ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΠΑ για εκθέσεις ΓΓ των ΗΕ για Κυπριακό: Αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας

Το κόμμα σημειώνει ως θετικές τις αναφορές για ανάγκη διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Περιθώρια αισιοδοξίας για το Κυπριακό αφήνουν οι τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοκρατικής Παράταξης. Ιδιαίτερα, το κόμμα αναφέρει ότι «θετικές σημειώνουμε τις αναφορές στην ανάγκη διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, καθώς και της συμπερίληψης της θέσης του Προέδρου Χριστοδουλίδη για αυξημένο ρόλο και ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην όλη διαδικασία».

Η ανακοίνωση της ΔΗΠΑ 

Οι τελευταίες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κρίνουμε ότι αφήνουν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας σε αντίθεση με εκθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος, όπου η παντελής στασιμότητα και το μειωμένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και του ίδιου του ΟΗΕ, λειτουργούσαν αντίθετα.

Ως ιδιαίτερα θετικές, σημειώνουμε τις αναφορές στην ανάγκη διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, καθώς και της συμπερίληψης της θέσης του Προέδρου Χριστοδουλίδη για αυξημένο ρόλο και ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην όλη διαδικασία. Επισημαίνουμε την επίκληση του κ. Γκουτέρες της ανάγκης ανάληψης επείγουσας δράσης από τις δύο πλευρές, αφήνοντας έτσι το βάρος της ευθύνης σε αυτές για την επίτευξη προόδου, δίνοντας όμως παράλληλα σαφές μήνυμα ετοιμότητας ανάληψης νέας πρωτοβουλίας, εφόσον διαφανεί θετική διάθεση για την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας εκ μέρους του.  

Σταθερή παραμένει η αναφορά του Γενικού Γραμματέα στην προσήλωση του στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού παραμένει αναλλοίωτο και καμία αναφορά σε άλλη μορφή λύσης, ή προσπάθεια επιβολής άλλου πλαισίου, δεν είναι αποδεκτή.

Η επανάληψη της αναφοράς στα Βαρώσια, στα σχετικά ψηφίσματα 550 και 789, καθώς και στις παράνομες ενέργειες αλλαγής του στάτους της συγκεκριμένης περιοχής, είναι μεν θετική, αλλά δυστυχώς παραμένει χλιαρή ως αντίδραση. Θα αναμέναμε ότι η προσπάθεια αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος για το Κυπριακό, θα οδηγούσε σε μια πιο έντονη απαίτηση από τον κ. Γκουτέρες για άμεσο τερματισμό κάθε ενέργειας που πλήττει τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία επικροτούμε την πρόταση για παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, όπως όμως θεωρούμε αρνητική τη συνεχιζόμενη τακτική των ίσων αποστάσεων που δεν αποδίδει σαφείς ευθύνες για το παρατεταμένο αδιέξοδο και απουσία ουσιαστικής εξέλιξης προς επίλυση του Κυπριακού.

Η αναθέρμανση της συζήτησης γύρω από το Κυπριακό και το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμφίβολα, πιστώνεται στη δική μας πλευρά και στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Θετική υπήρξε φυσικά και η συμβολή κομμάτων μέσω των συνεργατών τους στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενέργειες που πρέπει να εντατικοποιηθούν στη συνέχεια.

Ευχή μας είναι όλες αυτές οι προσπάθειες να ευθυγραμμιστούν και να τελεσφορήσουν, επιτυγχάνοντας την όσο το δυνατό γρηγορότερη επιστροφή σε συνομιλίες, από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα, αξιοποιώντας το Πλαίσιο Γκουτέρες. Αυτή είναι η μοναδική εφικτή διέξοδος για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση