ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μικρό καλάθι για τα ελληνοτουρκικά κρατά ο Ερντογάν

«Στασιμότητα» στα ελληνοτουρκικά βλέπει το προεδρικό του Ερντογάν.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Λίγο πριν την κρίσιμη διάσκεψη της Ε.Ε. στα τέλη του Σεπτεμβρίου, στην οποία αναμένεται τα κράτη-μέλη να εστιάσουν στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η προσοχή της Άγκυρας παραμένει επικεντρωμένη στα ελληνοτουρκικά και στις εξελίξεις που τρέχουν σε πολλά μέτωπα, στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως πληροφορείται η «Κ» από καλά ενημερωμένες πηγές στην Τουρκία, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δεν αναμένει στο άμεσο μέλλον εξελίξεις, οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά το σκηνικό στην Α. Μεσόγειο. Η τουρκική κυβέρνηση από την μια προσεγγίζει ως απομακρυσμένο ενδεχόμενο την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στην Τουρκία και από την άλλη δεν αναμένει σημαντική πρόοδο στα ελληνοτουρκικά, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ και οι προθέσεις της Ε.Ε. -στο σύνολο της- ως προς το μέλλον των σχέσεων της ένωσης με την Άγκυρα.

Κριτική σε Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο

Στην παρούσα φάση, στην Άγκυρα οι κύκλοι της κυβέρνησης εξακολουθούν να ασκούν σκληρή κριτική στην Γαλλία και στην Ελλάδα για την στάση που τηρούν στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Από την τουρκική κριτική μερίδιο λαμβάνει και η Κύπρος.

Σύμφωνα πάντα με την ιδιαίτερη τουρκική οπτική γωνία, Ελλάδα και Κύπρος «παρασέρνονται» πίσω από τους «τυχοδιωκτισμούς» της Γαλλίας του Εμαννουέλ Μακρόν, ο οποίος επιχειρεί να παρουσιάσει ένα «αφήγημα επιτυχίας» στην Α. Μεσόγειο για να παραμείνει το 2022 στο τιμόνι της χώρας του.

Στα πλαίσια της παραπάνω κριτικής, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στέλνει σκληρά και «απειλητικού» περιεχομένου μηνύματα στην Αθήνα. Λ.χ. τις τελευταίες ώρες στον τουρκικό τύπο ξεχωρίζουν πληροφορίες για ενδεχόμενο τουρκικού αποκλεισμού ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ακόμη και το κλείσιμο των Στενών στα ελληνικά πλοία.

Η αναφορά στην Κύπρο

Στην περίπτωση της Κύπρου, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε ανάλυση που δημοσιεύεται στο φιλοκυβερνητικό τουρκικό think-tank «Seta» για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο της μεταφοράς της έντασης που επικρατεί αυτήν την ώρα στην Α. Μεσόγειο, στα περίχωρα του Καστελόριζου, στην Κύπρο, κατά την επόμενη περίοδο.

Οι ΗΠΑ και η στάση της Ε.Ε.

Στην Άγκυρα επίσης, ξεχωρίζει η άποψη ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ΗΠΑ εμπλέκονται στα ελληνοτουρκικά για να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις. Η τουρκική πλευρά επεξηγεί αυτήν την εξέλιξη με το σκεπτικό ότι η ηγεσία του Ντόναλτ Τραμπ σπεύδει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ελληνικού λόμπι πριν τις προεδρικές εκλογές.

Τέλος, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να προσεγγίζει ως απομακρυσμένο ενδεχόμενο την επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, με βάση την λογική ότι εντός της Ε.Ε. μαζί με το Βερολίνο, διάφορα κράτη-μέλη δεν επιδιώκουν την επιδείνωση των σχέσεων της ένωσης με την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:54

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση