ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eurosatory 2024: Τι σήμαινει για την Κύπρο η παρουσία σε μεγάλη έκθεση εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας

Διανοίγονται τεράστιες προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των κυπριακών εταιρειών με προϊόντα καινοτομίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Με αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της εγχώριας, κυπριακής, αμυντικής βιομηχανίας εγκαινιάστηκε στο Παρίσι η διεθνής έκθεση Eurosatory 2024. Πρόκειται για μία εκ των μεγαλύτερων εκθέσεων διεθνώς και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκά, για την Άμυνα και την Ασφάλεια, με έμφαση σε συστήματα εδάφους και αέρα. Για πρώτη φορά στην έκθεση, που συγκεντρώνει πάνω από 60.000 επισκέπτες αλλά και 250 επίσημες αντιπροσωπείες από 96 κράτη από τον χώρο της άμυνας της ασφάλειας και των εξοπλιστικών τεχνολογιών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας, η Κύπρος συμμετέχει οργανωμένα με επίσημο εκθεσιακό χώρο άνω των 200 τμ. που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας. Ο ΥΠΑΜ, Βασίλης Πάλμας, με αντιπροσωπεία από την Ε.Φ. συμμετείχε στα εγκαίνια της έκθεσης ενώ παρουσία είχε και το ελληνικό ΥΠΑΜ διά του αρμόδιου υπουργού Νίκου Δένδια (συμμετέχουν και 20 ελληνικές εταιρείες).

Ορατή η Κύπρος

Για πρώτη φορά η Κύπρος συμμετέχει στην έκθεση Eurosatory στην παρουσία τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας. Το κυπριακό εγχώριο αμυντικό οικοσύστημα συμμετέχει φέτος σε κυπριακό pavilion (Ηall 5B-C-334) με επτά εταιρείες μέλη του ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) και του ΚΣΕΕΚ (Κυπριακός Σύνδεσμος Έρευνας και Καινοτομίας) και μια εταιρεία με βάση την Κύπρο που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε τομείς έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας με προϊόντα που έχουν επιτυχή παρουσία και εφαρμογή στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Φέτος, συγκεκριμένα, στη Eurosatory εκθέτουν από την Κύπρο οι εταιρείες: Additess (Advanced Integrated Technology Solutions), Cellock, CyRIC (Cyprus Research & Innovation Center), eBos, Encorp Engineering Corporation, SignalGeneriX και Swarmly, με την ορατότητα του κυπριακού οικοσυστήματος αμυντικών εταιρειών να είναι και ορατή και, για τα δεδομένα της Κύπρου, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη με διαχρονική συμμετοχή και σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το EDIDP (European Defence Industrial Development Programme) και το EDF (European Defence Fund).

Αισιοδοξία

Όπως δηλώνει στην «Κ» ο Τάσος Κουνούδης, ιδρυτής και διευθυντής της SignalGeneriX, με αφορμή την κυπριακή παρουσία στην Eurosatory, «υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και περηφάνεια για την παρουσία κυπριακών εταιρειών σε μία τόσο σημαντική έκθεση σε ένα οργανωμένο εθνικό περίπτερο, για πρώτη φορά, και παράλληλα διανοίγονται τεράστιες προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των κυπριακών εταιρειών με προϊόντα καινοτομίας που παρά το μέγεθος της Κύπρου είναι πλέον εμφανή και επιτυχημένα διεθνώς στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας με πωλήσεις και επιτυχημένη παρουσία». Σημειώνεται ότι πολλές από τις κυπριακές εταιρείες έχουν ήδη τακτική παρουσία στη Eurosatory εδώ και κάποια χρόνια (π.χ. η SignalGeneriX και η Εncorp Engineering Corporation) ενώ φέτος υπό το βάρος και των διδαγμάτων των πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης αφορά σε τεχνολογίες και προϊόντα που σχετίζονται με την αυξανόμενη παρουσία στα σύγχρονα πεδία των μαχών μη επανδρωμένων αεροσκαφών όλων των τύπων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Άμυνα  |  Γαλλία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση