ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζονται οι επαφές της Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο Καζακστάν

Η Βουλεύτρια βρίσκεται στη χώρα υπό την ιδιότητα της ως Ειδικής Συντονίστριας του ΟΑΣΕ

ΚΥΠΕ

Συνεχίστηκαν την Παρασκευή στην Αστάνα οι επαφές της Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία βρίσκεται στο Καζακστάν υπό την ιδιότητά της ως Ειδικής Συντονίστριας του ΟΑΣΕ για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 19 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κ. Χαραλαμπίδου έγινε δεκτή από τον Υπουργό της Κυβέρνησης, Erlan Karin και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Roman Vassilenko, σε κοινή συνάντηση.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ιδίως κατά το τελευταίο έτος.

Η κ. Χαραλαμπίδου από πλευράς της αναφέρθηκε στον ρόλο της αποστολής παρακολούθησης των εκλογών του ΟΑΣΕ, σημειώνοντας σε αυτό το πλαίσιο τη μακρά παράδοση διοργάνωσης αποστολών και τη στενή συνεργασία με το Καζακστάν σε αυτό τον τομέα. Αναφερόμενη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση είναι μια μακρά διαδικασία η οποία απαιτεί σταθερή πολιτική βούληση εκ μέρους των αρχών και επιμονή εκ μέρους του λαού και εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να παρέχει σημαντική υποστήριξη.

Τέλος, αντηλλάγησαν απόψεις για αριθμό αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία, όπως προέκυψαν από το συνταγματικό δημοψήφισμα και τον αντίκτυπό τους στις επικείμενες εκλογές.

Εξάλλου, η κ. Χαραλαμπίδου απηύθυνε χαιρετισμό στα μέλη της αποστολής παρακολούθησης εκλογών της ΚΣ ΟΑΣΕ κατά την έναρξη του προγράμματος ενημερωτικών συναντήσεων.

Στην ομιλία της εξήρε την κοινή προσπάθεια που καταβάλλεται από κοινού μεταξύ της ΚΣ ΟΑΣΕ και του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης του Καζακστάν με τις δημοκρατικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Επεσήμανε δε ότι η ενημέρωση που θα λάβουν τα μέλη της αποστολής πριν από την έναρξη της επιτόπιας παρατήρησης, έχει ως αντικείμενο την ανάλυση του γενικότερου πολιτικού πλαισίου στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές καθώς και της γενικότερης κατάστασης στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Καζακστάν και περιλαμβάνει παρουσιάσεις από εμπειρογνώμονες του ODIHR, από τις εκλογικές αρχές της χώρας και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, από πολιτικούς αναλυτές, εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και υποψηφίους.

Η κ. Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι η παρουσία διεθνών παρατηρητών και η αξιολόγηση της διεξαγωγής των εκλογών στη βάση των δημοκρατικών δεσμεύσεων, ενισχύει τη διαφάνεια και συμβάλλει στην κατανόηση των εν λόγω δεσμεύσεων από τους πολίτες της χώρας.

Αναφερόμενη, τέλος, στην επιτόπια παρακολούθηση που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των εκλογών, η κ. Χαραλαμπίδου κάλεσε τους παρατηρητές να εφαρμόσουν κατά γράμμα τον σχετικό Κώδικα Δεοντολογίας, ώστε να διασφαλιστεί η έκφραση αντικειμενικών συμπερασμάτων που θα μπορούν να συμβάλουν εποικοδομητικά στην περαιτέρω ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση