ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σημαντικά μηνύματα από την Άγκυρα για ΑΟΖ και Κυπριακό

«Θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και να υπογράψουμε μια συμφωνία» δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε μια περίοδο που η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στο Κυπριακό στρέφεται στην επικείμενη άτυπη διάσκεψη, η Άγκυρα εκπέμπει σημαντικά μηνύματα τόσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό όσο και για το ζήτημα της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ιστοσελίδα «Trt Haber», ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε πριν από λίγο στο ενδεχόμενο της συμφωνίας της Τουρκίας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δυο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αναλόγως με την πορεία των διμερών σχέσεων θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και να υπογράψουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πρόκειται για την πρώτη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ για το ζήτημα της ΑΟΖ μετά τα νέα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι η Αίγυπτος διαφοροποιεί την στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα βρίσκουν αντίκτυπο στην Άγκυρα, στους διπλωματικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, η Αίγυπτος υπογράφοντας συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ «σεβάστηκε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, η οποία δηλώθηκε στον ΟΗΕ».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προβάλλει την άποψη ότι και στην νέα περίοδο, προχωρώντας σε έρευνες στην Α. Μεσόγειο, η Αίγυπτος εξακολουθεί να σέβεται τις θέσεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Αντιπρόεδρος της Τουρκίας: Αποκλείει την ΕΕ από την Πενταμερή

Παράλληλα με τις νέες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον «Πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ, προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις που αφορούν το Κυπριακό.

Ο Φουάτ Οκτάϊ από την μια δήλωσε ότι η συμμετοχή της ΕΕ στην πενταμερή δεν πρόκειται να συμβάλλει στην προσπάθεια λύσης. Για αυτόν τον λόγο, η τουρκική πλευρά αντιτίθεται στην συγκεκριμένη ιδέα.

Ο κ. Οκτάϊ δήλωσε επίσης, ότι το σχέδιο του ανοίγματος του Βαρωσιού υπό τ/κ διοίκηση προχωρά κανονικά. Σύμφωνα με τον ίδιον, το Βαρώσι είναι περιοχή των κατεχομένων.

Πριν από σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Οκτάϊ είχε δηλώσει ότι η τουρκική πλευρά θα συμμετάσχει στην πενταμερή με το όραμα της λύσης των δυο κρατών.

Σήμερα, στην Άγκυρα, ο κ. Οκτάϊ αναφέρθηκε στην σημασία της πολιτικής ισότητας των τ/κ και τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό των τ/κ για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στο διεθνές σκηνικό.

Ο «Πρωθυπουργός» Σανέρ έσπευσε στην Άγκυρα για να εξασφαλίσει νέα οικονομική βοήθεια και στήριξη από την Τουρκία. Επίσης, η τ/κ πλευρά στοχεύει στην εξασφάλιση νέας παρτίδα εμβολίων του κορωνοϊού από την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση