ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κριτική και προειδοποίηση από «ΥΠΕΞ» σε Λευκωσία και ΟΗΕ

«Εάν το αίτημά μας για τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης δεν αντιμετωπιστεί θετικά, θα υποχρεωθούμε να αναθεωρήσουμε»

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το «Υπουργείο Εξωτερικών» σε νέα γραπτή ανακοίνωση του τοποθετήθηκε για το ζήτημα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Στην εισαγωγή του τ/κ ανακοινωθέντος ξεχωρίζει η θέση ότι «δεν εξασφαλίστηκε για μια ακόμη φορά η συναίνεση και η έγκριση των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σχετικά με την παρουσία και τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Αξίζει επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου χάρη στην καλή θέληση και την εποικοδομητική στάση των αρχών μας».

Η τ/κ προειδοποίηση

Στην συνέχεια η τ/κ πλευρά στέλνει το εξής μήνυμα: «Φέρουμε για χρόνια ένα δικαιολογημένο αίτημα για μια νομική ρύθμιση μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της ΤΔΒΚ για τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο γεγονός ότι εάν το αίτημά μας για τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας δεν αντιμετωπιστεί θετικά εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, θα υποχρεωθούμε να αναθεωρήσουμε την προσέγγισή μας που βασίζεται στην καλή θέληση μας».

Η τελευταία κατάσταση στο Κυπριακό

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, το τ/κ ανακοινωθέν επιρρίπτει ευθύνες για μια ακόμη φορά στην ε/κ πλευρά. Επίσης, αφήνει υπονοούμενα για τον υποτιθέμενα «μη εποικοδομητικό ρόλο» του ΟΗΕ στο Κυπριακό, με το σκεπτικό ότι συνδράμει στην διαιώνιση του status quo. Στην συνέχεια, το «ΥΠΕΞ» αναφέρεται στην λύση των δυο κρατών. Επίσης, η τ/κ πλευρά αναφέρεται και στο ζήτημα του φυσικού αερίου επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς.

Το τ/κ ανακοινωθέν ασκεί κριτική στην ε/κ πλευρά και για το εγχείρημα της απομάκρυνσης των ναρκών από την Κύπρο, προσθέτοντας τον ισχυρισμό ότι η ε/κ πλευρά δημιουργεί νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χαρακώματα, μια εξέλιξη που συμβάλλει στην ένταση που επικρατεί στις δικοινοτικές σχέσεις.

Το Βαρώσι

Για το δε ζήτημα του Βαρωσιού, το «ΥΠΕΞ» επισημαίνει ότι «θα πρέπει να θεωρηθεί θετικό βήμα για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής πλευράς το άνοιγμα (του Βαρωσιού) που θα ωφελήσει όλους τηρώντας το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα σε ιδιωτική περιουσία. Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις που κρίνει απαραίτητες στο κλειστό Βαρώσι, το οποίο είναι μέρος της χώρας μας, με την ίδια αποφασιστικότητα».

«Δυο κράτοι και δυο λαοί»

Το τ/κ ανακοινωθέν ολοκληρώνεται με το εξής μήνυμα: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να απαλλαγεί από την ψευδαίσθηση ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να κατανοήσει το γεγονός ότι ένα μοντέλο που θα βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί με κυρίαρχη ισότητα στο νησί θα καταστήσει δυνατή μια βιώσιμη συμφωνία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση