ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Επιμένει στην λύση δυο κρατών και απειλεί για την ΑΟΖ

Τι δήλωσε από την κατεχόμενη Λευκωσία ο Φουάτ Οκτάϊ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας τοποθετήθηκε σήμερα από την κατεχόμενη Λευκωσία για την πορεία του Κυπριακού και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Φουάτ Οκτάϊ, ο οποίος επισκέπτεται τα κατεχόμενα, πραγματοποίησέ ομιλία στα πλαίσια των «εορτασμών» ίδρυσης της «ΤΔΒΚ».

Ο κ. Οκτάϊ στέλνοντας μηνύματα που απευθύνονται κυρίως στις εθνικιστικές μερίδες της τ/κ κοινής γνώμης και της Τουρκίας, εστίασε σε δυο ζητήματα. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος από την μια επανέλαβε την στήριξη της κυβέρνησης του στην λύση των δυο κρατών από την άλλη χρησιμοποίησε απειλητικό τόνο για τις εξελίξεις που ακολουθούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η λύση των δυο κρατών

Αναφερόμενος στην πορεία του Κυπριακού, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να κινείται με καλή θέληση για μια λύση που θα είναι κοινώς αποδεκτή όπως την χαρακτήρισε. «Το επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, επιθυμούμε στο νησί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση», δήλωσε ο κ. Οκτάϊ.

Ο κ. Οκτάϊ παρείχε υποστήριξη στο εναλλακτικό πλαίσιο λύσης που παρουσίασε ο τ/κ ηγέτης στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης. «Η λύση των δυο κρατών δεν είναι μια θέση (στρατηγική) διαπραγμάτευσης. Η ε/κ πλευρά δεν ισοπέδωσε και στην συνέχεια δεν απέρριψε το συνεταιρικό κράτος που σήμερα ισχυρίζεται ότι επιδιώκει; Με τέτοιου είδους στρατηγικές καθυστέρησης αναμένουν ότι η τουρκική πλευρά με την πάροδο του χρόνου θα υποκύψει στις πιέσεις; Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία πίεση, από όπου και αν προέρχεται. Η απόδειξη αυτής (της αποφασιστικότητας) είναι το κράτος που μετρά 38 χρόνια ζωής», δήλωσε ο κ. Οκτάϊ.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος πρόσθεσε επίσης τα εξής: «Θα συνεχίσουμε να επεξηγούμε στην διεθνή κοινότητα, το κλειδί της λύσης, την κυριαρχική ισότητα και την πρόταση μας για την κατοχύρωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Η λύση των δυο κρατών είναι μια πορεία για την οποία απαιτείται υπομονή».

Η οπτική του Οκτάϊ για το 1983

Τον ισχυρισμό ότι το 1983 η «ΤΔΒΚ» δημιουργήθηκε με την υποστήριξη όλων των μερίδων της τουρκοκυπριακής κοινότητας πρόβαλε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, στα πλαίσια της ομιλίας που πραγματοποίησε σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Ο κ. Οκτάϊ αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων και στόλισε την τοποθέτηση του με εθνικιστικού περιεχομένου μηνύματα που έχουν ως παραλήπτες τόσο την τ/κ Δεξιά όσο και τους εθνικιστές συμμάχους της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και στην Τουρκία.

Ο απειλητικός τόνος για το ζήτημα της ΑΟΖ

Ο κ. Οκτάϊ στα πλαίσια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Αν. Μεσογείου. Ο κ. Οκτάϊ εξέφρασε την αντίθεση του με τις νέες γεωτρήσεις που δρομολόγησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή.

Σε απειλητικό τόνο, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας ανάφερε τα εξής: «Να μην ανησυχούν. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας από το σημείο που τις διακόψαμε με την ίδια ταχύτητα. Δεν μας φοβίζει κανείς. Αυτός που ψάχνει περιπέτεια στην Αν. Μεσόγειο θα την βρει. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε εμπράκτως τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση