ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη μέγγενη των κανονισμών πιέζεται η εμπλοκή της Ε.Ε

Η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει διορισμό προσωπικότητας όπως προσδοκεί η Λευκωσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο διορισμός ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου της Ε.Ε στο Κυπριακό, αποτελεί τη βασική θέση με την οποία επιλέγει να πορεύεται η Λευκωσία στο εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Αποτέλεσε και την κύρια θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη προεκλογικά για άρση του αδιεξόδου. Όμως, επί της ουσίας, όπως επεσήμανε κοινοτική διπλωματική πηγή στην «Κ», ο διορισμός πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποκλείεται εκ της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε, η οποία ορίζει ρητώς τα όρια και τις αρμοδιότητες του Σώματος.

Κυβερνητικός επίσημος, ο οποίος επικοινώνησε με την «Κ», επεσήμανε πάντως ότι η Λευκωσία έχει ενώπιόν της «προηγούμενα», τα οποία καταδεικνύουν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να διορίσει πολιτική προσωπικότητα στο Κυπριακό». Όταν ζητήσαμε να μας αναφερθεί ένα από τα προηγούμενα αυτά, διορισμού πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ίδια κυβερνητική πηγή, παρέπεμψε στο «Brexit» και στον διορισμό που είχε γίνει τότε για την διαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Πηγή στην έδρα της Ε.Ε υπενθύμισε ωστόσο ότι τα πράγματα εκτυλίχθηκαν πολύ διαφορετικά και ότι ο διορισμός για τη διαπραγμάτευση του Brexit, ουδέποτε έγινε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

 

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση