ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: Μη βιώσιμες για Κυπριακό ιδέες που παρεκκλίνουν από παραμέτρους ΗΕ

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε το Πεκίνo να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η Τουρκία να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της, να τερματίσει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειές της

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οποιεσδήποτε ιδέες που παρεκκλίνουν από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού δεν είναι βιώσιμες δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποδεχόμενος την Πέμπτη τα διαπιστευτήρια των νέων Πρέσβεων της Κίνας, της Ουκρανίας και της Αιγύπτου στην Κύπρο.

Μιλώντας κατά τις τελετές επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «το όραμά μας και η ύψιστη προτεραιότητά μας δεν είναι καμία άλλη παρά η επανένωση του νησιού μας πάνω στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ελεύθερο από εξωτερικές εξαρτήσεις, εγγυήσεις και το δικαίωμα της στρατιωτικής παρέμβασης ή της παρουσίας ξένων στρατευμάτων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «έχουμε την ισχυρή άποψη ότι είναι ζωτικής σημασίας να γίνει μια άτυπη Διάσκεψη για όλες τις πλευρές, στην παρουσία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, για να διευκρινιστούν οριστικά οι θέσεις και οι στόχοι τους όσον αφορά τη βάση για επανέναρξη της διαδικασίας, το κλίμα που πρέπει να διέπει την επανέναρξη της διαδικασίας και η μορφή λύσης που οραματίζονται».

Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη της Κίνας o Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε το Πεκίνo να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η Τουρκία να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της, να τερματίσει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειές της και να εργαστεί για άρση των εντάσεων με συνέπεια και συνέχεια , ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που να είναι ευνοϊκό για τη διευκόλυνση της επανάληψης της διαδικασίας των συνομιλιών με ρεαλιστικές προοπτικές επιτυχίας.

Εξήρε τη συνεργασία Κύπρου - Αιγύπτου και τη τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου προς όφελος της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος είπε παράλληλα ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας καθοδηγούνται από κοινές αξίες, την αμοιβαία προσήλωσή μας στις αρχές της ειρήνης και της δημοκρατίας, καθώς και από την κοινή μας δέσμευση στις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Οι τοποθετήσεις των Πρέσβεων

Η Κίνα αντιτίθεται σε μονομερείς προκλήσεις και ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Κύπρου και της περιοχής και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό και συντονιστικό ρόλο στη διευκόλυνση της διευθέτησης του Κυπριακού, δήλωσε ο νέος Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao.

Επανέλαβε ότι η Κίνα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ.

Ο Πρέσβης Liu είπε ότι τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Κίνας-Κύπρου έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, με την εμβάθυνση της πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την εποικοδομητική συνεργασία σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία και το εμπόριο, οι υποδομές, η ενέργεια, οι επικοινωνίες, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και ο τουρισμός, καθώς και συντονισμός και συνεργασία σε διεθνείς υποθέσεις.

Για τη σταθερή θέση της Αιγύπτου στο Κυπριακό διαβεβαίωσε και ο Πρέσβης της χώρας Mohsen Hamza καθώς και για την αντίθεση του Καΐρου σε οποιεσδήποτε πράξεις που αντιβαίνουν σε όσα συμφωνήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα.

Αναφέρθηκε και στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, και στη εταιρική σχέση σε θέματα οικονομίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και στη στρατιωτική συνεργασία με συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις.

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας Ruslan Nimchynskyi δήλωσε ότι η χώρα του εκτιμά ιδιαίτερα τη σαφή και αμερόληπτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε πως με παρόμοιο τρόπο, η Ουκρανία σέβεται πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ για τις διμερείς σχέσεις είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Τέσσερις νεαροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον Αγρό

«Αντί οι κυπραίοι να εκτιμούν τον τόπο τους τον εκτιμούν οι ξένοι»
Leon  |  12:57

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση