ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόσο συσπειρώνουν τα κόμματα οι υποψήφιοι; (γραφικά)

Οι μετακινήσεις στον β΄ γύρο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε θρίλερ φαίνεται να εξελίσσεται πλέον το ποιος θα λάβει τη δεύτερη θέση στην εκλογική μάχη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Symmetron Market Research για λογαριασμό της «Κ» την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, λοιπόν, οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης βρίσκονται σε ισοψηφία (ο κ. Μαυρογιάννης φαίνεται να προηγείται με 0,7%) της τάξεως του 18% και το στοίχημα πλέον για τους δύο υποψηφίους είναι να καταφέρουν κυρίως να συσπειρώσουν το κόμμα τους και στη συνέχεια να αλιεύσουν ψήφους και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η συσπείρωση των δύο μεγάλων

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται να συγκεντρώνει ψηφοφόρους απ’ όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, ακόμα και από το ΑΚΕΛ. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παίρνει κυρίως από το ΑΚΕΛ και ένα μικρό ποσοστό από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με τη συσπείρωση του ΔΗΣΥ να είναι ακόμη χαμηλή, έχει εισροές κυρίως από το ΕΛΑΜ και τη ΔΗΠΑ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με ποσοστό της τάξεως του 32%, συγκεντρώνει το 32% της συναγερμικής ψήφου και το 15% της ΑΚΕΛικής ψήφου. Ενδιαφέρον είναι ότι παρουσιάζει σημαντική συσπείρωση στα δύο κόμματα που τον στηρίζουν –ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ (το 69% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων και το 71% των ψήφων των Σοσιαλιστών). Στην περίπτωση της ΔΗΠΑ συσπειρώνει το 54%, ενώ το 20% των Οικολόγων και το 16% του ΕΛΑΜ στηρίζουν τον τέως υπουργό Εξωτερικών.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης λαμβάνει το 18%, συσπειρώνοντας το ΑΚΕΛ στο 65% που δεν θεωρείται πολύ υψηλό, αν ληφθεί υπόψη πως τον ίδιο καιρό πριν από πέντε χρόνια ο Σταύρος Μαλάς συσπείρωνε στο 78,3% τους ΑΚΕΛικούς. Λαμβάνει μόλις το 2% των Συναγερμικών ψηφοφόρων, το 13% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων, το 5% της ΕΔΕΚ, το 14% της ΔΗΠΑ και το 11% των Οικολόγων.
Στην περίπτωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος λαμβάνει 18%, υπάρχει ακόμη σοβαρό πρόβλημα συσπείρωσης του ΔΗΣΥ, καθώς λαμβάνει μόλις το 49% των συναγερμικών ψήφων. Σημαντική είναι η εισροή του από το ΕΛΑΜ, της τάξεως του 20% και της ΔΗΠΑ 17%. Λαμβάνει 4% από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ενώ λαμβάνει και 9% από τους Οικολόγους.

Οι μετακινήσεις στον β΄ γύρο

 

Made withVisme

Στο σενάριο που οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης βρεθούν στον β΄ γύρο ο κ. Νεοφύτου λαμβάνει 22% και ο κ. Χριστοδουλίδης 51%. Ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται σχεδόν διασπασμένος, καθώς το 39% των Συναγερμικών επιλέγει τον Νίκο Χριστοδουλίδη και το 51% τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Η σκληρή απόφαση φαίνεται να είναι για το ΑΚΕΛ, καθώς το 47% των ΑΚΕΛικών στηρίζει σε αυτή την περίπτωση τον Νίκο Χριστοδουλίδη, το 40% επιλέγει την αποχή και το 9% των ΑΚΕΛικών επιλέγουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Το ΕΛΑΜ φαίνεται να διχάζεται, καθώς το 31% στηρίζει Νίκο Χριστοδουλίδη, το 32% τον Αβέρωφ Νεοφύτου το 15% υποστηρίζει πως θα απέχει, ενώ το 21% εντάσσεται στους αναποφάσιστους. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ παρουσιάζουν σημαντική συσπείρωση στον υποψήφιο που στηρίζουν 86% και 80% αντίστοιχα) η ΔΗΠΑ συσπειρώνεται στο 65% γύρω από την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη και οι Οικολόγοι στο 64% με το 16% να επιλέγει τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το 17% την αποχή.

 

Made withVisme

Στο σενάριο που στον δεύτερο γύρο θα βρίσκονται οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης ο πρώτος λαμβάνει το 49% και ο δεύτερος 28%. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συσπειρώνει το 61% των Συναγερμικών, ενώ το 13% των Συναγερμικών επιλέγει τον κ. Μαυρογιάννη. Το 18% των Συναγερμικών δηλώνει πως θα απέχει. Το ΑΚΕΛ συσπειρώνεται στο 74% γύρω από την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει το 19%. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ συσπειρώνονται στο 72%, 79% και 67% αντίστοιχα υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη με τον κ. Μαυρογιάννη να λαμβάνει 17% από το ΔΗΚΟ, 21% από τη ΔΗΠΑ και μόλις 5% από την ΕΔΕΚ. Οι Οικολόγοι διχάζονται, καθώς το 48% επιλέγει τον κ. Χριστοδουλίδη και το 39% τον κ. Μαυρογιάννη.

 

Made withVisme

Στο σενάριο που στον δεύτερο γύρο θα βρίσκονται οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου ο πρώτος λαμβάνει το 38% και ο δεύτερος 30%. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης λαμβάνει μόλις το 10% του ΔΗΣΥ, ενώ ο κ. Νεοφύτου συσπειρώνει το κόμμα στο 71%, με το 12% των Συναγερμικών να επιλέγουν την αποχή. Το 84% των ΑΚΕΛικών στηρίζουν την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη και μόλις το 2% την υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου με την αποχή να φτάνει στο 7%. Σε ό,τι αφορά τους ΔΗΚΟϊκούς ψηφοφόρους, το 45% επιλέγει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και το 21% τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ το 20% επιλέγει την αποχή. Το 49% του ΕΛΑΜ στηρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου και μόλις το 8% τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ το 29% επιλέγει την αποχή. Στην ΕΔΕΚ το 37% επιλέγει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και το 13% τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ το συντριπτικό 44% επιλέγει την αποχή. Η ΔΗΠΑ φαίνεται σοβαρά διχασμένη, καθώς το 31% επιλέγει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, το 37% τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το 21% την αποχή. Στους Οικολόγους, το 44% επιλέγει τον κ. Μαυρογιάννη, το 22% τον κ. Νεοφύτου το 12% την αποχή, ενώ το 23% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Δημοσκοπήσεις: Τελευταία Ενημέρωση