ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση αιτητών ΕΔΑΔ: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μενού α λα καρτ»

Η ΚΔ συμμετέχει σε υπόθεση στο ΕΔΑΔ για ε/κ στην περίκλειστη Αμμόχωστο, αλλά όχι σε υπόθεση για την κατεχόμενη Τύμπου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ότι θα συμμετάσχει στη διαδικασία της υπόθεσης που βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου κατόπιν προσφυγής ε/κ εταιρείας για περιουσία που αφορά την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά όχι στη διαδικασία που αφορά περιουσίες δύο Ε/κ στην επαρχία Λευκωσίας, κοντά στην Τύμπου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος των Ε/κ αιτητών ενώπιον του ΕΔΑΔ, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ενημερώθηκε χθες Παρασκευή από το ΕΔΑΔ για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες η Τουρκία ζήτησε και πήρε παράταση έξι εβδομάδων για να υποβάλει τις ενστάσεις της, κι αυτό θα γίνει τώρα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως "η Νομική Υπηρεσία έδωσε τις απόψεις της ως προς τη συμμετοχή ή όχι της κυβέρνησης στις διαδικασίες αυτές, μαζί με γνωματεύσεις ξένων εμπειρογνωμόνων που συνήθως χρησιμοποιούνται, και η κυβέρνηση έδωσε τις σχετικές οδηγίες, οι οποίες διαβιβάστηκαν στο ΕΔΑΔ".

Αχιλλέας Δημητριάδης

Στο ΕΔΑΔ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, πρόκειται να κριθεί ειδικά το θέμα του ΕΒΚΑΦ και το θέμα των αξιών των περιουσιών κάτι που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση αποζημιώσεων για ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα.

Για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να δηλώσει συμμετοχή στη διαδικασία σε σχέση με το Βαρώσι, ο δικηγόρος των αιτητών στο ΕΔΑΔ είπε ότι «αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό και ευχαριστούμε. Διότι εδώ, πέρα από τα νομικά επιχειρήματα το ΕΒΚΑΦ θα στηρίξει και τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας τα οποία η ίδια η ΚΔ εκδίδει».

Πέραν αυτού, συνέχισε, η ΚΔ θα υποστηρίξει και τις εκτιμήσεις του κτηματολογίου ούτως ώστε να καθοριστεί το ύψος της αποζημίωσης που θα δοθεί στους αιτητές για την απώλεια χρήσης.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι στην υπόθεση των αιτητριών για περιουσίες στην κατεχόμενη Τύμπου, η ΚΔ αποφάσισε ότι "δεν θα βοηθήσει, δεν θα υποστηρίξει τους τίτλους ιδιοκτησίας που εκδίδει η ίδια και ούτε θα δώσει εκτιμήσεις για να κοστολογηθούν οι αποζημιώσεις".

Αυτό, είπε, είναι ένα "δεύτερο κακό προηγούμενο μετά από την υπόθεση Ιωάννου, στην οποία η Δημοκρατία μετά από μεταβολή εγκατέλειψε την αιτήτρια".

«Πιστεύω ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μενού α λα καρτ και θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να υποστηρίζει τους πολίτες της ενώπιον του ΕΔΑΔ και εναντίον της Τουρκίας για τον δίκαιο αγώνα τους σε σχέση με τις περιουσίες τους», ανέφερε. Είπε ότι για τη διάκριση αυτή θα πρέπει το κράτος να εξηγήσει τους λόγους.

Ερωτηθείς αν ως δικηγόρος των αιτητών θα ζητήσει να μάθει γιατί έγινε αυτή η διάκριση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ελπίζει ότι το κράτος θα εξηγήσει στον κόσμο «γιατί αυτή η δυσμενής διάκριση μεταξύ Βαρωσιωτών και Λευκωσιατών». Ο Αχιλλέας Δημητριάδης πρόσθεσε ότι για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δύο αυτές υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΑΔ ενημερώθηκε με τις επιστολές από το ΕΔΑΔ και όχι από την Κυπριακή Δημοκρατίας.

Γ. Εισαγγελέας: Η ΝΥ έδωσε τις απόψεις της και η Κυβέρνηση τις σχετικές οδηγίες

«Η Νομική Υπηρεσία έδωσε τις απόψεις της ως προς τη συμμετοχή ή όχι της Κυβέρνησης στις διαδικασίες αυτές, μαζί με γνωματεύσεις ξένων εμπειρογνωμόνων που συνήθως χρησιμοποιούνται, και η Κυβέρνηση έδωσε τις σχετικές οδηγίες, οι οποίες διαβιβάστηκαν στο ΕΔΑΔ», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Δημητριάδη.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο ΕΔΑΔ. Είναι επίσης νομικός της σύμβουλος», είπε ο κ. Κληρίδης, απορρίπτοντας «τα περί δυσμενών ή άλλων διακρίσεων».

«Η κάθε περίπτωση εξετάζεται και αξιολογείται ξεχωριστά ανάλογα με τα δικά της πραγματικά και νομικά περιστατικά», κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X