ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Ολύμπιος Χριστοφή στην «Κ»: Μόνη επιλογή του ΔΗΚΟ για το 2023 η αλλαγή

Απαντά αν η νέα στρατηγική είναι σύνθημα κενού περιεχομένου και αν θα δουλέψει γι’ αυτόν το κόμμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Το ΔΗΚΟ είναι ταγμένο στις αρχές και τις αξίες του Κέντρου. Και στο Κέντρο οφείλει και πρέπει να παραμείνει. Μια σειρά γεγονότων πλήγωσαν το ΔΗΚΟ και τους ανθρώπους του. Προσβλέπω στην ενδυνάμωση του Κέντρου για την αποτελεσματική συνδρομή στην πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος», λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Ολύμπιος Χριστοφή. Απαντά στο ερώτημα Τάσσος ή Σπύρος και αν θα δουλέψει γι’ αυτόν ο κομματικός μηχανισμός δεδομένου ότι ανήκει στο οργανωτικό του κόμματος.

–Σε τρεις γραμμές τι είναι η λύση με το σωστό περιεχόμενο;

Τα χαρακτηριστικά που εμείς θεωρούμε ότι καθιστούν το περιεχόμενο της λύσης σωστό είναι πολύ συγκεκριμένα. Αφορούν την ασφάλεια, δηλαδή έχουν να κάνουν με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων καθώς και με τη λειτουργικότητα του κράτους σε σχέση με τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

–Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε πως η νέα στρατηγική είναι σύνθημα κενού περιεχομένου;

Το γεγονός ότι τώρα βρισκόμαστε ίσως στη δυσκολότερη θέση που βρισκόμασταν ποτέ στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, επιβεβαιώνει πλήρως την ανάγκη επανακαθορισμού της στρατηγικής μας δηλαδή προς μια συγκροτημένη και συνεπή στρατηγική σε αντιδιαστολή με τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

–Ποια είναι για σας η πεμπτουσία του Κεντρώου χώρου;

Ο κεντρώος χώρος πρέπει πραγματικά και ουσιαστικά να εκπροσωπεί τη μεσαία τάξη, τους κοινωνικά αδύναμους και όσους ασφυκτιούν και εξοργίζονται με την υφιστάμενη κατάσταση. Ο κεντρώος χώρος πρέπει να συνθέτει απόψεις, να προσφέρει ισορροπία και να πολιτεύεται με μετριοπάθεια και χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις.

–Θεωρείτε πως το ΔΗΚΟ ακολουθεί πλήρως τις αρχές και αξίες του χώρου ή υπήρξε ένα διάστημα το οποίο ξέφυγε από αυτές;

Όλα τα πολιτικά κόμματα αξιολογούνται από την κοινωνία για τις πολιτικές επιλογές και για την πολιτική τους συνέπεια. Ο καθένας μπορεί να αξιολογεί διαφορετικά διάφορες επί μέρους πτυχές της πολιτικής δραστηριότητας ενός κόμματος όμως η ουσία είναι μία: το ΔΗΚΟ είναι το κατ’ εξοχήν κεντρώο κόμμα της Κύπρου.

–Με δεδομένα όσα συμβαίνουν στο Κυπριακό και στα θέματα διαφθοράς, κακώς το ΔΗΚΟ επέλεξε τον «κανένα» το 2018;

Η πολιτική δεν είναι σε καμιά περίπτωση στατική. Κάθε πολιτική απόφαση λαμβάνεται με τα δεδομένα που ισχύουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Τα τελευταία 3 χρόνια η πατρίδα μας περνά δύσκολα και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Το πώς θα αλλάξουμε τα πράγματα και στο πώς θα κάνουμε την Κύπρο καλύτερη.

–Υπήρξε έντονη συζήτηση για τη δεξιά ροπή που παίρνει το κόμμα μετά και τη διαγραφή πρωτοκλασάτων στελεχών. Προσβλέπετε στην επανασυγκόλληση του Κέντρου ή είναι καλύτερο που ο καθένας πήρε τον δρόμο του;

Το ΔΗΚΟ είναι ταγμένο στις αρχές και τις αξίες του Κέντρου. Και στο Κέντρο οφείλει και πρέπει να παραμείνει. Μια σειρά γεγονότων πλήγωσαν το ΔΗΚΟ και τους ανθρώπους του. Προσβλέπω στην ενδυνάμωση του Κέντρου για την αποτελεσματική συνδρομή στην πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.

–Λέγεται πως ανήκετε στην αριστερή πτέρυγα του ΔΗΚΟ. Ισχύει;

Δεν έχουν σημασία οι ταμπέλες, αλλά οι πολιτικές και οι πράξεις. Στα 20 χρόνια που έχω ενεργή εμπλοκή με τα κοινά, και πλέον ως υποψήφιος βουλευτής, πορεύτηκα και πορεύομαι με προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές απόψεις επιθυμώντας να εκπροσωπώ τη μεσαία τάξη και τους κοινωνικά αδύναμους.

–Να υποθέσουμε πως το ΔΗΚΟ, για τις προεδρικές εκλογές του 2023 έχει μόνο μία επιλογή; Το ΑΚΕΛ;

Η επιλογή του ΔΗΚΟ για τις εκλογές του 2023 είναι η αλλαγή. Αλλαγή διακυβέρνησης, αλλαγή νοοτροπίας. Και αυτή είναι εκ των πραγμάτων η επιλογή όλων των κομμάτων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

–Ποιος ήταν ο σημαντικότερος ηγέτης για το ΔΗΚΟ; Ο Σπύρος Κυπριανού ή ο Τάσσος Παπαδόπουλος;

Το ΔΗΚΟ διαθέτει πολύ βαριά πολιτική κληρονομιά που ξεκινά από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και συνεχίζεται με τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Ωστόσο, τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να είναι προσωπολατρικά και δεν πρέπει να μετατρέπουν τους ιστορικούς τους ηγέτες σε κομματική ατραξιόν για να καλύψουν τις αδυναμίες τους.

–Λόγω και της εμπειρίας σας στο οργανωτικό κομμάτι του κόμματος, να υποθέσουμε πως ο κομματικός μηχανισμός θα δουλέψει υπέρ σας;

Η εμπειρία μου στο οργανωτικό κομμάτι του ΔΗΚΟ μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα τον δηκοϊκό κόσμο, να ακούσω τις ανησυχίες του, τους προβληματισμούς του. Ο οργανωτικός μηχανισμός του ΔΗΚΟ θα εργαστεί για το καλό του κόμματος. Πρώτιστος στόχος είναι η νίκη του ΔΗΚΟ στις επερχόμενες εκλογές και όχι η βοήθεια σε συγκεκριμένους υποψήφιους. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό.

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε συχνά;

Στο μυθιστόρημα «Όλοι οι άνθρωποι του Βασιλιά» του RP Warren όπου θεωρώ περιγράφεται άψογα η πολιτική με τα καλά της αλλά και τα κακά της. Ένα βιβλίο που το προτείνω ανεπιφύλακτα σε οποιοδήποτε επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική.

–Ποια συναυλία που έχετε παρακολουθήσει σας έχει μείνει αξέχαστη;

Η αποχαιρετιστήρια συναυλία για τον Θάνο Ανεστόπουλο των Διάφανων Κρίνων, που δεν είναι πλέον μαζί μας, στο Τεχνόπολις το 2015. Δεν θα ξεχάσω επίσης τη συναυλία που δώσαμε μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Βασίλη Καζούλη στο ιστορικό Astoria του Λονδίνου το 2007.

–Ποια θα είναι η πρώτη πολιτική πράξη σας στο ενδεχόμενο εκλογής σας;

Η προτεραιότητά μου θα είναι η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου επειδή η παιδεία είναι ένα δημόσιο αγαθό και ένα κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει υψηλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευση σε όλους. Θα έχω ως προμετωπίδα μου τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου που τραγούδησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος, έχοντας δηλαδή τον νου μου στο παιδί, για να μπορεί να υπάρχει ελπίδα!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  |  Εκλογές  |  Βουλή  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Συνεντεύξεις: Τελευταία Ενημέρωση