ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παίρνει παράταση η απόφαση για απαγόρευση βίζας - Η θέση της Κύπρου

Η πρόταση της Εσθονίας και των άλλων χωρών της Βαλτικής

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Η πρόταση της Εσθονίας και άλλων Βαλτικών χωρών καθώς και χωρών της ανατολικής Ευρώπης, για καθολική απαγόρευση της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Ρώσους πολίτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Τσεχία.

Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι απλά θα γίνει συζήτηση μιας και στα άτυπα συμβούλια δεν λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο σε μεταγενέστερο στάδιο να κατατεθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση . Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η θέση της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρη και δεν θα αποδεχτεί καθολική απαγόρευση χορήγησης ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατήριων για τους Ρώσσους πολίτες.

Πάντως σύμφωνα και με τα όσα μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο δημοσιογράφος Γιώργος Κακούρης η Κύπρος την δεδομένη στιγμή μπορεί να τηρήσει την συγκεκριμένη στάση όπως την ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών μιας και έδωσε θετικές ενδείξεις για την διαδικασία που ακολούθησε στην χορήγηση τουριστικής βίζας σε Ρώσσους πολίτες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε αυτό το θέμα δεν είναι μόνη μιας και υπάρχουν και άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Ελλάδα που δεν αποδέχονται την συνολική κατάργηση και αυτό διευκολύνει την διαδικασία.

Ωστόσο το ενδεχόμενο κατάθεσης μελλοντικά μίας νέα πρότασης είναι ανοιχτό για αυτό και θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη νέα πρόταση δεν θα γίνεται αναφορά σε καθολική απαγόρευση αλλά θα περιλαμβάνει άρση της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. για γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων. Ωστόσο μέχρι να συζητηθεί θα έχει τελειώσει και η βασική τουριστική περίοδος άρα και η θέση ορισμένων χωρών μπορεί να διαφοροποιηθεί .

Το Κυπριακό και η στάση των Η.Ε

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της Άτυπης Συνόδου θα αναφερθεί και στις συμφωνίες Πούτιν –Ερτογάν που παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία όπως και την στάση που τηρεί η ίδια η Ε.Ε.

Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών κληθείς να σχολιάσει και την αναφορά του Προέδρου της δημοκρατίας ότι τα Η.Ε είναι συνυπεύθυνα για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο θέμα του απεσταλμένου στο Κυπριακό είπε ότι ο Οργανισμός υπαναχώρησε σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν επί τους θέματος. Πρόσθεσε ότι με αυτή την κίνηση ικανοποιεί την τουρκοκυπριακή πλευρά ενώ επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια .

Διμερείς συναντήσεις

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει χωριστές διμερείς επαφές με τον Εσθονό Υπουργό Εξωτερικών Ουρμάς Ρεϊνσαλού και τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Η καθιερωμένη άτυπη συνάντηση συντονισμού των μελών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (γνωστή ως Gymnich) πραγματοποιείται στην Πράγα στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο μισό του 2022.

Το Gymnich θα αρχίσει την Τρίτη με συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ - Αφρικής και στη συνέχεια οι ΥΠΕΞ θα παρακαθίσουν σε δείπνο στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.Το πρωί της Τετάρτης, οι ΥΠΕΞ θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις γύρω από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μετά το τέλος της συνάντησης η Τσέχικη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα παραθέσει γεύμα στην παρουσία και των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση