ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ίσες αποστάσεις επιλέγει το Βερολίνο στα ελληνοτουρκικά

Συνέντευξη του πρέσβη της Γερμανίας στην Άγκυρα, Γ. Σουλτς, στην εφημερίδα «Χουριέτ»

Του Βασίλη Νέδου

Την ανάγκη θετικής ατζέντας ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία, ως μέρος της οποίας παρουσιάζεται και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, σημείωσε χθες ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα, Γιούργκεν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ». Ο κ. Σουλτς λαμβάνει ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη η Άγκυρα να επενδύσει στην αποκλιμάκωση.

Ο κ. Σουλτς, πάντως, περιγράφει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου ως «θετική ατζέντα», ενώ υπογραμμίζει τον ρόλο της Γερμανίας στην αποκλιμάκωση. «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για εμάς και έχουμε κάθε συμφέρον στις καλές σχέσεις, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη», ανέφερε. Ενώ συμπλήρωσε ότι «ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. μοιραζόμαστε τις ανησυχίες με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφερόμενος στην περίοδο έντασης του Αυγούστου – Νοεμβρίου.

Ο κ. Σουλτς χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών, ωστόσο επισήμανε ότι «προτού καταστεί δυνατό να γίνουν αυθεντικά εποικοδομητικές συνομιλίες, πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη που έχει χαθεί». Αναφέρθηκε στην ανάγκη «σοβαρού και προσανατολισμένου σε αποτελέσματα διαλόγου, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και το διεθνές δίκαιο» και εκτίμησε ότι τα θέματα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών είναι περίπλοκα, αλλά μπορεί να επιλυθούν. Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι «αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μία λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», ενώ σημείωσε ότι είναι ουσιώδες «η Τουρκία να συνεισφέρει σε αυτή τη διαδικασία ακολουθώντας το μονοπάτι της βιώσιμης αποκλιμάκωσης με συνεπή και αξιόπιστο τρόπο». Επισήμανε ότι η Ε.Ε. είναι «έτοιμη για συνομιλίες με την Τουρκία, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις και να επιλυθούν υπαρκτές συγκρούσεις», ζήτησε από την Άγκυρα να απέχει από προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και να λύσει τα θέματα μέσω του διαλόγου, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του για την κατάσταση στο Βαρώσι.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε και στις πολύ στενές εμπορικές σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας. Οπως είπε, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν 38 δισ. ευρώ το 2019, με τη Γερμανία να είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση