ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μία άτυπη στην καρδιά του προεκλογικού

Μπορέλ και Λουτ έρχονται στην Κύπρο για προετοιμασία ενόψει της συνάντησης στη Γενεύη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου και μεσούσης του προεκλογικού αναμένεται να διεξαχθεί η άτυπη πενταμερής. Ήδη η Λευκωσία προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διαδικασία και ιδιαίτερα για την κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ αλλά και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η διαδικασία

Στόχος της άτυπης πενταμερούς είναι όπως λέγεται να επαναθέσει τη διαδικασία σε τροχιά διαπραγμάτευσης. Θα επιχειρηθεί με λίγα λόγια η δημιουργία κοινού εδάφους για ουσιαστική διαπραγμάτευση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Το κύριο ερώτημα είναι κατά πόσο στην άτυπη αυτή συνάντηση θα συζητηθεί η λύση δύο κρατών. Όπως επισημαίνεται δεδομένου του διαδικαστικού της χαρακτήρα δεν θα είναι αυτό το αντικείμενο συζήτησης, χωρίς να αποκλείεται πως θα γίνει μία ευρύτερη συζήτηση για το τι επιθυμεί η κάθε πλευρά και να διαπιστωθεί αν διαφαίνεται προοπτική συγκερασμού των θέσεων.

Στη Λευκωσία σημειώνουν πάντως πως στόχος είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στις παραμέτρους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά. «Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει παρά μόνο με νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, όπως και ο ίδιος δήλωσε, δεν θα μπορούσε να το ζητήσει παρά μόνο αν συμφωνούν όλα τα μέρη. Είναι αυτονόητο πως η πλευρά μας δεν θα μπορούσε να συγκατανεύσει σε κάτι τέτοιο» σημείωσε άλλωστε σε συνέντευξή του στην «Κ» την περασμένη βδομάδα ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Η δήλωση Αβέρωφ

Ήδη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου λίγο πριν να κλειδώσει η άτυπη πενταμερής ξεκαθάρισε πως η δική μας πλευρά πρέπει να αποδεχτεί την πολιτική ισότητα, προκαλώντας σωρεία συζητήσεων. Την ίδια στιγμή ο κ. Νεοφύτου διατηρεί ζωντανή την θέση περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, όπου την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητήσουν διεξοδικά τα επόμενα βήματα στο κυπριακό. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και την δημοσιοποίηση της ημερομηνίας έχει εκφράσει την πλήρη ετοιμότητά του και βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών.

Συνεχίζει η βρετανική πρωτοβουλία

Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο συνεχίζουν οι συζητήσεις για τη βρετανική πρωτοβουλία. Το βρετανικό «σχέδιο» κατατέθηκε στην διαπραγματευτική ομάδα όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων. Με την πρόταση είχε διαφωνήσει τόσο ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Τάσος Τζιωνής όσο και ο επικεφαλής του γραφείου του ΑΚΕΛ για το κυπριακό Τουμάζος Τσελεπής καθώς παραπέμπει σε συνομοσπονδιακό μόρφωμα. Ο Ε/κ διαπραγματευτής πάντως, είχε αναφέρει στην «Κ» υπάρχει ένα αναβαθμισμένο ενδιαφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου για να συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, ως φίλος της αποστολής καλών υπηρεσιών, αποστολή που έχει ανατεθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Όντως» ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης «οι Βρετανοί έχουν κάποιες ιδέες, κάποιες σκέψεις. Φαίνονται να θεωρούν για παράδειγμα, ότι με αυτές θα μπορούσε να ήταν εφικτός ο συγκερασμός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με κάποιες από τις απαιτήσεις που προβάλλει η τ/κ πλευρά. Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται να μοιάζει εκ πρώτης όψεως με τον τετραγωνισμό του κύκλου, το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Μεγάλης Βρετανίας είναι βεβαίως καλοδεχούμενο, νοουμένου ότι σέβεται την κυπριακή ιδιοκτησία και τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και αν είναι κάτι που λένε που μπορεί να βοηθήσει, είμαστε έτοιμοι να τείνουμε ευήκοον ους». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως αν τίθεται ζήτημα συνομοσπονδιακών ή άλλων στοιχείων που δεν συνάδουν με το όραμα της πλευράς μας για την λύση και τις παραμέτρους του ΟΗΕ, απλώς δεν θα γίνουν αποδεκτά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση