ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στα κατεχόμενα

Οι Τουρκοκύπριοι αναμένουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Λίγο πριν την άφιξη του Προέδρου της Τουρκίας, στα κατεχόμενα επικρατεί ηλεκτρισμένη κοινωνικοπολιτική ατμόσφαιρα. Το «κυβερνητικό» σχήμα φτάνει στα πρόθυρα της διάλυσης την στιγμή που οι υπερασπιστές της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης της τουρκικής πλευράς από την προοπτική της λύσης.

Το αμφίβολο μέλλον της «κυβέρνησης»

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, τα τ/κ μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση ότι ο ηγέτης του κόμματος των εποίκων πρότεινε στο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) την απόσυρση των δυο κομμάτων από την τρικομματική «κυβέρνηση» μειοψηφίας. Σύμφωνα με τα τ/κ δημοσιεύματα το ΔΚ δεν αποδέχθηκε αυτήν την πρόταση.

Ο Ερντογάν στα κατεχόμενα

Η τρικομματική «κυβέρνηση» σχηματίστηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους και από την περίοδο ίδρυσης της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και συγκρούσεις στο εσωτερικό της. Πρόσφατα παραιτήθηκε ο «Υπουργός Εργασίας». Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του. Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με το κλίμα σύγχυσης και αντιπαράθεσης που επικρατεί στο εσωτερικό της «κυβέρνησης».

Οι φήμες για το μέλλον της «κυβέρνησης» οργιάζουν την ώρα που στην είσοδο των πόλεων των κατεχομένων τοποθετούνται πανό, τα οποία εξαγγέλλουν την επικείμενη άφιξη του κ. Ερντογάν. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ΤΔΒΚ», αναφέρουν τα πανό.

Σύμφωνα με τον τ/κ τύπο, ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στα κατεχόμενα στις 19 Ιουλίου. Το βράδυ της 19ης Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα λάβει μέρος σε μια εκδήλωση στο «Γήπεδο Ατατούρκ». Ο ίδιος μαζί με τον τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ θα ξεκινήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα των διάσημων πρώην Τούρκων και τ/κ ποδοσφαιριστών.

Το πρόγραμμα του Ερντογάν στα κατεχόμενα θα εντατικοποιηθεί την 20η Ιουλίου με συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις και σε ορισμένα εγκαίνια σε Κερύνεια, Λευκωσία και Αμμόχωστο.

Τον Ερντογάν στα κατεχόμενα θα συνοδεύσουν η ηγεσία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την άφιξη του Ερντογάν, η τουρκική Ομοσπονδία Τοξοβολίας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι υπό την αιγίδα του υιού του Τούρκου Προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν διοργανώνει εκδήλωση στα κατεχόμενα.

Διαφωνούν με τον Ερντογάν, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Την ώρα που η οικογένεια Ερντογάν ετοιμάζεται για το νέο ταξίδι της στα κατεχόμενα, στην τ/κ κοινότητα υψώνονται φωνές διαμαρτυρίας για την στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό. Ο πρώην ηγέτης των τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε νέα τοποθέτηση του υπερασπίστηκε την ΔΔΟ και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης των τ/κ από τον στόχο της λύσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ η τ/κ πλευρά επιστρέφει στις πολιτικές και στρατηγικές που επιχειρήθηκαν ανεπιτυχώς πριν την περίοδο του Σχεδίου Αννάν. Αυτή η εξέλιξη πλήττει την θέση των τ/κ στο διεθνές σκηνικό. Οι τ/κ, οι οποίοι παραμένουν διεθνώς απομονωμένοι, δεν έχουν την πολυτέλεια να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους διεθνείς παράγοντες. Για τον Ταλάτ, η λύση των δυο κρατών δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα νέο αδιέξοδο στην ιστορία του Κυπριακού.

Σημειώνεται ότι η τ/κ αντιπολίτευση που συμμερίζεται τις παραπάνω απόψεις μελετά το ενδεχόμενο διάφορων κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν. Διάφορες συνιστώσες της τ/κ Αριστεράς μελετούν τρόπους αντίδρασης στα νέα μηνύματα της Άγκυρας με αφορμή την επέτειο της εισβολής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση