ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» ενισχύει τον άξονα Κύπρου-Ισραήλ

Η ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση στην παρουσία του ισραηλινού Υπουργού Άμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ισχυρά μηνύματα για το πλέγμα της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ στον στρατιωτικό τομέα, δίνει η παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του γειτονικού κράτους στην Κύπρο, προκειμένου να παρακολουθήσει ένα κομμάτι της ευρείας κλίμακας στρατιωτικής άσκησης με την επωνυμία «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022». Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αντιστράτηγος (ε.α.) Benjamin Gantz παρακολούθησε την τελική φάση της Διεθνούς Διακλαδικής Τακτικής Άσκησης ευρείας κλίμακας «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022», που ξεκίνησε στις 29 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 2 Ιουνίου. Τον κ. Benjamin Gantz υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Λουκά και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης. Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ, η Κύπρος τα τελευταία χρόνια κατάφερε να μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ένα δίκτυο μηχανισμών διμερών-τριμερών και άλλων πολυμερών συνεργασιών οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς δικαίου.

Την τελική φάση της άσκησης «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» παρακολούθησε και ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ καθώς και η στρατιωτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Η άσκηση

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες της κορυφαίας Κυπρο-ισραηλινής άσκησης λαμβάνουν χώρα εδώ και 6 μήνες στην Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ, σε στενό συντονισμό των επιτελείων του ΓΕΕΦ με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Στην άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» λαμβάνουν μέρος προσωπικό της ΕΦ και οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις με τη συμμετοχή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και με τη συνδρομή άλλων κρατικών υπηρεσιών και φορέων. Στην άσκηση συμμετοχή έχουν πλωτά και πτητικά μέσα, χερσαίες δυνάμεις της ΕΦ και των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Η άσκηση εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ. Σκοπός της άσκησης είναι η συνεκπαίδευση των Επιτελείων και δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της ετοιμότητάς τους και η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας.

Το σενάριο

Η άσκηση, η οποία βασίζεται σε υποθετικό σενάριο, αποτελεί περαιτέρω εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα. Στο πλαίσιο της άσκησης, την περασμένη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2022, διεξήχθη, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, διακλαδική άσκηση διπλής ενεργείας, στην οποία συμμετείχαν τμήματα της ΕΦ και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (ΙΕΔ). Η άσκηση εξέτασε το σενάριο επιθετικής ενέργειας για εξάλειψη αεροπρογεφυρομάτων τα οποία δημιούργησαν τμήματα καταδρομών των ΙΕΔ και της Διοίκησης Καταδρομών της ΕΦ. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία συγκροτημένη σε Τακτικά Συγκροτήματα Επιλαρχίας με μικτά πληρώματα, υποστηριζόμενη από ελικόπτερα Apache της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα Mi-35 της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.
ΕΦ - ΙΕΔ

Την άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» παρακολούθησαν ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου, ο Υπαρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Υποστράτηγος Herzi Halevi και ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων Υποστράτηγος Tamir Yadaie, στην παρουσία της ιεραρχίας του ΓΕΕΦ και υψηλόβαθμων αξιωματικών των ΙΕΔ. Στην Κύπρο ειδικά για την άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» έφθασε και ο αρχηγός των ΙΕΔ Αντιστράτηγς ο Avi Kohavi, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΦ παρακολούθησε σενάρια της άσκησης. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δυο αρχηγοί, συζήτησαν την εξέλιξη της άσκησης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της. Επιπλέον, συζήτησαν τις επιμέρους πτυχές της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση