ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έξαρση κρουσμάτων: Διάγγελμα Προέδρου μετά το Υπουργικό

Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να στείλει και μηνύματα σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την ανάγκη να επιταχυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθύνεται με διάγγελμα στους πολίτες μετά την έξαρση στα κρούσματα κορωνοϊού.

Το διάγγελμα, είναι οπτικογραφημένο και θα μεταδοθεί αμέσως μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού, το οποίο άρχισε στις 11:00 πμ και συζητά αυστηροποίηση μέτρων σε χώρους συνάθροισης και συνωστισμού όπου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες αλυσίδες κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.

Ο Πρόεδρος αναμένεται να στείλει και μηνύματα σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την ανάγκη να επιταχυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Επίσης θα γίνουν δηλώσεις από τον Επίτροπο του Πολίτη για τα κίνητρα αλλά και από τον Υπουργό Υγείας για τα μέτρα κατά της πανδημίας. 

Πού εστιάζουν τα νέα μέτρα 

Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι απλές καθημερινές συνήθειες όπως είναι τα περίπτερα, μετά την Παρασκευή το SafePass θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Το ίδιο θα ισχύει για τα κομμωτήρια αλλά και τις καθημερινές αγορές ειδών πρώτης ανάγκης. Όπως συμβαίνει τώρα με χώρους συνάθροισης ή στην εστίαση το SafePass στην ουσία μετατρέπεται σε διαβατήριο για κάθε δραστηριότητα. Με την καθολική εφαρμογή του SafePass η κυβέρνηση πιστεύει πως θα κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν στα εμβόλια.

Λουκέτα

Το δεύτερο μέτρο που θα τεθεί ως εισήγηση ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής, αφορά τις παιδικές κατασκηνώσεις. Η εισήγηση είναι να μπει λουκέτο στις συγκεκριμένες δομές μιας και τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι χώροι υψηλής διασποράς του ιού. Όπως δείχνουν οι επιδημιολογικές αξιολογήσεις, η αλυσίδα μετάδοσης ξεκινά από άτομα τα οποία εργάζονται στις παιδικές κατασκηνώσεις τα οποία συμβάλουν στην διασπορά του ιού στα παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το τρίτο μέτρο υπό μορφής εισήγησης θα επηρεάσει τους χώρους διασκέδασης. Το Υπουργικό καλείται να αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει το παράδειγμα της Ελλάδας που απαγόρευσε τους όρθιους πελάτες σε κέντρα ψυχαγωγίας (μπαρ, κλαμπ, μουσικές σκηνές, μουσικές ταβέρνες). Η τέταρτη εισήγηση θα αφορά τους οίκους ευγηρίας με το SafePass να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν συγγενικά τους πρόσωπα. Το συγκεκριμένο μέτρο, εάν ληφθεί τελικά, αποσκοπεί να αποτρέψει ενδεχόμενη μόλυνση ηλικιωμένων ατόμων τα οποία θα χρήζουν μακροχρόνιας νοσηλεία σε νοσοκομεία. Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα υπάρχει ειδική αναφορά στους ελέγχους εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να απευθύνει αυστηρό μήνυμα για καθολικούς ελέγχους από πλευράς Αστυνομίας και τις άλλες υπηρεσίες που έχουν επιστρατευθεί.

Lockdown

Όπως έχει γράψει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα η «Κ», το Lockdown δεν είναι μέσα στις επιλογές της κυβέρνησης. Ο πρώτος λόγος είναι ότι πάει καλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει αγγίξει το 70% του πληθυσμού, με την πρώτη δόση του εμβολίου. Ο δεύτερος είναι ότι την Παρασκευή ανακοινώνεται το πακέτο κινήτρων προς ανεμβολίαστους που πιστεύεται ότι θα τρέξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ο τρίτος λόγος αφορά τις νοσηλείες που παρά την αλματώδη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, κινούνται σε επίπεδα που δεν προκαλούν, επί τους παρόντος, πίεση στο σύστημα υγείας. Ο τέταρτος λόγος που το Lockdown δεν αποτελεί επιλογή αφορά τον τουρισμό και κατ’ επέκταση την οικονομία.

Πακέτο κινήτρων

Με τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί και το πακέτο κινήτρων σε όσους εμβολιαστούν και είναι από 18 έως 30 ετών. Όπως έχει αποκαλύψει η ηλεκτρονική «Κ», τα κίνητρα που έχουν κλειδώσει έχουν να κάνουν με προϊόντα τεχνολογίας, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (μειωμένα πακέτα κινητής τηλεφωνίας, ομιλίας και δεδομένων), εισιτήρια διαρκείας για ποδοσφαιρικούς αγώνες, κουπόνια για αγορά προϊόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση