ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Gymnich» στο Τολέδο με φόντο και το Κυπριακό

Ο Κόμπος ενημερώνει το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ – Δεν προσεκλήθη τελικά ο Χακάν Φιντάν

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, που ξεκίνησε σήμερα στο Τολέδο της Ισπανίας, βρίσκεται ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος. Στις διήμερες συναντήσεις του «Gymnich» ο κ. Κόμπος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομόλογούς του, των «27» για τις τελευταίες εξελίξεις στη Κύπρο με φόντο τόσο τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη νεκρή ζώνη στη Πύλα όσο και με τις διπλωματικές προσπάθειες της Λευκωσίας, ενόψει μάλιστα της Νέας Υόρκης και της Γενικής Συνέλευσης σε λίγες μέρες, για επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό. 

The Fábrica de Armas in Toledo hosts the informal ministerial meeting on defence. © EFE/Ismael Herrero

Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ ο κ. Κόμπος θα έχει και την ευκαιρία περαιτέρω διαβουλεύσεων και συντονισμού και με την Αθήνα μιας και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί στην Άγκυρα, στις 5 Σεπτεμβρίου, για να συναντήσει τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν για να προετοιμάσουν μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη -εξέλιξη η οποία δεν μπορεί να αποσυνδεθεί και από τις διεργασίες του Κυπριακού.

 

Πλούσια ατζέντα

Το Ουκρανικό και η κατάσταση στην περιοχή του Σάχελ στην Αφρική, με επίκεντρο τις εξελίξεις στον Νίγηρα, αποτελούν τα βασικά αντικείμενα του διήμερου «Gymnich» στο Τολέδο της Ισπανίας. Θα παραβρεθούν μάλιστα ως προσκεκλημένοι των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και του Νίγηρα, Ντμίτρο Κουλέμπα και Χασούμι Μασσαούντου -με το ζήτημα των σιτηρών και της συνεχούς πολιτικής αστάθειας στο αφρικανικό υποσύστημα να μονοπωλούν την συζήτηση.

Απών τελικά ο Φιντάν

Ενδιαφέρον αποκτά -για σειρά σημειολογικών αλλά και ουσιαστικών λόγων- η απουσία, τελικώς, του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, ο οποίος αν και η Άγκυρα εκδήλωσε ενδιαφέρον λόγω του ρόλου που διεκδικεί στο Ουκρανικό να προσκληθεί στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελικά δεν προσκλήθηκε. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η απουσία Φιντάν από τις εργασίες του «Gymnich» μπορεί να ερμηνευθεί -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- σε δύο άξονες:

  • Πως, ακόμη προς το παρόν, δεν βιάζεται να κινηθεί στον άξονα της διπλωματικής εμπλοκής για βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τα ανοίγματα Ερντογάν προς Δύση και ΕΕ μετά την επανεκλογή του και την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και
  • Η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην διάσταση της έκθεσης συμπερασμάτων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που θα προκύψει μετά την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ στις 26-27 Οκτωβρίου, κι ως εκ τούτου τηρεί στάση αναμονής μέχρι τότε προκειμένου να καταλήξει στο πως θα εμπλέξει την Άγκυρα ως προς τις σχέσεις τις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Οι δύο αυτές παράμετροι δίνουν περιθώριο στη Λευκωσία, που έχει ποντάρει και στην ευρωπαϊκή εμπλοκή της ΕΕ για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών του Κυπριακού αλλά και στην διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών σχέσεων, να κινηθεί προς διπλωματικές κατευθύνσεις που θα βοηθούσαν, ενόψει Νέας Υόρκης, προς την κατεύθυνση της κινητικότητας στο Κυπριακό -με απώτερο στόχο, πάντα, την επανέναρξη των συνομιλιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Σειρά επαφών και συναντήσεων είχε χθες, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ