ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαβάζοντας πίσω από τις δημοσκοπήσεις

Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων υποδηλοί πως θα υπάρξουν εκπλήξεις στη μάχη των «προεδρικών» στα Κατεχόμενα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του METE XATAΪ

Την 11η Οκτωβρίου, οι Τ/κ θα οδηγηθούν στην κάλπη για να αναδείξουν τον ηγέτη της κοινότητάς τους. Σε αντίθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτός ο ηγέτης αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπό τους στις διαπραγματεύσεις αλλά και τον κύριο εκπρόσωπό τους στον κόσμο ευρύτερα. Γι’ αυτό, ακριβώς, η επιλογή είναι πάντα σημαντική καθώς καταδεικνύει και την πολιτική βούληση των Τ/κ. Όπως συχνά σε εκλογικές αναμετρήσεις οι δημοσκοπήσεις προκαλούν περισσότερο σύγχυση παρά διασαφήνιση της ψήφου, έτσι και τώρα στην αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής. Κι αυτό διότι τα τελευταία χρόνια Τ/κ πολιτικοί έχουν επιχειρήσει να επηρεάσουν ψηφοφόρους μέσω δημοσκοπήσεων, καθιστώντας τες αναξιόπιστες. Παρόλα αυτά, μπορούμε να διαπιστώσουμε κάποιες τάσεις.

Η τουρκική εταιρεία ερευνών Gezici, είναι ενεργή στο νησί εδώ και κάποια χρόνια και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για χειραγωγούμενες και μη αντικειμενικές δημοσκοπήσεις. Η Gezici ανέλαβε την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε, βασιζόμενη σε τρεις έρευνες τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεν έχουν ωστόσο δημοσιοποιήσει τις ερωτήσεις της δημοσκόπησης, δυσκολεύοντας την κατάληξη σε ασφαλή συμπεράσματα, ενώ είναι ενδιαφέρων, ο τρόπος που κατέληξαν στα συμπεράσματα. Έχουν π.χ. αποκλείσει τους ερωτηθέντες που επέλεξαν τις κατηγορίες, «αναποφάσιστος», «προτιμώ να μην απαντήσω» και «δεν θα ψηφίσω». Συμπεριλάμβαναν μόνο όσους επέλεξαν ένα από τους υποψήφιους, αγνοώντας ότι άλλες δημοσκοπήσεις έχουν επανειλημμένα καταδείξει πως 30-40% των ερωτηθέντων εμπίπτουν σε αυτές τις τρεις κατηγορίες. Φημολογείται ότι το επιτελείο Τατάρ χρηματοδότησε την εν λόγω δημοσκόπηση και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gezici, ο ΕρσίνΤατάρ προηγείται της κούρσας. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα λάβει το 34% στον πρώτο γύρο, με τον Μουσταφά Ακιντζί να ακολουθεί, με ποσοστό 30%. Τρίτος εμφανίζεται ο Τουφάν Ερχιουρμάν με 15,1%, ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι φέρεται να λαμβάνει 9,2%. Στον δεύτερο γύρο μάλιστα, η δημοσκόπηση παρουσιάζει ως νικητή τον ΕρσίνΤατάρ, με ποσοστό 54,1%. Αυτές οι εκτιμήσεις αγνοούν, ωστόσο, μία σημαντική πραγματικότητα αυτήν της μάχης, που είναι η αυξανόμενη ένταση μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί και της τουρκικής κυβέρνησης. Εξαιτίας αυτής της έντασης πολλοί ερωτώμενοι, ενδεχομένως να αποκρύβουν τις πραγματικές τους επιλογές στη δημοσκόπηση, να δηλώνουν «αναποφάσιστοι» ή ακόμη να απαντούν με την επιλογή «προτιμώ να μην απαντήσω». Επιπλέον, πολλοί εκφράζουν απογοήτευση από την όλη διαδικασία και πως θα αποφύγουν να ψηφίσουν γενικότερα.

Αυτό φαίνεται πιο καθαρά σε άλλες δημοσκοπήσεις, όπως οι έρευνες που έχουν διενεργηθεί από το Κέντρο Ερευνών για τη Μετανάστευση, Ταυτότητα και Δικαιωμάτων (CMIRS) αλλά και από ευρεία πανεπιστημιακή έρευνα που έχει χρηματοδοτηθεί από το London School of Economics και που ανέλαβε ο Τ/κ πανεπιστημιακός Hüseyin Çakal του Πανεπιστημίου Keele.

Κάθε έρευνα είχε τη συμμετοχή 500 ατόμων και ενώ το αντικείμενό τους ήταν η ικανοποίηση για τον τρόπο ζωής, οι έρευνες συμπεριέλαβαν ερωτήσεις που αφορούσαν την εκλογική κούρσα. Στην έρευνα του CMIRS,το 16% των ερωτηθέντων δήλωσαν τον Σεπτέμβρη πως δεν θα πάνε στην κάλπη ενώ το 22,6% των ερωτηθέντων επέλεξε να μην απαντήσει. Ποσοστό που ανήλθε στο 14,6% δήλωσε αναποφάσιστο. Αν προστεθούν δηλαδή αυτές οι τρεις κατηγορίες, το ποσοστό ανέρχεται στο 53%, που είναι ένα εκπληκτικό ποσοστό.

Και η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το LSE, αλλά και αυτή του CMIRS, έχουν παρόμοια αποτελέσματα γύρω από την «εκλογική» αναμέτρηση. Αυτή που έχει χρηματοδοτηθεί από το LSE εκτιμά ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα κερδίσει το 26% των ψηφοφόρων, ενώ του CMIRS το 24%. Και στις δύο έρευνες ο ΕρσίνΤατάρ έρχεται δεύτερος (με ποσοστό 17% στην έρευνα του LSE και 11% στην έρευνα του CMIRS) ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τουφάν Ερχιουρμαν, είναι τρίτος με ποσοστό 12% και 9% αντίστοιχα.

Και οι δύο έρευνες, καταδεικνύουν πάντως πως η διαφορά Τατάρ και Ερχιουρμαν μειώνεται. Μερικοί αναλυτές έχουν υπογραμμίσει άλλωστε τις αρνητικές συνέπειες από την παρέμβαση της Άγκυρας και υποστηρίζουν ότι όπως συνέβη και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, είναι πολύ πιθανόν οι ψηφοφόροι να απορρίψουν τον εκλεκτό της Άγκυρας, που σε αυτή την περίπτωση είναι ο Τατάρ. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις έχουν μετατρέψει την εκλογική μάχη σε ένα δημοψήφισμα, όπου οι ψηφοφόροι θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ του να ακολουθούν πιστά τα «θέλω» της Άγκυρας, ή να αντιστέκονται σε αυτά.

Ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, υποδηλοί πως θα υπάρξουν εκπλήξεις σε αυτή τη μάχη. Ο πολιτικός διπολισμός γύρω από την παρέμβαση της Άγκυρας, στέλνει το μήνυμα πως Ακιντζί και Τατάρ είναι οι κύριοι αντίπαλοι. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως οι Τ/κ είναι μία κοινότητα που ζει απομονωμένη εδώ και καιρό και συνεπώς, έχει καταφέρει να αναπτύξει τακτικισμούς στην προσπάθειά της να επιβιώσει. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν αντί ενός αιχμηρού δίπολου «να ζει κανείς ή να μη ζει», να υπάρξει τελικώς μία ψήφος πιο πραγματιστική, επιλέγοντας έναν τρίτο, πιο κεντρώο υποψήφιο.

O κ. Μετέ Χατάι είναι πολιτικός αναλυτής επιστημονικός σύμβουλος στο PRIO Cyprus Center

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση