με το ΑΚΕΛ και τον Νίκο Παππά στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα . Ειδικά η πρώτη εταιρεία, η Pizzazz Limited, εμφανίζεται στην Ελλάδα να είχε ως μοναδική δραστηριότητα μία σύμβαση για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνα αγοράς για προϊόντα λιπασμάτων – αντικείμενο που ενδεχομένως να τη συνδέει με την υπόθεση Πετσίτη -ΔΕΠΑ - ELFE. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Νίκος Παπάς, στις Κεντρικές Φυλακές προκειμένου να συναντήσει τον τότε έγκλειστο για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, Βενιζέλο Ζαννέτο, στέλεχος του ΑΚΕΛ.

Παππάς – Βενιζέλος

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενή αναφορά για την επίσκεψη Παππά στο ΑΚΕΛικό στέλεχος τον Φεβρουάριο του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός πραγματοποιούσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο. Επίσης αναφέρεται σε πολύ καλές σχέσεις του Παππά με τον γιό του Ζαννέτου Δυο μήνες μετά τη συγκεκριμένη επίσκεψη, όπως αναφέρεται «εμφανίζεται η πρώτη offshore που συνδέεται με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου και τον τότε συνεργάτη του Λάμπρο Πιερή»

Αρτεμίου- Πιερή – Πετσίτης

Το δημοσίευμα του Βήματος παρουσιάζει έγγραφα από την διαρροή των Panama Papers, στα οποία εμφανίζεται η πρώτη offshore (Pizzazz Limited) να έχει τραπεζικό λογαριασμό στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας υπό τον εταιρικό αριθμό ΕΤΡ01868961. Μερικούς μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2015, συστάθηκε μία ακόμα offshore που φέρεται να συνδέεται με το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου: η Elazzoulian Limited, επίσης με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, μέτοχος της οποίας εμφανίζεται κάποιος Σωτηράκης Παναγιώτου, επίσης συνεργάτης του Αρτέμη Αρτεμίου. Ο συσχετισμός που γίνεται για ενδεχόμενη εμπλοκή του ΑΚΕΛ σε δραστηριότητες με offshore βασίζεται σε τρείς παράγοντες. Τον Λάμπρο Πιερή στέλεχος του ΑΚΕΛ, μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Τράπεζας και συνιδρυτή του γραφείου του άλλου κύπριου στην υπόθεση δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, στα τα όσα είπε μετά την αποφυλάκισή του ο Βενιζέλος Ζανέτος, και την κόντρα Αβέρωφ Νεοφύτου – Άντρου Κυπριανού για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα

Ο Λάμπρος Πιερή

Το δημοσίευμα μετά τη σύντομη αναδρομή που κάνει για το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου αλλά και το διορισμό του Λάμπρου Πιερή στην Επιτροπεία της ΣΚΤ, αναφέρει πως την περίοδο που άνοιξαν οι λογαριασμοί των offshore ο Πιερή ήταν μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ. Στη διαρροή των Panama Papers, αναφέρεται, πως δεν εντοπίστηκαν στοιχεία για τις κινήσεις των λογαριασμών των Pizzazz και Elazzoulian – μόνο έγγραφα που αποδεικνύουν την ύπαρξή τους και ότι έκλεισαν την ίδια ακριβώς ημερομηνία: στις 20 Απριλίου 2017. Εδώ το δημοσίευμα παρουσιάζει ένα κομμάτι συνέντευξης που έδωσε ο Ζαννέτος, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του και αφορά προσωπικά δάνεια που έπαιρναν στελέχη του ΑΚΕΛ τα οποία στη συνέχεια κατέληγαν σε άλλα ταμεία. «Ο τρόπος που γίνονταν αυτά τα δάνεια ήταν ο εξής: Προτρέπαμε ένα στέλεχος του ΑΚΕΛ της επαρχίας Λάρνακας να πάει σε μια Συνεργατική να κάνει ένα δάνειο. Πλείστοι από αυτούς έβαζαν ακόμα και το σπίτι τους υποθήκη, έπαιρναν τα λεφτά και τα έδιναν στην ΑΛΚΗ».

Αβέρωφ- Άντρος

Το δημοσίευμα παραθέτει και την κόντρα Νεοφύτου-Κυπριανού στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Συνεργατισμό. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στα λεγόμενα του Αβέρωφ Νεοφύτου για το συγκεκριμένο Συνεργατικό Ταμιευτήριο. «Δεν έμεινε φορολογικός παράδεισος που να τον αφήσουν εκτός» με τον πρόεδρου του ΔΗΣΥ να επικαλείται έκθεση της Ernst & Young το 2016 στην οποία μνημονεύεται ότι αποδεχόταν πελάτες από διάφορους φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Μπελίζ, οι Σεϋχέλλες και άλλοι. Αναφορές που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Άντρου Κυπριανού ο οποίος χαρακτήρισε τον Αβέρωφ Νεοφύτου «κοινό συκοφάντη» ζητώντας του να ανακαλέσει κάτι που αρνήθηκε να κάνει ο κ. Νεοφύτου.

Το ΑΚΕΛ

Η «Κ» αναζήτησε αντίδραση από πλευράς ΑΚΕΛ για τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος με τον οποίο επικοινωνήσαμε αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα λέγοντας πως δεν θα τοποθετηθεί σε ένα δημοσίευμα αυτού τους είδους.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X