ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατοχύρωση κυριαρχικής ισότητας με ψήφισμα ΣΑ θέλει ο Τατάρ

Θα απαντήσει η ε/κ πλευρά

ΚΥΠΕ

Έναν οδικό χάρτη έξι σημείων για να δοθεί κυριαρχική ισότητα στους Τουρκοκύπριους και μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο με την εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ τους παραθέτει ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ σε έγγραφό που κατέθεσε σήμερα στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη. Ζητά κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοίμασε δικό της έγγραφο με βάση ο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απαντήσει στις θέσεις του κ. Τατάρ κατά τη διμερή συνάντησή του απόψε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο δισέλιδο έγγραφό του, που κατατέθηκε στο πλαίσιο της σημερινής συνόδου της ολομέλειας των συμμετεχόντων στη διάσκεψη ο κ. Τατάρ αναφέρει πως η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς στοχεύει στην εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ δυο κρατών στο νησί βασισμένης στην εγγενή τους κυριαρχική ισότητα και σε ένα ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Προσθέτει πως η κυριαρχική σχέση χρειάζεται να βασιστεί σε έξι αρχές και διευθετήσεις τις οποίες και παραθέτει.

Όπως γράφει, ο ΓΓ να αναλάβει μια πρωτοβουλία "ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ένα ψήφισμα στο οποίο να διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δυο κρατών". Ένα τέτοιο ψήφισμα, αναφέρει,"θα αποτελέσει τη νέα βάση για την εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ των δυο υφιστάμενων κρατών".

"Εφόσον διασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δυο πλευρών, μέσω αυτής της διευθέτησης, αυτές θα εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες σε αποτελέσματα και με χρονικό πλαίσιο, επί της νέας αυτής βάσης, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συνεταιρικής συμφωνίας στην οποία θα φθάσουν κατά ένα ελεύθερο τρόπο", σημειώνει.

"Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δυο ανεξαρτήτων κρατών, το περιουσιακό, την ασφάλεια και την προσαρμογή των συνόρων, καθώς και στις σχέσεις με την ΕΕ", προσθέτει ο κ. Τατάρ.

Επισημαίνει πως "οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το ΗΒ καθώς και όταν ενδείκνυται την ΕΕ ως παρατηρητή".

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, "στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας τα δυο κράτη θα αναγνωρίσουν αμοιβαία το ένα το άλλο και τα τρία εγγυήτρια κράτη θα το στηρίξουν αυτό".

"Οποιαδήποτε συμφωνία που θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί για έγκριση σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δυο κράτη", αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση