ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Anadolu: Στο τουρκικό ΥΠΕΞ εκλήθη ο Έλληνας πρέσβης για τη Γαλατασαράι

Οι Τούρκοι αρνήθηκαν να προβούν σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid test κορωνοϊού) κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Kathimerini.gr

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, για το ζήτημα που δημιουργήθηκε κατά την άφιξη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γαλατασαράι στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι παρουσιάστηκε «εμπλοκή» κατά την άφιξη της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς οι Τούρκοι αρνήθηκαν να προβούν σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid test κορωνοϊού).

Η τουρκική ομάδα, η οποία θα αντιμετώπιζε σε φιλική αναμέτρηση τον Ολυμπιακό, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.

Επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου

Η Άγκυρα επέλεξε να αναγάγει σε διακρατική υπόθεση την τυπική υποχρέωση διεξαγωγής ελέγχου κορωνοϊού της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας που έφτασε στο αεροδρόμιο ενόψει προγραμματισμένου φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα με τον Ολυμπιακό την Τρίτη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ζητώντας εξηγήσεις.

Ο Έλληνας υπουργός εξέθεσε την κατάσταση στις κανονικές της διαστάσεις, εξηγώντας το πρωτόκολλο και τη διαδικασία που ακολουθείται στις εισόδους της χώρας, λόγω των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Η Τουρκία θεωρείται επικίνδυνη χώρα λόγω της πολύ αυξημένης μετάδοσης του κορωνοϊού και οι περιορισμοί εισόδου στην ελληνική επικράτεια από τη γείτονα χώρα είναι αυξημένοι, όπως και οι σχετικοί έλεγχοι.

Δήλωση Χαρδαλιά

Το βράδυ της Δευτέρας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξέδωσε δήλωση στην οποία εξηγούσε ότι για έναν φιλικό αγώνα τα μέτρα ελέγχου δεν υπόκεινται στα πρωτόκολλα των διεθνών διοργανώσεων, άρα ισχύει και για την Γαλατασαράι ό,τι και για κάθε επιβάτη που έρχεται στην Ελλάδα από την Τουρκία. Έγινε μάλιστα και ιδιαίτερη προσπάθεια για να μην ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή.

«Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Χαρδαλιάς.

«Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση