ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενημέρωση από Ο’ Σάλιβαν στους ΥΠΕΞ για εφαρμογή κυρώσεων με συμμετοχή Κόμπου

Το αντικείμενο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα είναι σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα οι εξελίξεις που αφορούν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

ΚΥΠΕ

Για την εξέλιξη των επαφών και των προσπαθειών του για εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα ενημερώσει τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ειδικός Απεσταλμένος Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στις εργασίες του οποίου ΣΕΥ εκ μέρους της Κύπρου ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συνεχιστεί την Τρίτη, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας.

Το αντικείμενο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα είναι σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα οι εξελίξεις που αφορούν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και η κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι ΥΠΕΞ θα ενημερωθούν από τον Ειδικό Απεσταλμένο για την εφαρμογή των κυρώσεων, Ντέιβιντ Ο΄ Σάλιβαν, ενώ θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, την επισιτιστική ασφάλεια και θέματα λογοδοσίας και τις προσπάθειες για ειρήνευση στη βάση της φόρμουλας της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε σχέση με το Κέρας της Αφρικής, οι ΥΠΕΞ θα αγγίξουν μεταξύ άλλων και τις προκλήσεις που δημιουργούνται για την περιοχή λόγω του εμφυλίου στο Σουδάν, δεδομένης και της ύπαρξης ήδη μεγάλου αριθμού εκτοπισμένων.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, πριν από γεύμα εργασίας που θα έχουν με τους ομόλογους τους από τις έξι χώρες της περιοχής.

Στην ατζέντα των ΥΠΕΞ βρίσκονται επίσης θέματα που αφορούν τις χώρες της Κεντρικής Ασίας ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ - Κεντρικής Ασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου στο Κιργιστάν, η κατάσταση στην Τυνησία και οι σχέσεις με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Επίσης αναμένεται πως οι Υπουργοί θα εγκρίνουν συμπεράσματα αναφορικά με την Συμφωνία για μη στρατιωτική Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (Civilian CSDP Compact), η οποία αφορά τον καλύτερο συντονισμό των αποστολών της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ με άλλους μηχανισμούς και εργαλεία της ΕΕ.

Θα εγκριθούν επίσης συμπεράσματα σε σχέση με την πολιτική κυβερνοάμυνας της ΕΕ και τα κενά στην χρηματοδότηση για ανθρωπιστικούς λόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Σειρά επαφών και συναντήσεων είχε χθες, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ