ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΑΜ: Επιτεύχθηκαν οι στόχοι της άσκησης «Αργοναύτης 2023»

Ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η άσκηση η οποία πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

ΚΥΠΕ

H επιτυχής εκτέλεση της Πολυεθνικής Άσκησης Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023» ανέδειξε εμπράκτως τον πολύ σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κόμβος παροχής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και πυλώνας σταθερότητας σε περιπτώσεις κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα οι αντικειμενικοί σκοποί που είχαν τεθεί από τον Υπουργό Άμυνας, ως αρμόδιο Υπουργό για την υλοποίησή της, έχουν επιτευχθεί.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023», η οποία πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), με το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ), υπό τον γενικό συντονισμό του ΓΕΕΦ και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών φορέων και υπηρεσιών της ΚΔ.

Διεξήχθη σε τρεις φάσεις και είχε ως σκοπό τη δοκιμή των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ», τα οποία αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Μαζικής Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η 1η φάση, πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΞ και του ΓΕΕΦ, και αφορούσε σε άσκηση επί χάρτου και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ». Το σενάριο αφορούσε εκκένωση και υποδοχή αμάχων από περιοχή κρίσης. Συμμετείχαν 16 Κρατικές Υπηρεσίες της ΚΔ και εκπρόσωποι των 18 Κρατών που συμμετέχουν στο Non-combatant Evacuation Operations Coordination Group (ΝΕΟCG).

Η 2η φάση της άσκησης, που αφορούσε στην Έρευνα και Διάσωση, εκτελέστηκε υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΚΣΕΔ και εξέταζε σενάριο ναυτικού και αεροπορικού ατυχήματος στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της ΚΔ, με εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», για αντιμετώπιση περιστατικών Μαζικής Διάσωσης.

Στο σενάριο Έρευνας και Διάσωσης συμμετείχαν υπηρεσίες από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, με συνολικό αριθμό προσωπικού περί τα 800 άτομα και 49 αεροναυτικά μέσα.

Η 3η και τελική φάση αποτελούσε παράλληλα και την Ημέρα των Διακεκριμένων Επισκεπτών (DVDay). Διεξήχθη κατά τις απογευματινές ώρες τις 18ης Μαΐου 2023, με την πρακτική εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο το οποίο αφορούσε μαζικές αφίξεις αμάχων υπηκόων ξένων χωρών στην Κύπρο και την υποδοχή και διαχείρισή τους από κρατικές υπηρεσίες.

Την άσκηση παρακολούθησαν από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» του ΚΣΕΔ ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και πρέσβεις ή εκπρόσωποι 25 χωρών. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "οι αντικειμενικοί σκοποί που είχαν τεθεί από τον Υπουργό Άμυνας, ως αρμόδιο Υπουργό για την υλοποίησή της, έχουν επιτευχθεί, καθώς οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ» είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και να αξιολογήσουν τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες για αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής υποδοχής αμάχων και να διατηρήσουν υψηλό βαθμό ετοιμότητας, για αντιμετώπιση περιστατικών ανάλογης φύσεως".

Παράλληλα "σε διεθνές επίπεδο, η επιτυχής εκτέλεση της άσκησης ανέδειξε εμπράκτως τον πολύ σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κόμβος παροχής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και πυλώνας σταθερότητας σε περιπτώσεις κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

Σημειώνεται ότι η σημασία ανάλογων ασκήσεων, καθώς επίσης και το επίπεδο ετοιμότητας των κρατικών υπηρεσιών, αναδείχθηκαν κατά την επιχείρηση εκκένωσης αμάχων από το Σουδάν, όπου, μέσω της Κύπρου, επαναπατρίστηκαν συνολικά 2611 πολίτες, από 28 χώρες, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση