ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κύπρος και ΗΠΑ: Περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα

Χριστοδουλίδης και Κούπερ ανασκόπησαν την υφιστάμενη κατάσταση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας

ΚΥΠΕ

Η προσήλωση Κύπρου και ΗΠΑ στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε θέματα ασφάλειας και άμυνας επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης το πρωί στη Λευκωσία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Αμερικανού Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Πολιτικο-Στρατιωτικές Υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, Χριστοδουλίδης και Κούπερ ανασκόπησαν την υφιστάμενη κατάσταση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και συζήτησαν ως προς τα επόμενα βήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο αντάλλαξαν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, σε ό,τι αφορά το θέμα της μερικής άρσης του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης μη φονικών όπλων στην Κύπρο, το στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ IMET, στο οποίο η Κύπρος προσκλήθηκε να συμμετάσχει, και το Κυπριακό Κέντρο για την ασφάλεια εδάφους, ανοικτής θαλάσσης και λιμένων (CYCLOPS) που θα εγκαθιδρυθεί μετά την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ κατά την επίσκεψη, τον περασμένο μήνα στην Κύπρο, του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση των δυο χωρών στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας η οποία βρίσκεται σε πορεία ενίσχυσης μετά την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων τον Νοέμβριο του 2018, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Πρόσθεσε πως Χριστοδουλίδης και Κούπερ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το φως και των συνεχιζόμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Είπε ακόμη πως ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Κούπερ για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Λευκωσία στο πλαίσιο περιοδείας του σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο και Πολωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση