ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκικός εκνευρισμός για F-16, Μενέντεζ και Σουηδία

Ο Ιμπραΐμ Καλίν υπογράμμισε ότι,«εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους».

Μανώλης Κωστίδης

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Βολές κατά πάντων, με αιχμή τα εξοπλιστικά και τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εκτόξευσε εκ νέου η Αγκυρα, αυτή τη φορά μέσω του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν.

Απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και στο Κογκρέσο -και κάνοντας αναφορά στον Ρόμπερτ Μενέντεζ- ο Ι. Καλίν υπογράμμισε ότι, «εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους».

Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών.

«Αν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές, όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα αυτό (σ.σ.: Σουηδίας – Φινλανδίας) ως προϋπόθεση, και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα, εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε, αυτά τα θέματα είναι όλα ξεχωριστά».

Ο Ι. Καλίν τόνισε ότι «το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιότιμη εναλλακτική για την ενδυνάμωση της αεροπορίας μας, αλλά και για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι, «αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ή το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν “αν δεν κάνετε αυτό δεν θα γίνει αυτό”, εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, για τον εκσυγχρονισμό και για τις ανάγκες τους, θα ψάξουν άλλες εναλλακτικές».

Ερωτηθείς αν τελειώνει το πρόγραμμα των F-16 εφόσον οι ΗΠΑ θέσουν προϋποθέσεις, απάντησε: «Εξαρτάται από τους όρους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό. Ξέρουμε πως η επιθυμία και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή. Αν όμως δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου και κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση».

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Αγκυρα δεν πρόκειται, υπό τις παρούσες συνθήκες, να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Αν μια μέρα η Σουηδία εκπληρώσει τα κριτήρια, καθόμαστε και το συζητάμε. Ομως, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να πούμε “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το λέμε ξεκάθαρα» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ερντογάν μαινόμενος κατά Δύσης

Υπενθυμίζεται ότι σφοδρή επίθεση εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, της Σουηδίας αλλά και των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δείχνει την ξεκάθαρη προτίμησή του για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών του με τη Ρωσία παρά με τις χώρες της Δύσης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ερώτηση που δέχθηκε σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός του (ΑKP) μίλησε με σκληρά λόγια εναντίον του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Στην πραγματικότητα, το άτομο που βρίσκεται επικεφαλής της Γαλλίας δεν έχει την ικανότητα, την εμπειρία και τις γνώσεις να είναι επικεφαλής αυτού του κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Ερντογάν συνεχίζοντας να μιλάει για τον Μακρόν υποστήριξε πως δεν είναι έντιμος.

«Στη Μεσόγειο, στις σχέσεις τους με αυτή την Ελλάδα, δυστυχώς, αγνοούν την Τουρκία και συνάπτουν διαφορετικές σχέσεις μαζί της. Του έχω πει πολλά διαφορετικά πράγματα, του τα είπα προσωπικά. Ας μείνουν σε εμένα. Του είπα πως ένας άνθρωπος πρέπει να ωριμάσει, να δημιουργήσει τον δικό του χαρακτήρα».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στη Σουηδία τονίζοντας πως «μας κοροϊδεύουν, εάν χρειαστεί μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε το διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία. Αλλά η Φινλανδία δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος».

Στο ζήτημα με τους S-400 και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θα παραμείνει στην Τουρκία. «Εμείς αγοράσαμε τους S-400. Τώρα είναι σε εμάς. Εσείς θα πρέπει να κρατήσετε την υπόσχεσή σας προς εμάς για το θέμα των F-16, που θέλουμε από εσάς. Αλλά δεν τα δίνετε. Είπατε F-35. Πάλι δεν κρατήσατε την υπόσχεσή σας. Παρότι πληρώσαμε περίπου 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια, δεν μας τα δίνετε. Αν δεν τα δώσετε, ε, τότε αυτό θα έχει ένα τίμημα».

Εντύπωση προκάλεσαν τα θερμά λόγια του Ερντογάν για τον Πούτιν. «Υπάρχει αμοιβαία εντιμότητα στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Υπάρχει σεβασμός. Δηλαδή οι σχέσεις μου με τον Πούτιν βασίζονται στην ειλικρίνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορές στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, αναφορές και στην Ελλάδα περιλαμβάνει το «Κείμενο Συμφωνίας Κοινής Πολιτικής» της συμμαχίας των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, τα έξι τουρκικά κόμματα συμφωνούν ότι θα σέβονται αμοιβαία «την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας», όπως επίσης και ότι «δεν θα εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα τηρούμε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών».

Ειδικά για τα ελληνοτουρκικά αναφέρουν ότι θα επιλυθούν άλυτα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών «με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την ευθυδικία, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας».

Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά στο Αιγαίο, το οποίο «θα πρέπει να θεωρείται χώρος ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας». «Θα εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο Πέλαγος», προσθέτουν τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση