ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαζική έξοδος Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα;

Αναφορές αμερικανικού think-tank κάνουν λόγο για τουρκικό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στη λεγόμενη ΤΔΒΚ

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα του αμερικανικού ιστότοπου GIS/Defence & Foreign Affairs εμπλέκει τη Κύπρο και δη τον γεωγραφικό χώρο των Κατεχομένων με την επόμενη ημέρα της Γάζας -με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ Χαμάς. Σε δημοσίευμα προ εβδομάδος -που αναδημοσίευσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Bugün Kıbrıs”- αναφέρεται πως η Τουρκία σχεδιάζει να μετεγκαταστήσει 250.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες από την Λωρίδα της Γάζας σε περιοχές της ΝΑ Τουρκίας και στη κατεχόμενη Κύπρο. Το δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε επίσημα από τουρκικές ή τουρκοκυπριακές πηγές και αναδημοσιεύεται -πλέον- από διάφορα ηλεκτρονικά ΜΜΕ καθώς και στο Twitter δημιουργώντας διάφορα αφηγήματα που εμπλέκουν και τη Κύπρο.

«Μυστικό σχέδιο»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του GIS/Defence & Foreign Affairs η Τουρκία σχεδιάζει -υπό την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (ΜΙΤ)- ένα μυστικό σχέδιο για την μετακίνηση 250 χιλιάδων Παλαιστινίων από την Γάζα προς περιοχές της ΝΑ Τουρκίας (σ.σ. κυρίως κουρδικές περιοχές) και προς την κατεχόμενη Κύπρο -και δη τις περιοχές της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η Άγκυρα επιχειρεί με αυτό να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη μεγάλη κρίση της Μέσης Ανατολής που ξεκίνησε μετά τις 7 Οκτωβρίου και δη σε τρεις άξονες:


• Αυτόν της διεκδίκησης ρόλου «εγγυητή» των Παλαιστινίων για την επόμενη ημέρα αν υπάρξει πολιτική διαδικασία στο Μεσανατολικό και δη μεταξύ των χωρών του αραβομουσουλμανικού κόσμου

• Να πιέσει για αναγνώριση της λεγόμενης ΤΔΒΚ

• Να αποστείλει σινιάλα και προς το κράτος του Ισραήλ -δεδομένου ότι το Τελ Αβίβ έχει συγκεκριμένο πλάνο για το αποτύπωμα των Παλαιστινίων στη Γάζα για την επόμενη ημέρα -πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα

Αξίζει να αναφερθεί πως το δημοσίευμα υπογράφεται από τον Αυστραλιανής καταγωγής -με έδρα τις ΗΠΑ- αναλυτή Gregory R. Copley που είναι πρόεδρος της ένωσης ISSA (International Strategic Studies Association).

Δεν επιβεβαιώνεται

Ο συγγραφέας του άρθρου έχει μακρά πορεία στην ανάλυση διεθνών σχέσεων, στις intelligence communities και στον συμβουλευτικό ρόλο μεταξύ κυβερνήσεων ενώ είναι και πολυγραφότατος συγγραφέας. Ωστόσο έχει υπάρξει και σχολιαστής σε ρωσικά ΜΜΕ -όπως το Russia Today που συνδέεται διεθνώς με την διασπορά παραπληροφόρησης ρωσικής προέλευσης ενώ σε συνέντευξη του σε αυστραλιανά ΜΜΕ φαίνεται να υποστηρίζει πως το καθεστώς Άσαντ δεν χρησιμοποίησε ποτέ χημικά όπλα -εξέλιξη που έχουν καταδικάσει και τεκμηριώσει, επαρκώς, ανεξάρτητοι ειδικοί, διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ. Το δημοσίευμα του GIS που εμπλέκει τη Κύπρο δεν αναμεταδόθηκε από μεγάλα και αξιόπιστα ΜΜΕ ενώ οι πηγές που το αναμεταδίδουν -πέραν της τουρκοκυπριακής εφημερίδας- κρίνονται ιδιαίτερα αναξιόπιστες. Ως εκ τούτου μπορεί να αποτελεί και αντικείμενο στοχευμένης παραπληροφόρησης, υβριδικής φύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση