ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόμπος: Τεράστιες οι δυνατότητες συνεργασίας για Κύπρο και Καζακστάν

Υπογραφή μνημονίων κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα αεροναυτικής συνεργασίας και τουρισμού.

ΚΥΠΕ

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας για την Κύπρο και το Καζακστάν, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, στα εγκαίνια του νέου προξενικού γραφείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν στη Λευκωσία. Εξέφρασε επίσης τη βαθιά του εκτίμηση για τη στάση αρχών του Καζακστάν στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στην υπογραφή μνημονίων κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα αεροναυτικής συνεργασίας και τουρισμού.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Επίτιμος Πρόξενος του Καζακστάν στην Κύπρο, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι το άνοιγμα του Προξενικού Γραφείου του Καζακστάν στη Λευκωσία ενισχύει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και λειτουργεί ως σύμβολο της δέσμευσής τους για ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, με τη νέα αυτή διπλωματική παρουσία να διευκολύνει τη στενότερη συνεργασία στον πολιτικό, εμπορικό και οικονομικό τομέα και να παρέχει επίσης πολύτιμες προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες, προωθώντας τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την κατανόηση.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν, αντιπροσωπεύοντας το 39% των συνολικών εξαγωγών του Καζακστάν και σχεδόν το 30% των εμπορικών συναλλαγών του το 2021, ενώ η ΕΕ είναι επίσης ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Καζακστάν, με περισσότερα από 61 δισεκατομμύρια συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021, μια αύξηση 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόσθεσε ότι το Καζακστάν είναι η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ασίας που υπέγραψε συμφωνία ενισχυμένης εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλύπτει 29 τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, των ανταλλαγών στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, του διαστήματος κ.λπ.

Παρομοίως, η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών επενδυτών στο Καζακστάν, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια οι άμεσες επενδύσεις από την Κύπρο στο Καζακστάν ανήλθαν σε περισσότερα από 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, συνέχισε ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι τον Μάιο του 2023 πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ Καζακστάν-Κύπρου με στόχο τη διεύρυνση του διαλόγου και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες από κυβερνητικές υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι δύο χώρες συζήτησαν επίσης σχέδια συνεργασίας για το 2023, όπως η διοργάνωση πολιτικών διαβουλεύσεων, η υπογραφή νέων συμφωνιών, καθώς και η έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωσταντίνος Κόμπος, δήλωσε από την πλευρά του ότι τα εγκαίνια του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν στη Λευκωσία αποτελούν σημαντικό ορόσημο στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν, υπογραμμίζοντας τη βαθιά σημασία που η Κύπρος αποδίδει από κοινού στις διμερείς σχέσεις.

Παρά τη γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει, οι δύο χώρες έχουν από καιρό αναγνωρίσει τις δυνατότητες για ενισχυμένη συνεργασία, με βάση τις κοινές αξίες και το σεβασμό αμφοτέρων για το διεθνές δίκαιο, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι το νέο προξενικό γραφείο θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος για την ενίσχυση των διμερών δεσμών, θα διασφαλίσει μια ολοένα και στενότερη συνεργασία σε διάφορους τομείς και θα βοηθήσει επίσης στην προώθηση αμοιβαίων επιχειρηματικών ευκαιριών και στη διασύνδεση των κοινωνιών των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ότι το προξενικό γραφείο αντιπροσωπεύει επίσης ένα πρακτικό βήμα προς την ενίσχυση των ανθρωπίνων επαφών και μπορεί να προωθήσει τις οικονομικές, πολιτιστικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό το σημαντικό βήμα θα δώσει το έναυσμα για τον επόμενο στόχο, το άνοιγμα ολοκληρωμένων διπλωματικών αποστολών τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αστάνα στο πολύ κοντινό μέλλον.

Απευθυνόμενος στον Γιώργο Λακκοτρύπη, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η αφοσίωσή του στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεράστιας σημασίας και ότι το καθήκον όλων πλέον είναι η αξιοποίηση στον μέγιστο και βέλτιστο βαθμό της ευκαιρίας για περαιτέρω επέκταση, αλλά και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση της πορείας που έχουμε ξεκινήσει με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των αεροναυτικών αρχών της Κύπρου και του Καζακστάν τους επόμενους μήνες. Η συμφωνία αυτή θα ανοίξει αναμφίβολα το δρόμο για αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών μας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για απευθείας πτήσεις, οι οποίες έχουν τεράστια προοπτική όχι μόνο για τη διευκόλυνση του τουρισμού και του εμπορίου, αλλά και για την προώθηση των ανταλλαγών, προωθώντας έτσι έναν ισχυρότερο δεσμό μεταξύ των λαών μας», σημείωσε σχετικά.

Πρόσθεσε ότι σήμερα θα υπογράψει, εκ μέρους του Υφυπουργού Τουρισμού, μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Ρόμαν Βασιλένκο, μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, «έναν ακόμη σημαντικό τομέα που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την αύξηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ανθρώπων μας και την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών μας».

Ο κ. Κόμπος εξέφρασε επίσης τη βαθιά εκτίμησή του για τη στάση αρχών του Καζακστάν στο Κυπριακό και την υποστήριξη των προσπαθειών για την επίτευξη μιας διαρκούς και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, που θα βασίζεται αποκλειστικά στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Κύπρος και το Καζακστάν μοιράζονται κοινές αξίες και προσδοκίες. Κατανοούμε και οι δύο τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας και αλληλοϋποστηριζόμαστε σταθερά στη διεθνή σκηνή, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και άλλων διεθνών φόρουμ», σημείωσε και τόνισε τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει το Καζακστάν ως βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντρική Ασία, καθώς το Καζακστάν ήταν η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ασίας που υπέγραψε συμφωνία ενισχυμένης εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με την ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2015, και επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου, υπό την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της ΕΕ, προς την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Καζακστάν.

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τις δύο χώρες μας. Σήμερα παρευρισκόμαστε στα εγκαίνια του προξενείου εδώ στη Λευκωσία. Ας γιορτάσουμε την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στο διπλωματικό μας ταξίδι, το οποίο υπόσχεται να φέρει τις χώρες και τους λαούς μας πιο κοντά, σφυρηλατώντας στενότερους δεσμούς, προωθώντας παράλληλα την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία στον διασυνδεδεμένο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Ρόμαν Βασιλένκο είπε στον χαιρετισμό του ότι η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην πορεία της ως ανεξάρτητο κράτος, ως προς την ενίσχυση της πολιτικής της θέσης στην παγκόσμια σκηνή, καθώς και τη διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών της.

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, ότι η κυβέρνηση του Καζακστάν σκοπεύει να συνεχίσει το διάλογο υψηλού επιπέδου με την Κύπρο και ότι η εντατικοποίηση των πολιτικών επαφών θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στις σχέσεις αυτές και, στο πλαίσιο αυτό, αποδίδουν μεγάλη σημασία στις πρώτες πολιτικές διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν αργότερα σήμερα.

«Όπως και η Κύπρος, το Καζακστάν έχει καθιερωθεί ως ένα κράτος με προσανατολισμό στο μέλλον, γνωστό για την εσωτερική του σταθερότητα, την οικονομική του πρόοδο και την υπεύθυνη εξωτερική του πολιτική, και οι συνεπείς κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ο κύριος στόχος της κυβέρνησής μας», σημείωσε ο κ. Βασιλένκο και πρόσθεσε ότι σήμερα ο λαός του Καζακστάν εργάζεται για ένα δίκαιο Καζακστάν, όπου κάθε πολίτης θα απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες, δικαιώματα και προστασία, με την ιδέα της δικαιοσύνης στις δημόσιες πολιτικές να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, το Καζακστάν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις των καιρών επενδύοντας περαιτέρω σε πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και εμβαθύνοντας την υπεύθυνη συμμετοχή του στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προβλημάτων, διεξάγοντας συνταγματικό δημοψήφισμα, μεταρρυθμίζοντας το πολιτικό σύστημα και εργαζόμενο για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα επανέλαβε τη στήριξή του στις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, δρομολογώντας πρωτοβουλίες, όπως το Διεθνές Φόρουμ της Αστάνα, προκειμένου να αναδειχθούν οι φωνές των μεσαίων δυνάμεων.

«Ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ, στην πρόσφατη ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, με τίτλο “Οικονομική πορεία ενός νέου Καζακστάν”, παρουσίασε ολοκληρωμένα σχέδια που επικεντρώνονται στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη νέα οικονομική πορεία της χώρας μας, και οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις ξένες επενδύσεις και στις οικονομικές σχέσεις του Καζακστάν με άλλες χώρες», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, προσθέτοντας ότι μεταξύ των βασικών σημείων είναι η διαφοροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής, η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια, η απλούστευση του φορολογικού κώδικα και η εστίαση στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στη διακυβέρνηση.

«Ο μετασχηματισμός που πραγματοποιείται στη χώρα μας δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εντατικοποίηση της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ του Καζακστάν και της Κύπρου. Μπορούμε να δούμε πώς οι επιχειρηματικοί δεσμοί έχουν ήδη ενισχυθεί σημαντικά πρόσφατα. Τα επιχειρηματικά φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό και το Αλμάτι νωρίτερα φέτος αποτέλεσαν σημαντικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών και οι επενδύσεις έχουν καταστεί ένας σημαντικός τομέας της συνεργασίας μας», τόνισε ο κ. Βασιλένκο.

Σημείωσε επίσης ότι οι επενδύσεις από την Κύπρο στο Καζακστάν τα τελευταία 10 χρόνια ανήλθαν σε περισσότερα από 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με την ΕΕ να είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Καζακστάν, έχοντας επενδύσει 170 δισεκατομμύρια δολάρια από την ανεξαρτησία της χώρας, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 300 εταιρείες, κοινοπραξίες ή γραφεία αντιπροσώπων από την Κύπρο που εργάζονται στο Καζακστάν, «ένα πολύ σημαντικό και στέρεο θεμέλιο πάνω στο οποίο σίγουρα μπορούμε να χτίσουμε».

«Υπάρχουν πολλά σχέδια μπροστά μας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας προς όφελος των λαών των δύο χωρών μας. Πιστεύουμε μάλιστα ότι το άνοιγμα μιας απευθείας πτήσης στο μέλλον, για το οποίο πρέπει να εργαστούμε όλοι, καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων βίζας, θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να έρθουν οι δύο χώρες μας ακόμη πιο κοντά», τόνισε ο κ. Βασιλένκο και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Επίτιμος Πρόξενος θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου και προς την περαιτέρω ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κλείνοντας, ο Πρέσβης του Καζακστάν στην Κύπρο, Satybaldy Burshakov, ευχαρίστησε τον κ. Λακκοτρύπη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κόμπο για την παρουσία τους στην τελετή, ευχήθηκε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η διμερής συνεργασία και προσκάλεσε τον κ. Λακκοτρύπη τους επόμενους μήνες στο Καζακστάν στο πλαίσιο της προώθησης των διμερών σχέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση