ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Ερντογάν ξεκαθαρίζει στον Τατάρ την τουρκική στρατηγική

Στα ενεργειακά εστιάζει η Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Από το μεσημέρι της Παρασκευής, η Τουρκία στέλνει τα δικά της, ιδιαίτερα μηνύματα τα οποία αφορούν το μέλλον του Κυπριακού και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ, ο οποίος έλαβε μέρος στην τελετή αλλαγής σκυτάλης στην τ/κ ηγεσία και εισήλθε στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, και στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο οποίος καλωσορίζει σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα τον Ερσίν Τατάρ, ξεκαθαρίζουν τις βασικές γραμμές της στρατηγικής της στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο νέος τ/κ ηγέτης σε λίγη ώρα συναντά την τουρκική Προεδρία. Σε αυτήν την κρίσιμη συνάντηση η Άγκυρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις βασικές πτυχές της νέας κοινής στρατηγικής που θα ακολουθήσει με την νέα τ/κ ηγεσία στο Κυπριακό και στην Α. Μεσόγειο. Ακόμη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με βάση το αποτέλεσμα των επαφών του κ. Τατάρ στην Τουρκία αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό και η σύνθεση της νέας τ/κ ηγεσίας.

«Νο1 προτεραιότητα» της Άγκυρας το φυσικό αέριο

Λίγο πριν την άφιξη του κ. Τατάρ στην Τουρκία, ο κ. Οκτάϊ ήρθε σε επαφή με τον νέο τ/κ ηγέτη και έστειλε τα ιδιαίτερα μηνύματα της κυβέρνησης του για το Κυπριακό. Οι νέες πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι στην συνάντηση Οκτάϊ-Τατάρ η τουρκική πλευρά ξεκαθάρισε την βασική προτεραιότητα της κατά την νέα περίοδο τόσο στο Κυπριακό όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ», η Τουρκία προσεγγίζει ως «νούμερο 1 προτεραιότητα» σε Κυπριακό και Α. Μεσόγειο την κατοχύρωση των συμφερόντων της τουρκικής πλευράς και της τ/κ κοινότητας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής που αναδύεται τα τελευταία χρόνια.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι πηγές της «Κ» «όλες οι νέες στρατηγικές της Άγκυρας, οι διπλωματικοί ελιγμοί, τα μηνύματα κ.ο.κ. έχουν ως σημείο εκκίνησης το φυσικό αέριο». Η Τουρκία λοιπόν, στοχεύει στην μελλοντική σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης για το ζήτημα της ενέργειας, στην οποία θα συμμετάσχουν Τουρκία και τ/κ ηγεσία, με βάση την προηγούμενη πρόταση Ερντογάν. Μέχρι να λάβει χώρα αυτή η διάσκεψη, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια άσκησης πίεσης προς την ε/κ πλευρά και την Αθήνα.

Κυπριακό: Στον ορίζοντα του Βαρωσιού η διχοτόμηση

Στα πλαίσια της παραπάνω ρητορικής της Άγκυρας εντάσσουν οι καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» τα τελευταία μηνύματα του κ. Οκτάϊ τόσο για το Κυπριακό όσο και για το Βαρώσι. Ως γνωστόν, ο κ. Οκτάϊ, ο οποίος το Σάββατο εισήλθε στο εσωτερικό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, τις τελευταίες ημέρες επιμένει στο γεγονός ότι στο Κυπριακό έχει πλέον κλείσει το κεφάλαιο της ομοσπονδίας.

«Με το σκεπτικό ότι στο ενεργειακό η στάση της άλλης πλευράς (Κύπρος και Ελλάδα) είναι αδιάλλακτη και αφήνει λιγοστά περιθώρια ελιγμών, η Άγκυρα ανεβάζει τον πήχη στο Κυπριακό, εντατικοποιεί τις πιέσεις της και εμφανίζεται έτοιμη να επιστρέψει στην παλιά ρητορική της διχοτόμησης», προσθέτουν οι πηγές της «Κ». Στα πλαίσια αυτής της λογικής, το Βαρώσι εκλαμβάνεται από τους Τούρκους διπλωμάτες ως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, που έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στο Κυπριακό, να απομακρύνει το ενδεχόμενο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και να ανοίξει τον δρόμο για «άλλου είδους μοιρασιές» στην περιοχή, όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν οι πηγές της Κ τα νέα σχέδια της Άγκυρας στο Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση