ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Μαυρίδης: Στρατηγικής αξίας τα ενεργειακά αποθέματα της Αν. Μεσογείου

Η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντικός πυλώνας για επίτευξη του στόχου μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σε παρέμβαση του

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) στη συζήτηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Κ. Σίμσον, με θέμα την κατοχύρωση της ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντικός πυλώνας για επίτευξη του στόχου μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση για στρατηγική αυτονομία. Σημαντική παράμετρος της ενεργειακής μας ασφαλείας είναι και η απεξάρτηση από αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του Πούτιν. Αυτό όμως σημαίνει ότι διαμορφώσαμε κι ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων. Πώς μπορούμε να απεξαρτηθούμε από τέτοια αυταρχικά καθεστώτα, κι όχι μόνο του Πούτιν; Αναμένω επίσης την απάντησή σας ειδικά ως προς το κατά πόσο το καθεστώς Ερντογάν, εξυπηρετεί σήμερα τα δικά μας συμφέροντα ή τα συμφέροντα του Πούτιν;»

Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ τονίζοντας: «Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο είναι στρατηγικής σημασίας και για το μεταβατικό στάδιο (προς την κλιματική ουδετερότητα) αλλά και για την μείωση των τιμών στους καταναλωτές, στο οποίο αναφερθήκατε προηγουμένως. Αισθάνεστε ότι σήμερα υπάρχει τέτοια προτεραιότητα; Και πώς το τεκμηριώνετε με συγκεκριμένα παραδείγματα;»

Η Επίτροπος απάντησε με γενικόλογο τρόπο επαναλαμβάνοντας την προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει την εξάρτηση από την Ρωσία. Στην δευτερολογία του ο κ. Μαυρίδης απευθυνόμενος προς την Επίτροπο σημείωσε: «Ανέμενα να μας απαντήσετε στο κατά πόσον το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν έχει ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές μας σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια. Είναι απλή ερώτηση και αναμένω μια απλή απάντηση. Αν δεν έχετε απάντηση, πέστε το, αλλά αναμένω μια απάντηση και όχι οτιδήποτε άλλο».

Η αρμόδια Επίτροπος αρκέστηκε να αναφερθεί ότι σε σχέση με την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βρίσκεται σε ενεργειακό διάλογο μαζί της βάσει εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση