ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δένδιας: Ρεσιτάλ υποκρισίας, αν όχι παραλογισμού, από την Τουρκία

Όσα ανέφερε ο 'Ελληνας ΥΠΕΞ στη 18η Σύνοδο του Economist

ΚΥΠΕ

Για ρεσιτάλ υποκρισίας, αν όχι παραλογισμού, από την Τουρκία έκανε λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη 18η Σύνοδο του Economist, με τίτλο "Navigating the crisis through mastery and inclusiveness", που ξεκίνησε σήμερα στη Λευκωσία, υπογραμμίζοντας πως "δεν θα διολισθήσουμε σε αυτό τον δρόμο".

Μιλώντας στην ενότητα με θέμα «Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής αναταραχής», ο κ. Δένδιας είπε πως "η Τουρκία, πέραν από την απαράδεκτη, καταδικαστέα και συνεχή ρητορική εναντίον της Ελλάδας, προχωρεί και σε πράξεις, προκειμένου να αναστρέψουν την εύθραυστη ισορροπία στη Μεσόγειο".

Πιο πρόσφατα, ανέφερε ως παράδειγμα των τουρκικών ενεργειών, «με την υπογραφή μνημονίου με μια κυβέρνηση, η οποία έχει πάψει να έχει διεθνή νομιμοποίηση προς τούτο, στηριζόμενη σε ένα νομικό τερατούργημα που συνομολογήθηκε πριν από τρία χρόνια. Παράλληλα, συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο, στην Κύπρο, σε άλλες περιοχές, παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, κανόνες τους οποίους η ίδια επικαλείται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας αν όχι παραλογισμού".

Υπογράμμισε πως "δεν θα διολισθήσουμε σε αυτό τον δρόμο. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε αγαστή συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας, αρχής γενομένης από την αδελφή μας χώρα, την Κύπρο. Θα το πράξουμε όμως με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, γιατί αυτό επιτάσσουν οι δικές μας αρχές. Αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζουν οι πολιτισμένες χώρες. Όπως το πράξαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο".

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως "αυτές οι συμφωνίες όπως και η πρόσφατη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα που οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι άλλες χώρες της περιοχής".

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως δυστυχώς είμαστε μάρτυρες μιας νέας κλιμάκωσης, η οποία έχει το επίκεντρό της τον άμαχο πληθυσμό.

Όπως έχουν τονίσει οι ηγέτες ανά τον κόσμο, ελλοχεύει ο κίνδυνος για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες χρήσης πυρηνικών όπλων, ανέφερε.

Είπε πως "η ελληνική θέση παραμένει σταθερή. Τασσόμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών. Καταδικάσαμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία".

"Οποιαδήποτε αναρχία από τη διεθνή κοινότητα θα μπορούσε να αποτελέσει ολέθριο προηγούμενο. Στην Ουκρανία διαβιεί ακόμη ελληνική κοινότητα στην οποία λόγω των εχθροπραξιών έχουμε μόνο μερική πρόσβαση. Βασικό μας μέλημα παραμένει η προστασία της, καθώς και η απονομή δικαιοσύνης για τη διάπραξη τυχόν εγκλημάτων πολέμου", ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Δυστυχώς όμως, επεσήμανε, οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού και της επιστροφής σε πρακτικές του 19ου αιώνα δεν επιστρέφουν μόνο σε αυτό που αποκάλεσε ένας ιστορικός αιματοβαμμένα εδάφη. Επιστρέφουν, με νέα ορμή και δύναμη, στην άμεση γειτονιά μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση