ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ. Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ταυτίζονται στην καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

«Δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών», τόνισε ο πρωθυπουργός

Kathimerini.gr

Ως έναν «φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε το «σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως μεταξύ των τριών χωρών υπεγράφησαν δύο νέα μνημόνια που αφορούν: Τη διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στον τομέα του ηλεκτρισμού και τη συνεργασία στα θέματα αποδήμων.

Αναφερόμενος στις περιφερειακές εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. Οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προοιωνίζουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του κυπριακού. Μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «πρώτη αναγκαία κίνηση αποτελεί η επανέναρξη των διαπραγματέυσεων στο Κυπριακό», ενώ αναφέρθηκε και στις αμυντικές συμφωνίες που υπεγράφησαν με Γαλλία και ΗΠΑ, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θωρακίζει την Άμυνα της και υπογράφει συμφωνίες υπό το φως του διεθνούς δικαίου».

«Και οι τρεις χώρες έχουν αποδείξει την προσύλωση στη νομιμότητα και υπό αυτό το πρίσμα Ελλάδα και Κύπρος υπέγραψαν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Λιβυκό ζήτημα, επισημαίνοντας πως και οι τρεις χώρες έχουν κοινή προσέγγιση για τη Λιβύη. «Συμφωνούμε στην άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευάτων και των μισθοφόρων και οι επικειμένες εκλογές είναι ένα βήμα προς την Ειρήνη και τη σταθερότητα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα παραστεί στην επόμενη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι για τη Λιβύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση