ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επαφές ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη

Σειρά επαφών και συναντήσεων είχε χθες, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 78ης Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Σειρά επαφών και συναντήσεων είχε χθες, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 78ης Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κόμπος είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας κ. Ignazio Cassis, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων ΕΕ-Ελβετίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών Δρα Riad Malki, επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο πλευρών για ενίσχυση των επαφών και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Συζητήθηκαν, επίσης, το Κυπριακό και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. 

Ο κ. Κόμπος συναντήθηκε στη συνέχεια με την Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας κα Imma Tor Faus, με την οποία αντάλλαξε απόψεις σε σχέση με την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Μικρών Κρατών.

Σε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γουϊάνας κ. Hugh Todd, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Κύπρου-Γουϊάνας, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Κατά τη συνάντηση του κ. Κόμπου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Abdallah Bou Habib, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για το μεταναστευτικό, καθώς και για τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κιργισίας κ. Kulubaev Zheenbek Moldokanovich, υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο χωρών, με στόχο την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο κύκλος των χθεσινών διμερών επαφών του κ. Κόμπου ολοκληρώθηκε με συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Igli Hasani, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, καθώς και η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ.

Το βράδυ, ο κ. Κόμπος παρακάθισε σε δείπνο που διοργάνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Antony Blinken, με θέμα τις διατλαντικές σχέσεις.

Το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέστη στην εκφώνηση της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας την Συμφωνία στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, σχετικά με τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση