ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεκλογική φιέστα Ερντογάν με «εγκαίνια» στα Κατεχόμενα

Εγκαινιάζει στις 18 Απριλίου το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου εντάσσοντας και τη Κύπρο στο προεκλογικό του

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ένα μήνα πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, το Κυπριακό δεν έχει μέχρι στιγμής εισέλθει κάπου ψηλά στον έντονο προεκλογικό που διεξάγεται. Το ζήτημα δεν απασχολεί ιδιαιτέρως το υπό διαμόρφωση debate στο οποίο ξεχωρίζουν, φυσικά, οι καταστροφικοί σεισμοί του Φεβρουαρίου, η οικονομία και φυσικά ζητήματα εξωτερικών σχέσεων της Τουρκίας -όπως οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Παρά την θολή εικόνα σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, τις μικρές διαφορές που καταγράφονται μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων (Ερντογάν και Κιλισντάρογλου) η είδηση της επίσκεψης, την επόμενη Τρίτη 18 Απριλίου, του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα δείχνει να αποτελεί και την πρώτη, καταγραμμένη, προσπάθεια προβολής του γεωγραφικού χώρου της Κύπρου στον τουρκικό προεκλογικό. Νωρίτερα, στο πρόγραμμα της «συμμαχίας των 6» («Συμμαχία του Έθνους») υπό τον Κιλισντάρογλου υπάρχει μια σύντομη αναφορά στο Κυπριακό ως ζήτημα «εθνικής στρατηγικής σημασίας» για την Τουρκία.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας Εμρουλάχ Τουρανλί διαχειρίζεται από το 2013 το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου («Ερτζάν»), το οποίο ιδιωτικοποιήθηκε επί «διακυβέρνησης» της τουρκοκυπριακής Δεξιάς (UBP) υπό τον Ντερβίς Έρογλου. Στα Κατεχόμενα υπάρχουν αντιδράσεις, από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, λόγω της καθυστέρησης επέκτασης του παράνομου αεροδρομίου αλλά και λόγω φερόμενων αυθαιρεσιών του Τουρανλί που δεν καταβάλλει φορολογία προς την «ΤΔΒΚ». Ο Τουρανλί είχε παλιότερα συλληφθεί στη Τουρκία για υποθέσεις διαφθοράς ενώ θεωρείται πως διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ερντογάν και τους επιχειρηματικούς κύκλους του AKP

«Εγκαίνια» στη Τύμβου

Όπως μετέδωσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίμπρις Ποστασί» -και επιβεβαιώνει η «Κ»- ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα στις 18 Απριλίου και θα εγκαινιάσει τη νέα επέκταση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου («Ερτζάν»). Το τελευταίο προκαλεί ήδη αντιδράσεις σε τουρκοκυπριακούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που βλέπουν ζητήματα ασφάλειας πτήσεων δεδομένου ότι ο νέος τερματικός σταθμός και οι δίαυλοι στο παράνομο αεροδρόμιο δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως ως προς τις εργασίες που θα τους καταστήσουν, 100%, λειτουργικούς. Ωστόσο ακόμη και αν οι νέες εγκαταστάσεις δεν δοθούν σε λειτουργία στις 18 Απριλίου η παρουσία Ερντογάν στα Κατεχόμενα ένα μήνα πριν τις τουρκικές εκλογές έχει αμιγώς προεκλογική σημειολογία:

  • Eντάσσει τη Κύπρο και δη το Κυπριακό, κι επίσημα, στον προεκλογικό της Τουρκίας, ιδίως αν ο Ερντογάν μεταβεί και στην Αμμόχωστο -με το ενδιαφέρον εδώ να εδράζεται στο περιεχόμενο των δηλώσεων που θα προβεί κατά την διάρκεια της παρουσίας του στα Κατεχόμενα
  • Αποσκοπεί στο να αποστείλει μηνύματα σε εσωτερικό κι εξωτερικό σε μια συγκυρία που τα ελληνοτουρκικά έχουν μπει σε κατάσταση «ηρεμίας», διαχωρίζοντας έτσι το κεφάλαιο Κυπριακό. Στο εσωτερικό σημασία έχει πως οι Τούρκοι έποικοι, διαμένοντες μόνιμα στα Κατεχόμενα, συμμετέχουν κανονικά στις τουρκικές εκλογές κι επιπλέον μετά τους φονικούς σεισμούς, σοβαρός αριθμός σεισμόπληκτων έχει μετεγκατασταθεί στα Κατεχόμενα (σ.σ. σύμφωνα με εκτιμήσεις τουρκοκυπριακών δημοσιογραφικών κύκλων αγγίζουν τις 10 χιλιάδες)

Η παρουσία Ερντογάν στα Κατεχόμενα στις 18 Απριλίου, τέλος, δεν πρέπει να αποσυνδεθεί από την ανακοίνωση, χθες, του τουρκικού ΥΠΕΞ για την παρουσία υποβρυχίου του 6ου Αμερικανικού Στόλου στη Λεμεσό -το οποίο επισκέφθηκε ο ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επαναφέρει το ζήτημα των δύο κρατών, την διασφάλιση εκ μέρους της Τουρκίας της λεγόμενης ΤΔΒΚ ενώ αποτελεί και σινιάλο προς τις ΗΠΑ σε μια περίοδο που, συνεχιζόμενα, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις διέρχονται κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ

Πολύ ανησυχητικές εξελίξεις αλλά πολύ φοβάμαι πως η διαχείρισή των θα είναι κυρίως το τι θα γράψουν οι εφημερίδες και δημοσιογράφοι που πρόσκυνται ευλαβικά στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Πέτρος Παπαστυλιανού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ