ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προτεραιότητα της Άγκυρας η αναγνώριση του ψευδοκράτους από άλλα κράτη

Ο Τατάρ θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια ταξίδια.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Καλά ενημερωμένες πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα επιμένουν στο γεγονός ότι τα μηνύματα που δόθηκαν χθες στα πλαίσια των εορτασμών για την επέτειο ίδρυσης της «ΤΔΒΚ» φέρουν ιδιαίτερη σημασία για την τροπή των μελλοντικών εξελίξεων στο Κυπριακό. Η Τουρκία επιστρέφοντας στην γνωστή ρητορική της διχοτόμησης του παρελθόντος φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο στρατηγικές και κινήσεις που είχαν ξεχαστεί στο Κυπριακό για αρκετά χρόνια.

Ο Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι επίκειται επίσκεψη του Ερσίν Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν», υπενθυμίζουν οι πηγές της «Κ» στην τ/κ κοινότητα, οι οποίες προσθέτουν ότι δεν πρόκειται για μια απλή κίνηση εντυπωσιασμού της τουρκικής πλευράς. Πρόκειται για έναν νέο διπλωματικό ελιγμό της τουρκικής πλευράς στην σκακιέρα του Κυπριακού, μόλις λίγες ημέρες μετά την νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον Πόλεμο του Καραμπάχ.

Οι πηγές προσθέτουν τα εξής: «Το Αζερμπαϊτζάν σημειώνει μια ιστορική νίκη με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού και της τουρκικής διπλωματίας. Όλα δείχνουν ότι το Μπακού καλείται να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για αυτήν την υποστήριξη καλωσορίζοντας στο άμεσο μέλλον τον νέο τ/κ ηγέτη. Πριν λίγα χρόνια παρόμοιες σκέψεις ακουγόντουσαν και για την ηγεσία του κ. Ακιντζί. Ωστόσο, ο Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε τέτοιου είδους προτάσεις με το σκεπτικό ότι δεν θα συνέβαλλαν στην ενίσχυση του προφίλ των τ/κ στο εξωτερικό και απεναντίας θα έβλαπταν την διαδικασία λύσης».

Και άλλα κράτη;

Στην Άγκυρα, καλά ενημερωμένες πηγές για το ίδιο ζήτημα μοιράζονται την άποψη ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν πρόκειται να είναι ο μοναδικός εξωτερικός προορισμός, στον οποίο το επόμενο διάστημα ο κ. Τατάρ θα γίνει δεκτός «με τιμές αρχηγού κράτους». «Υπάρχουν πολλά κράτη με τα οποία η Τουρκία σήμερα διατηρεί στενές σχέσεις. Και αυτά τα κράτη θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προσπάθεια της προβολής των τ/κ στο διεθνές σκηνικό», προσθέτουν οι πηγές μας.

Στην τουρκική πρωτεύουσα τις τελευταίες ώρες ξεχωρίζει επίσης, μια πληροφορία που βρίσκει αντίκτυπο σε ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με νέα τουρκικά δημοσιεύματα, ο κ. Τατάρ θα μεταβεί στο Μπακού ύστερα από επίσημη πρόσκληση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. Η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».

Το Ναχιτσεβάν, το «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» και η χρονική συγκυρία

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες εβδομάδες, την στιγμή που συνεχιζόταν ο Πόλεμος του Καραμπάχ, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τούρκιγιε» μετέδωσε την πληροφορία ότι η Αυτόνομη Διοίκηση του Ναχιτσεβάν αναγνώρισε την «ΤΔΒΚ». Η πληροφορία διαψεύστηκε μέσα σε λίγες ώρες, με εκπρόσωπους της τ/κ ηγεσίας να υπενθυμίζουν ότι το 1991 το Ναχιτσεβάν επιχείρησε να λάβει παρόμοια απόφαση, δίχως να υπάρξουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Λίγες εβδομάδες μετά την παραπάνω εξέλιξη, ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας έφερε στο προσκήνιο μια νέα πρόταση για το μέλλον των τ/κ. Σύμφωνα με διάφορους φιλοκυβερνητικούς αναλυτές στην νέα περίοδο, παράλληλα με την προσπάθεια σταδιακής αναγνώρισης της ξεχωριστής «κρατικής οντότητας» των τ/κ, η «ΤΔΒΚ» πρέπει να αλλάξει ονομασία και να κατονομαστεί ως «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου». Πρόκειται για την ονομασία με την οποία εκπροσωπούνται οι τ/κ στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Η προσπάθεια αναβάθμισής του καθεστώτος των τ/κ στο διεθνές σκηνικό, ακόμη και η ενδεχόμενη αναγνώριση «ξεχωριστού κράτους των τ/κ» από κράτη που διατηρούν φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, έρχεται σε μια στιγμή που ο νέος τ/κ ηγέτης επιμένει στον όρο «ίση κυριαρχία» και η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι πλέον έχει έρθει η στιγμή για να συζητηθεί η λύση των δυο κρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση