ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:30
 

Med7: Brexit-μεταναστευτικό, ενέργεια-αμυντική συνεργασία με Μακρόν

Επί τάπητος τα μεγάλα προβλήματα της Ε.Ε και των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου στη Σύνοδο της Λευκωσίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια πλούσια ατζέντα σε καυτά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγει η αυλαία της Συνόδου των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7), στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία σήμερα το απόγευμα. Τη Σύνοδο, με τη συμμετοχή των ηγετών Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Μάλτας και της Πορτογαλίας και του Υπουργού Εξωτερικών από πλευράς Ισπανίας, θα απασχολήσει του Brexit, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., και οι περιφερειακές εξελίξεις. Η Λευκωσία η οποία έχει προετοιμαστεί για τη σύναξη των ηγετών των 7 κρατών μελών της Ε.Ε, ευελπιστεί να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, τόσο σε επίπεδο Med7 όσο και σε διμερές επίπεδο. Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δεσπόζει των επαφών που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου.

Ενέργεια – Αμυντικά

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Μακρόν θα πραγματοποιηθεί στις 4 η ώρα, το απόγευμα Τρίτης και σε αυτή θα συμμετέχουν, από κυπριακής πλευράς οι Υπουργοί Ενέργειας και Άμυνα, Γιώργος Λακκοτρύπης και Σάββας Αγγελίδης. Τους δυο ηγέτες, όπως ξεκάθαρα φαίνεται, τα θέματα που θα τους απασχολήσουν είναι τα ενεργειακά αλλά και η αμυντική συνεργασία των δυο χωρών. Στο κομμάτι των ενεργειακών το ζητούμενο θα είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας που υπάρχει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με την επέκταση της παρουσίας της TOTAL και σε άλλα τεμάχια. Στο αμυντικό κομμάτι θεωρείται βέβαιο πως οι δυο πλευρές θα ασχοληθούν με την πορεία των επαφών που υπάρχουν σε επίπεδο στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να επεκταθεί η συνεργασία των δυο χωρών, με την παροχή διευκολύνσεων σε γαλλικά μέσα που βρίσκονται στην περιοχή. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν και άλλα θέματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς.

Η συνάντηση Αναστασιάδη - Μακρόν θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα

Μεταναστευτικό

Οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα από τα δύσκολα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των ηγετών και αυτό λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των χωρών. Το ποια θα είναι η επιδίωξη της Κύπρου εντός της Συνόδου, σκιαγράφησε στην «Κ» ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. «Όλες οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα πολύ περισσότερο από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στόχος μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει είναι να καταλήξουμε σε πολύ συγκεκριμένες είτε εισηγήσεις είτε τοποθετήσεις» ήταν η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ, ενώ πρόσθεσε θα υπάρξει κοινή διακήρυξη των «7» στην οποία θα καταγράφονται οι κοινές προσπάθειες.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης για τα περιφερειακά θέματα θα ενημερώσει για το ζήτημα και θα αναφερθεί στην ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. «Θεωρούμε ότι η Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει λύσεις σε όλα τα αυτά τα θέματα όπου υπάρχει διαφωνία ή στα θέματα που οδήγησαν σε αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα», ανέφερε ο ΥΠΕΞ. Η αναφορά έγκειται στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και το θέμα της λειτουργικότητας της λύσης, γεγονός που συνακόλουθα σημαίνει πως αναπόφευκτα το θέμα της θετικής ψήφου θα επανέλθει στην πρώτη γραμμή λίαν συντόμως.

Αστακός η Λευκωσία

Η Σύνοδος των ευρωπαϊκών κρατών μελών του Νότου έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η περιοχή του Συνεδριακού Κέντρου βρίσκεται υπό το στενό κλοιό των αρχών ασφαλείας, με τα μέτρα πέριξ του Συνεδριακού να είναι ορατά, πολύ πριν την άφιξη των ξένων αποστολών. Την Τετάρτη από το πρωί, η καθημερινή δραστηριότητα πέριξ του Συνεδριακού θα είναι περιορισμένη, με αυστηρούς ελέγχους από πλευράς Αστυνομίας.

Από το μεσημέρι και μετά το Συνεδριακό θα μπορούν να προσεγγίσουν μόνο όσοι φέρουν διαπίστευση για τη Σύνοδο Med7. Η είσοδος εντός του Συνεδριακού θα γίνεται σε προκαθορισμένες ώρες και πριν τις 3 το απόγευμα όπου οι πόρτες θα κλείσουν προκειμένου να γίνουν όλες οι προετοιμασίες για τις αφίξεις των ξένων ηγετών. Σε επίπεδο καθημερινότητας θα παρατηρούνται κυκλοφοριακές παρεμβάσεις κατά τη μετακίνηση ηγετών και αντιπροσωπειών, προς και από το Συνεδριακό Κέντρο. Στο Αρχηγείο Αστυνομίας θα λειτουργήσει επιχειρησιακό κέντρο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X