ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μπάϊντεν «ανάβει φωτιές» στην Άγκυρα

«Λεγόμενος στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ η Τουρκία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάϊντεν στις ΗΠΑ αφήνει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει γραμμή αποφασιστικότητας στις σχέσεις της με την Τουρκία, τον νατοϊκό σύμμαχο της Ουάσιγκτον.

Τα νέα μηνύματα της Ουάσιγκτον προκαλούν ανησυχία στην Άγκυρα.

Με τις αμερικανοτουρκικές διμερείς σχέσεις να είναι ήδη τεταμένες, ο υποψήφιος για το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντώνιο Μπλίνκεν, κατηγόρησε δημοσίως την Άγκυρα ότι δεν ενεργεί ως σύμμαχος.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει εάν θα εφαρμοστούν περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία για την αμφιλεγόμενη αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Απευθυνόμενος στους Αμερικανούς νομοθέτες κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε: «Η ιδέα ότι ένας στρατηγικός - ο λεγόμενος στρατηγικός - εταίρος μας θα ήταν στην πραγματικότητα σύμφωνος με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία, δεν είναι αποδεκτή».

Σημειώνεται ότι ο διορισμός του κ. Μπλίνκεν ακολούθησε τον διορισμό του Μπρετ Μακ Γκουρκ ως ανώτερου διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την πολιτική της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Πρόκειται για μια εξέλιξη που εξαιτίας της οποίας στην Άγκυρα σήμαινε συναγερμός, καθώς οι Τούρκοι πολιτικοί και διπλωμάτες έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τον Μακ Γκουρκ ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από τον εξοπλισμό των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού της Συρίας (YPG) που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσφατα κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία με τη δικομματική υποστήριξη του Αμερικανικού Κογκρέσου, την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε τις κυρώσεις CAATSA εναντίον συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» επισημάνει ότι η νέα αμερικανική ηγεσία κατηγορεί την Τουρκία παράλληλα με την ορκωμοσία του Τζο Μπάϊντεν. Η τουρκική εφημερίδα προσθέτει ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εστιάζει στην «άδικη στάση» των ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αγοράς των S-400.

Η «Σαμπάχ» αναφέρει επίσης, ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν διμερείς δεσμούς και περιφερειακά ζητήματα σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη.

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος της Τουρκίας Ιμπραχίμ Καλίν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον απερχόμενο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο. Ο΄Μπράιεν για τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον και περιφερειακά ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X