ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα βήματα Λευκωσίας ενόψει Ερντογάν

Η παρουσία Ερντογάν αναδιαμορφώνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο το Κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την βδομάδα που πέρασε δεκάδες δημοτικοί υπάλληλοι δούλευαν εντατικά στον δημοτικό κήπο καθώς στόχος ήταν να τον εξωραϊσουν για την φιέστα που διοργανώνεται με την άφιξη του Τούρκου Προέδρου στα. Δρόμοι ασφαλτώνονται, το τζάμι αναπαλαιώθηκε και οι παραλίες οργανώνονται καταδεικνύοντας πως είναι έτοιμες να υποδεχτούν τουρίστες. Ασχέτως του τι θα εξαγγείλει τελικά ο Τούρκος Πρόεδρος, το σίγουρο είναι πως τα δεδομένα αλλάζουν στο Βαρώσι και δημιουργούνται νέα τετελεσμένα στο κυπριακό. Αν και πολιτικοί κύκλοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το τι τελικά θα εξαγγείλει ο Ερντογάν κατά την άφιξή του στο νησί, λόγω και των πιέσεων που δέχεται τόσο διεθνώς όσο και στα Κατεχόμενα, κανείς δεν διαψεύδει πως η άφιξη του Ερντογάν αναδιαμορφώνει το κυπριακό. Η Λευκωσία βρίσκεται σε έναν αναβρασμό για να αποφύγει τα χειρότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η «Κ» η Λευκωσία έχει ήδη ένα διπλωματικό πλάνο μπροστά της.

1. Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος είναι να ληφθεί μία ισχυρή απόφαση, ωστόσο η δυσκολία είναι να συμφωνούν με αυτή, τα 2/3 των ψήφων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

2. Προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατά της Τουρκίας και κατά προσώπων που εμπλέκονται. Αν βεβαίως καταφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει μία ισχυρή απόφαση από την γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ίσως να μην χρειαστεί καν η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

3. Ένας μελετημένος συνδιασμός κινήσεων.

4. Πέμπτη διακρατική προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

5. Ατομικές προσφυγές πολιτών κατά της Τουρκίας.

Διαβάστε τo ρεπορτάζ της Μαρίνας Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση