ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις Βρυξέλλες για τα Συμβούλια της Ε.Ε ο ΥΠΕΞ

Θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων

ΚΥΠΕ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών, Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, όπου τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ. Επίσης θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας και την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής και η αξιολόγηση της συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ. Υπό το λήμμα των τρεχουσών υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στο Ιράν και σε σχέση με τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, ενώ στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την κατάσταση στην Τυνησία. 

Το απόγευμα, θα διεξαχθεί κοινή σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, με κύρια θέματα συζήτησης την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας ένα έτος μετά την έγκρισή της και τη στρατιωτική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Δρ Κόμπος θα έχει σύντομες διμερείς επαφές και συναντήσεις με τον κ. Μπορέλ, καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Σουηδίας και Ουγγαρίας.

Σημειώνεται ότι, παράλληλα με τις εργασίες του ΣΕΥ, θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, με στόχο τη συλλογή δεσμεύσεων αλλά και τον συντονισμό διεθνούς βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους στις δύο χώρες.  Επιπρόσθετα, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Σιούμαν Φόρουμ Ασφάλειας και Αμυντικής Συνεργασίας («Schuman Security and Defence Partnership Forum»).

Την Τρίτη 21 Μαρτίου, ο Δρ Κόμπος θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, το οποίο θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, θέματα ανταγωνιστικότητας, ενιαίας αγοράς και οικονομίας, καθώς και επιμέρους πτυχές που αφορούν στον τομέα της ενέργειας. Τους Υπουργούς θα απασχολήσουν επίσης, οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου για το κράτος δικαίου, θα συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων ανά χώρα, με τους Υπουργούς να επικεντρώνονται στις βασικές εξελίξεις στη Σλοβακία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhelyi, την Επίτροπο Συνοχής Elisa Ferreira, καθώς και την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Ο Δρ Κόμπος θα έχει, επίσης, εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ θα πραγματοποιήσει κοινή συνάντηση με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη 22 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ