ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Το πρόσφατο θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολιάζει, με ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας.

«Θεωρείται ότι η συνέχιση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές και για την περιοχή μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Εχει αναφερθεί ότι παρακολουθούνται στενά οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να έχει βάλει στο συρτάρι τις διεκδικήσεις της και να κρατάει χαμηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά, που επί του παρόντος παραμένουν «χαμηλά» στην προεκλογική ατζέντα της γειτονικής χώρας.

Αξιωματούχοι μιλούσαν πριν από λίγες ημέρες για την ανάγκη διαλόγου και διαβουλεύσεων και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εκφράζει την επιθυμία της Αγκυρας για «δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου». Αναλυτές, όμως, υπενθυμίζουν πως οι χάρτες και οι επιστολές που έχει στείλει η Αγκυρα στον ΟΗΕ παραμένουν εκεί και αγνοούν το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά, ή αμφισβητούν την κυριαρχία των ελληνικών στρατιωτικοποιημένων νησιών.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Χουλουσί Ακάρ, με δύο διαδοχικές συνεντεύξεις στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Τürk και στο πρακτορείο Αnadolu, είχε αναφερθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο κ. Ακάρ τόνισε πως, όταν ο ομόλογός του στην Ελλάδα τον καλέσει για επίσκεψη, τότε ο ίδιος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί θετικά.

«Πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας πρώτα στο Αιγαίο, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα, έτσι ώστε οι πολίτες μας να ζήσουν σε ηρεμία και ευημερία. Είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου του Αιγαίου, και αυτό το λέμε και το επαναλαμβάνουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ